Folkesundhed og fællesskab har tabt til nydelsessektoren, mener Slotssøbadets direktør.
I relation til de uoverskuelige politiske beslutninger taget på Christiansborg omkring fortsat nedlukning af svømmehaller, badelande og fitnesscentre til primo august – så finder ledelsen i de store anlæg i Danmark at hverken politikerne eller for den sags skyld sundhedsmyndighederne overhovedet ikke er opmærksom på, hvor høj rengøringsstandarden er, mener Slotssøbadets direktør, Otto Skak.
Svømmehallerne har i følge direktøren i årevis været under myndighedernes rengørings- og sikkerhedskontrol – noget som ikke andre anlæg indenfor sundheds- og oplevelsesindustrien er. Altså må de beslutninger, som er taget, bygge på helt forkerte forudsætninger. Der findes ikke nogen sundhedsmæssig undersøgelse, som siger, at man har nemmere ved at blive smittet med virus i en svømmehal end i biografen. WHO har i forbindelse med corona-krisen oplyst, at det ikke er sandsynligt, at man kan blive smittet i klorvand.
– At nedlukningen indenfor vores branche fastholdes, skal nok nærmere ses i sammenhæng med, at branchen består af forholdsvis få virksomheder, og at de brancheorganisationer, som burde presse på for at forklare politikerne, hvor meget der faktisk gøres i dagligdagen også før corona omkring rengøring, rundering og så videre, for at gøre det trygt at besøge svømmehallerne og mindske smitte blandt de besøgende, slet ikke har formået at trænge igennem på Christiansborg, fortæller Otto Skak.
Netop at højne rengøringsniveauet har man arbejdet med i branchen i årevis. Så hvis nogen burde have erfaring med at afspritte kontaktpunkter, så er det svømmehaller og fitnesscentre. Eksempelvis har deltagerne afsprittet cykler efter en spinningtime, og det har man gjort siden opstarten for ca. 20 år siden.
Denne coronakrise har gjort, at man i svømmehalsbranchen absolut bør finde sammen og sørge for mere politisk indflydelse fremadrettet. Det dur ikke, at organisationer som DGI, DIF og Dansk Svømmeunion, kun kører deres eget løb og ikke tænker på en samlet løsning for svømmehaller og fitnesscentre. Selvom den samlede økonomi ikke er den største i Danmark, så er det målt i antal personer, samt vigtigheden i forhold til sundhed, genoptræning og mental hjælp en af de mest udbredte og vigtigste brancher for befolkningen, oplyser Slotssøbadets direktør i en pressemeddelelse.
Når situationen normaliseres for svømmehaller og badelande – mangler man bare, at man så må i gang med, at bruge energi og overtalelse, for at få folk overbevist om, at det faktisk er sikkert og ikke yderligere smitsomt at besøge de mange svømmetilbud, som findes over hele landet. De beslutninger som er taget på Christiansborg, har i hvertfald ikke gjort det nemmere, at få folk ind igen efter nedlukningen. Generelt må det vurderes, at hele corona-nedlukningen, har betydet, at ”borgerne fratages mulighed for egen indsats ved træning og genoptræning i vand”, forklarer Otto Skak.
Folketinget mener i følge direktøren, at det ikke er godt for folkesundheden at besøge svømmehaller.
– Vi mener præcis det modsatte, siger Otto Skak og fortsætter:
– Nu vil folk få en utryghed ved at komme i svømmehallerne og det er på ingen måde retfærdigt, når man ser alle de sundhedsmæssige tiltag samt høje rengøringsstandard der findes.
Overfor svømmehallerne i Danmark har politikerne i følge Otto Skak valgt, ikke at tilgodese de mange faste badegæster, som igennem generationer har fået både fysisk, men også psykisk velvære, ved jævnligt at besøge det varme vand. At myndighederne ikke har draget dette med ind i genåbningsstrategien, synes ude i hampen og det må absolut bero på manglende viden om, hvordan forholdene faktisk foregår i 2020, mener Otto Skak.