Vi skal have en snak om psykiatrien

Elo Christoffersen
Elo Christoffersen 6 juli 2022
Opdateret 06/07/22 7:15
Karina Lorentzen (SF). Privatfoto.

Læserbrev af Karina Lorentzen (SF), gruppeformand, Sindalvej 4, 6000 Kolding.

Jeg bliver simpelthen så trist over skyderiet i Fields. Det er så tragisk og meningsløst at høre om den unge mand, som blev dræbt på sit fritidsjob i biografen.

Derfor kan jeg heller ikke lade være med at tænke på, om den forfærdelige hændelse kunne være undgået. Vi har som minimum en forpligtigelse til at prøve at blive klogere på, hvad der gik forud.

Vi kender ikke alle brikker endnu i sagen endnu. Kun at gerningsmanden har en relation til psykiatrien. Men også at pressen mener, han har gjort et mislykket forsøg på at få hjælp hos en kriselinje.

I en undersøgelse fra Justitsministeriet i 2019 konkluderede de, at i 13 sager om drab og drabsforsøg begået af psykisk syge, havde de 11 oplevet svigt, og drabene kunne formentligt være undgået, hvis gerningsmanden havde får tilstrækkelig behandling.

Jeg synes derfor, det er en god ide at få en haverikommission, der undersøger de tragiske hændelser, hvor psykisk syge er involveret i alvorlig kriminalitet.

Ikke for at stigmatisere mennesker med sindslidelser. Men for at blive klogere, så vi kan hindre gentagelser, men også for at bruge den viden til at skubbe på for forbedringer af psykiatrien – både fordi ændringerne sker for langsomt, men også fordi psykiatrien stadig er alt for underprioriteret.

Eksempelvis venter vi stadig på en psykiatriplan, selvom rapporten fra 2019 står og blinker rødt.

Det er virkeligt et meget lille plaster på et åbent benbrud for de pårørende, som har lidt det dyrebareste tab. Men sagen skal føre til, at vi gør det bedre for mennesker med sindslidelser.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel