Connect with us

Christiansfeld

Ny digital guidetur i Christiansfeld

Offentliggjort for

den

Wayfinderen tager lokale og gæster med rundt til en fortælling om byen og genforeningen i Christiansfeld. Pressefoto.
Wayfinderen tager lokale og gæster med rundt til en fortælling om byen og genforeningen i Christiansfeld. Pressefoto.

Museum Kolding er glad for at kunne præsentere en helt ny digitalt guidet tur i Christiansfeld.

Wayfinderen, som den hedder i app’en Vizgu, tager lokale og gæster med rundt til en fortælling om byen og genforeningen i UNESCO-byen Christiansfeld.

I den seneste tid har udviklere og kodefolk ved virksomheden Vizgu haft ekstra travlt med at lave den splinternye digitale guide klar. Guiden tager gæster og godtfolk med på en god travetur rundt i UNESCO-byen Christiansfeld, oplyser Museum Kolding i en pressemeddelelse.

Ønsker man at gå med guiden, skal man udføre fire lette trin, og så er man i gang. Det kan man få hjælp til i museumsbutikken i Christiansfeld, hvor man også køber koden til turen. Meget snart kan wayfinderen ligeledes købes digitalt.

Muligt kongemøde

Den guidede tur er i sin fulde længde fem kilometer med otte stop undervejs, hvis man vil have det hele med, men det er selvfølgelig muligt at afkorte ruten undervejs. Et kort (som nogen kender det fra Google Maps med pil og retning) viser, hvor man skal gå hen.

Ved de forskellige stop er det muligt at høre eller læse om netop dette sted, og langs ruten vil der også dukke overraskelser op. Man møder måske Christian 7., som også godt kan lide at spadsere rundt i Christiansfeld.

-Vores nye guidede tur er et af de mange greb, Museum Kolding kommer til at lave på formidlingssiden. Netop denne digitale tur står fint på skuldrene af vores vision om at skabe fremtidens museum, der vækker begejstring og nysgerrighed for folkets historie. Det er jo netop det, vi gør med denne wayfinder, siger Rune Lundberg, direktør for Museum Kolding.
Lokale står bag app’en

Guiden er en helt ny og moderne måde at tænker byvandringer på. Museum Kolding har lavet turen i samarbejde med den lokale virksomhed Vizgu. Vizgu, som app’en også hedder, viser kulturarv baseret på fremtidige og fremspirende teknologier. Bag virksomheden står de to brødre og koldingensere Esmir Juhl Ibricic & Mensur Ibricic.

-Når vi udvikler i Vizgu, går vi frem efter en helt særlig fremgangsmåde baseret på co-creation, som betyder, at vi udvikler vores produkt sammen med vores kunder. På den måde har Museum Kolding spillet en central rolle i udviklingen af wayfinders med co-creation tilgang. Vi håber, at andre museer vil lade sig inspirere af den måde at udvikle og arbejde på, siger Esmir Ibricic.

Levende fortællinger om byen

Når man på sin vej rundt i Christiansfeld med wayfinderen i hånden kommer til udvalgte steder, møder man medarbejdere fra Museum Kolding, som kan fortælle særlige ting om byen. Museumsinspektør Louise Klinge fortæller om, hvorfor man har brugt de karakteristiske gule mursten, og museumsinspektør Neel Gotthardt ved en hel masse om Brødremenighedens hotel.

-I arbejdet med den nye wayfinder har vi leget med teknologien augmented reality. Det har virkelig været sjovt – og en helt ny måde at se ind i kulturarv og formidling af vores museums viden. På den måde kan man i Christiansfeld møde selveste Christian 7., slutter Rune Lundberg.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Christiansfeld

Seminar om kunsthåndværk & design

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Foto: Ida Buus.

Museum Kolding og Danske Kunsthåndværkere & Designere inviterer til fagligt seminar i samarbejde med Designskolen Kolding og SDU. Seminaret finder sted i UNESCO byen Christiansfeld.

TAKEAWAY – hvad tager vi med videre? Det er titlen på årets Biennaleudstilling, som kan ses på Koldinghus.

I forlængelse af Biennaleudstillingen afholder Museum Kolding og Danske Kunsthåndværkere & Designere, som også er arrangører af Biennaleudstilingen, et seminar, hvor deltagere kan blive klogere på teknologihistorie, hybridformer og fremtidens danske
kunsthåndværk og design.

Biennaleseminaret strækker sig over to dage, og foregår i historiske rammer i Søstrehuset i Christiansfeld.

Christiansfeld er kendt som den levende by og blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste i 2015 som et vidnesbyrd på en kulturel tradition og et fremragende eksempel på arkitektur.

Christiansfeld er grundlagt af Brødremenigheden i 1773. I Søstrehuset har Museum Kolding udstillingslokaler, museumsbutik og administration.

På seminarets første dag, 23. september, kan man opleve tre virkelig dygtige og interessante oplægsholdere og på den anden dag er der omvisninger i både Biennaleudstillingen og afgangsudstillingen fra Designskolen Kolding.

Seminaret foregår fra den 23.-24. september.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Sjølund

Politiet: -Vi kan ikke udelukke, at branden er påsat

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Huset stod ikke til at redde og er nedbrændt. Foto: Elo Christoffersen.

Politiet kender endnu ikke brandårsagen ved nattens brand i Sjølund, men afviser ikke, at branden kan være påsat.

Et ubeboet hus i Skomagergade i Sjølund nedbrændte natten til lørdag.

-Huset var overtændt, da politi og brandvæsen nåede frem, fortæller vagtchef hos Sydøstjyllands Politi, Jesper Brian Jensen, til Kolding Netavis.

Branden udviklede en giftig røg. Derfor blev en nabo i vindretningen evakueret, men kunne senere på natten igen komme tilbage i sit hjem.

Det ubeboede hus har stået tomt i et års tid og stod ikke til at redde. Huset er nedbrændt.

Brandårsagen er endnu ukendt:

-Vi vil ikke afvise, at branden kan være påsat. Men det kan også være en kortslutning i de elektriske installationer. Men det skal vi have undersøgt nærmere, slutter vagtchefen.

Ingen personer kom noget til ved branden.

Se billederne nedenunder…

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Sjølund

Hus nedbrændt i nat

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Huset i Skomagergade er nedbrændt. Foto: Elo Christoffersen

Huset, der var ubeboet, stod ikke til at redde.

Et ældre hus, der har stået ubeboet hen i et års tid, i Skomagergade i Sjølund brød ved 02-tiden i brand.

Flammerne havde godt fat i huset, der ikke stod til at redde.

En nabo blev evakueret på grund af den giftige røg.

Huset er nedbrændt. Trekantbrand – station Tyrstrup – stod lørdag morgen ved 08-tiden fortsat vagt ved huset og klar til at efterslukke, da ilden endnu blusser op i nogle såkaldte “lommer”.

Brandårsagen kendes endnu ikke.

Se billederne nedenunder…

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Stepping

En anderledes skole fejrede jubilæum

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Formanden for friskolen, Claes Pasgaard Erlang, på talerstolen omgivet af glade børn, da skolen fejrede jubilæum. Foto: sebro-press.

Stepping-borgerne har ord for, at de kan det de vil. Og de ville beholde deres skole i landsbyen.

Da Kolding Kommune hittede på at nedlægge den, lavede de bare på rekordtid deres egen friskole.

For da byrådet i Kolding besluttede at nedlægge skolen i Stepping, glemte de åbenbart at tage forældre og borgere i ed. Kun ganske få forældre valgte at sende deres poder over ”grænsen” til nabosognet Ødis for at få dem undervist. De valgte deres egen helt nye friskole.

Fredag i sidste uge gik flagene så til tops i landsbyen – og ved deres skole. Deres egen friskole kunne nemlig fejre ti års jubilæum. Og det blev gjort med fest i skolegården, skriver netavisen sebro-press.

Der var forskellige aktiviteter rundt omkring, fælles sang, og der var taler.

Formanden for skolens bestyrelse, Claes Pasgaard Erlang, benyttede lejligheden til at gøre opmærksom på, at det ikke var en selvfølge, at skolen nu kunne fejre 10-års jubilæum:

-Vi står her, fordi en række forældre og lokale ildsjæle satte sig for at starte en friskole. De ville næsten for en hver pris bevare Stepping og lokalområdet. Og her spiller en skole en vigtig rolle. Tak til jer der løftede opgaven, lød det fra Claes Pasgaard Erlang.

Også skolens leder, Lise Klausen, var fremme med en tale. Hun fortalte, da hun startede på skolen for ti år siden, var der kun tretten ansatte nu er der 40.

Lise Klausen glædede sig over, at skolen ikke alene havde fået lov til at bestå, men også over at den har udviklet til det, den er i dag med blandt andet overbygnings klasser og senest med et børnehus i skoven med tilknytning til skolen:

-Vi prøvede i starten at lave en anden slags skole end den der kendes fra den almindelige folkeskole, og der lykkedes, sagde Lise Klausen.

Stepping Friskole bygger sit virke på den grundtvigsk-koldske tankegang, hvor der tages udgangspunkt i det enkelte barn. I dag har skolen 140 børn.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Christiansfeld

Ild i mark

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Trekantbrand fik hurtigt slukket ilden. Foto: Elo Christoffersen.

Der var heldigvis kun brand i et lille stykke af marken.

Trekantbrand – station Tyrstrup rykkede tirsdag eftermiddag ved 17.10-tiden ud til en markbrand ved Koldingvej mellem Vonsild og Taps.

Et lille stykke høstet mark brændte. Brandvæsnet fik hurtigt slukket ilden.

Det vides ikke, hvordan branden startede.

Se billederne nedenunder…

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Seneste

Reklame

Tags

september 2021
M Ti O To F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Populære artikler