Kolding Netavis

Sundhed: 2.500 koldingensere bliver spurgt

Rygning, smerter og ondt i livet. 300.000 tilfældigt udvalgte danskere over 16 år bliver spurgt om, hvordan de har det. Heraf ca. 2.500 borgere i Kolding Kommune.

Det sker for at kunne sætte ind med målrettet forebyggelse og bedre behandling af sygdomme.

Det er fjerde gang siden 2010, at undersøgelsen ”Hvordan har du det?” gennemføres. Undersøgelsen er den største af sin art, og den giver et unikt billede af, om danskernes sundhed og trivsel er blevet bedre gennem årene, og hvor der kan være særlige udfordringer netop nu.

Resultatet fra den sidste undersøgelse i 2017 viste, at det haltede med danskernes sundhed på flere områder. Svarene viste blandt andet, at flere unge var blevet rygere og trivedes dårligt mentalt, og at mere end halvdelen af danskerne havde ondt i ryggen. Ifølge undersøgelsen var over halvdelen af alle voksne danskere overvægtige, og det var paradoksalt, fordi der aldrig har været mere fokus på eller viden om traditionelle vægttabsmetoder, slankekure m.m.

Da resultaterne af den sidste undersøgelse blev drøftet på Social- og Sundhedsudvalget tilbage marts 2018 gav det anledning til en større drøftelse af selve tilgangen i de kommunale sundhedstilbud og et opgør med den traditionelle tilgang til eksempelvis overvægt. I Social- og Sundhedsudvalget var der på den baggrund en erkendelse af, at der ville kræve en ny tilgang at ændre udviklingen.

På baggrund heraf udviklede Kolding Kommune et nyt og banebrydende tiltag ”Ligevægt”, som flyttede fokus fra vægt, kontrol og vægttab til fokus på et aktivt liv i balance med meningsfulde aktiviteter og fællesskaber.

– Det mest markante resultat af den sidste undersøgelse her i Kolding Kommune er nok dette opgør med en mere traditionel tænkning på sundhedsområdet til fordel for et fokus på selvværd og sammenhæng. De tilbud, vi har til mennesker, skal give mening for den enkelte, hvis de skal medføre de ændringer, som personen ønsker. Eksempler herpå er vores tilbud om Sundhedssamtaler og Ligevægt. Det handler om det lange, seje træk når man som os har ambitioner om at vende en udvikling og præge en helt ny måde at tænke sundhed på. Jeg ser frem til, at undersøgelsen gør os klogere på vores sundhed, så vi blandt andet kan forbedre og arbejde videre med at styrke folks mentale sundhed. Det er noget, som ligger mig meget på sinde, og jeg er overbevist om, at når vi styrker det mentale så forebygger vi også en række andre følgesygdomme, siger formand for Social- og Sundhedsudvalget Hans Holmer (SF) i en pressemeddelelse.

Resultatet af sundhedsprofilundersøgelsen 2021 offentliggøres i marts 2022. Spørgeskemaet er sendt til 300.000 danskeres e-boks eller med postvæsenet.

Tagget med:
Del denne artikel