Kolding Netavis

Ingen nye energianlæg før borgerne er spurgt

Lokale beboer i Taps har protesteret mod nye vindmøller. Nu vil kommunen inddrage borgerne. Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)

Der er kommet nye boller på suppen. Politikerne i Kolding Byråd vil åbenbart ikke mere opleve gentagelse af sagen fra Taps, hvor protester fra lokale beboere mod at få nye vindmøller, som naboer måtte opgives og lægges i skuffen. I fremtiden skal berørte borgere tages med råd.

At inddrage berørte borgere før etableringen nye anlæg som vindmøller, biogasanlæg og solcelleanlæg har nemlig fået en central placering i en række principper om, hvor fremtidige vedvarende energianlæg i kommunen skal etableres. Det hedder blandt andet: ”… at nye anlæg skal opføres i tæt samarbejde med de pågældende lokalområder, hvor de tænkes opført”:

– Der skal ikke herske tvivl om, at vi tager det gode naboskab til vedvarende energianlæg meget alvorligt, siger formand en for Plan-, Bolig- og Miljøudvalget Birgitte Kragh (V).

Bare ikke der hvor vi bor

Placeringen af nye biogasanlæg har også skabt debat og kritik. Alle mener etablering af biogasanlæg er en god ting, når det bare ikke sker der, hvor vi bor:

– Når vi skal etablere nye biogasanlæg, skal vi selvfølgelig overholde de nationale lovkrav, men vi har samtidig valgt at øge de vejledende minimumsafstande, så vi siger, at der som udgangspunkt skal være en afstand på mindst 500 meter til nærmeste bolig og mindst én kilometer til nærmeste boligområde, hvor den nationale vejledning kun er på henholdsvis 300 meter og en halv kilometer, fortæller Birgitte Kragh.

Når det gælder større solcelleanlæg i åbent land hedder det i principperne: … at man vil være særlig opmærksomhed på at sikre behørige afstande til boligbebyggelser”.

Endvidere er det vedtaget af et enigt byråd, at der for hvert enkelt vedvarende energianlæg gælder, at projektet skal politisk behandles og godkendes, inden det bliver gennemført.

/bro

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *