Dansk smykkekunst kan skubbe grænser, starte samtaler og give unikke oplevelser til de mennesker, der bærer smykkerne. Museum Kolding inviterer tre mennesker til at blive de første bærere af de tre nye smykker i Statens Kunstfonds smykkesamling ved offentliggørelsen af smykkerne 30. november.
I september blev vinderne af Statens Kunstfonds smykkekonkurrence kåret. Kåringerne skete på baggrund af skitser og modeller, og siden har smykkekunstnerne været i værkstederne for at skabe smykkerne. Nu skal de færdige smykker offentliggøres og til det formål søger Museum Kolding tre mennesker uanset køn, baggrund og udseende, til at bære smykkerne ved eventet. Eneste krav er at man er fyldt 18 år og kan lide at være i centrum.
Et smykke kommer først til sin ret, når det bæres på en krop, og derfor præsenteres de nye smykker også ved at blive båret af mennesker. I tråd med den udlånsordning, der knytter sig til smykkesamlingen, har alle mulighed for at blive bærer af smykkerne. Museet håber derfor på, at der er nogle, der kan se sig selv i de tre nye smykker og har lyst til at vise dem frem til eventen i Christiansfeld. Som bærer af et af smykkerne bliver man ved lille ceremoni iklædt smykket og skal bære det ved resten af arrangementet.
Man vil blive fotograferet og i det hele taget være meget i centrum i kraft af smykket. I lighed med de andre lånere af samlingens smykker, skal man fortælle om, hvorfor man har valgt lige netop det smykke.
De tre nye smykker – horn, guld og blendet Grundlov?
Vinderne af smykkekonkurrencen blev udvalgt af en tværfaglig jury, og er vidt forskellige. De behandler aktuelle emner som frihed, bæredygtighed og identitet, og demonstrerer stor guldsmedefaglighed og stræben efter at forene ånden og håndens arbejde.
Flow Necklace af Anna Friberg
En halskæde i guld og horn, der takler en af bæredygtighedens problematikker om genbrugeligheden af materialer. Hendes innovative teknik gør det muligt at adskille de to materialer fra hinanden, og bruge dem igen.
Anna Friberg viser at bæredygtige løsninger ikke behøver være kedelige eller grimme. I stedet har hun i halskæden forenet bæredygtigt design, stærkt håndværk og en sammenhæng mellem form og funktion, og skabt en halskæde, der er let og ubesværet smuk.
At rejse er at overleve af Felix Bresler
Brochen formet som en redningskrans i gult guld kan starte samtaler om nogle af tidens mest presserende emner: klimakrise og (klima)flygtninge, migration, håb og redning. Med brochens skarpe nål så tæt på redningskransen, udtrykker smykket også en ubærlig sårbarhed. Det, der holder os flyende kan med ét briste. Et smykke med stærke budskaber afhængig af mennesket, der bærer det.
Grundlovsperlerne af Tinne Delfs og Mette Olsen
Et findelt, kogt og blendet eksemplar af Grundloven forvandlet til 115 perler og et smykke, der åbner demokratiske samtaler og stiller kritiske spørgsmål. Som en krave eller borgmesterkæde kan den lægges om halsen og sætte fokus på rettigheder, demokrati og fællesskab. De håndrullede perler har opløst lovens bogstav, men er lovens ånd bevaret?
Smykket kan både bæres af dem, der føles sig som en del af fællesskabet – og dem der ikke gør.
Ønsker man at bære et af de tre smykker til eventen i Christiansfeld, skal man kontakte Minna ved Museum Kolding på mi***@mu***********.dk og fortælle, hvorfor man gerne vil bære netop det smykke.
Sidste chance er søndag 12. november. Herefter udvælges de tre vindere, som får direkte besked. Museum Kolding håber, at mange har lyst til at få en unik oplevelse og være med til at sætte fokus på dansk smykkekunst.