Kolding Netavis

Gærfabrik tager lugtgener alvorligt

De Danske Gærfabrikker på Dakavej i Lunderskov arbejder hårdt på, at få fjernet lugtgenerne. Foto: Elo Christoffersen.

Gærfabrikken i Lunderskov tager lugtgener alvorligt.

En række tiltag skal sætte en stopper for de lugtgener, som borgere i Lunderskov-området på det seneste har oplevet fra De Danske Gærfabrikkers anlæg.

Nu er gærfabrikken også i dialog med BlueKolding om at få nedlagt det gamle rensningsanlæg og i stedet få spildevand ført til et moderne anlæg i Vamdrup. Dette arbejder påbegyndes i den kommende uge.

– Vi er utroligt kede af de lugtgener, som naboer og borgere i Lunderskov-området er udsat for i øjeblikket. Vi vil gerne understrege, at lugtgener ikke skal være hverdag i Lunderskov, og derfor vil vi også gøre alt, vi kan for at få det til at stoppe, siger administrerende direktør, Nicolai Jensen, i en pressemeddelelse.

Lugtgenerne begyndte for nogle uger siden. En programmeringsfejl betød, at der løb gærfløde ud i anlæggets spildevandsbassin den 30. maj, og på grund af det varme vejr i pinsen udviklede gærfløden en kraftig lugt. Bassinet er efterfølgende blevet renset og i samme ombæring blev der installeret en større doseringspumpe, som blev taget i brug den 15. juni. Pumpen vasker luften med en kloropløsning, som reducerer lugtstofferne.

– Indtil videre har tiltagene desværre kun delvist afhjulpet problemet, eksempelvis hører vi også om lugtgener i weekenden, hvor anlægget slet ikke er i gang. Sagen har vores fulde fokus, og vi har taget kontakt til BlueKolding for at få ført vores spildevand ud til et moderne anlæg i Vamdrup i stedet for ud i det lokale og noget forældede rensningsanlæg overfor fabrikken i Lunderskov, siger Nicolai Jensen, der understreger at hverken lugten af gær eller klor udgør nogen sundhedsrisiko.

Afventer uvildig måling

Under hele forløbet har den lokale fabrikschef Bent Hansen været i tæt kontakt med berørte beboere, Lunderskov Lokalråd og Kolding Kommune, der blandt andet har understreget behovet for en uvildig lugtmåling på anlægget. Lugtmålingerne foretages den 24. juni af det uvildige analysefirma Force Technology.

– Vi har en utrolig god og konstruktiv dialog med både lokalråd og kommunen, og vi hilser ønsket om en lugtmåling velkommen. Det er i alles interesse, at vi som virksomhed ikke generer omgivelserne. Vi arbejder på højtryk for at løse problemet og er taknemmelige for borgernes tålmodighed. Vi ser også frem til resultaterne af lugtmålingen, siger Bent Hansen.

Han sender samtidig en tak til de lokale beboere, som har henvendt sig direkte til De Danske Gærfabrikker de seneste uger.

– Jeg har personligt besøgt de nærmeste naboer og været i kontakt med andre berørte. Vi er lige så interesseret i at undgå lugtgener, som de er. Derfor er hver eneste henvendelse værdifuld, fordi det giver os mulighed for at handle på generne.

De Danske Gærfabrikker venter svar på den uvildige lugtmåling den 12. juli, hvorefter det vurderes om der er behov for yderligere tiltag.

Fabrikken vil løbende holde beboerne underrettet om udviklingen.

 190620 De Danske Gaerfabrikker Lunderskov 02 foto Elo Christoffersen scaled 1

De Danske Gærfabrikker i Lunderskov. Foto: Elo Christoffersen.

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *