Kolding Netavis

Udstilling for fuld damp

Elo Christoffersen
Elo Christoffersen
Syv keramikere står bag værkerne, der viser deres indbyrdes forskelligheder. Foto: Nicolai.

Syv keramikere står bag udstillingen Damp, der kan ses i Nicolai Kunst & Design.

Keramikersammenslutningen Sodaovnslauget præsenterer udstillingen Damp, der kan opleves i Nicolai Kunst & Design.

Syv keramikere står bag værkerne, der viser deres indbyrdes forskelligheder, men på samme tid er de resultatet af et både nødvendigt og lystpræget samarbejde, hvor mennesker og keramik påvirkes af hinanden.

Til daglig arbejder keramikerne hver for sig i deres egne værksteder. Men når de udvalgte ting skal have den specielle sodaglasur, kræver det både en særlig ovn og flere mennesker til ikke bare at deles om udgifterne, men også til at sørge for, at brændingen forløber, som den skal.

En ”sodabrand” foregår ved, at der fra 1260 grader tilsættes et smeltestof, soda, som ved den høje temperatur fordamper, og dampene danner så en glasur sammen med leret. Resultatet er aldrig det samme, fordi meget afhænger af hvilke ting, der står ved siden af hinanden, og hvordan opstillingen af tingene får varmen til at cirkulere.

Således er den enkelte ting, keramikeren bringer med til den fælles brænding, udtryk for keramikerens egen individualitet, men den ender alligevel med at blive påvirket af alt det andet, der står i ovnen.

Nogenlunde det samme sker uden for ovnen, hvor keramikerne mødes over flere dage – væk fra deres værksteder og vante rammer og lader sig påvirke af hinandens fagligheder. Ingen er på den måde helt de samme, når de kommer hjem til sig selv igen, hverken keramikken eller keramikerne. De er blevet påvirket af den fælles fordampning, både den glasurkemiske og den faglige.

I udstillingen deltager keramikerne Karen-Lisbeth Rasmussen, Nina Lund, Lova Nyblom, Susan Lange, Tove Skov Larsen, Ulla Sonne og Hanne Marie Leth Andersen.

Damp kan opleves fra 20. august til 23. oktober. Der er fernisering fredag d. 19. august i tidsrummet 15 – 17.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med: ,
Del denne artikel