Kolding Netavis

Verdens vildeste stel kommer til Koldinghus

Elo Christoffersen
Elo Christoffersen
Flora Danica-stellet er uløseligt knyttet til bogværket af samme navn. Foto Iben Kaufmann.

Koldinghus får en ny permanent udstilling i oktober.

Den 7. oktober åbner en ny permanent udstilling på Koldinghus: “Flora Danica – Verdens vildeste stel”. Det bliver æresprotektor, Prinsesse Benedikte, der åbner udstillingen den 6. oktober for særligt inviterede personer.

Da Dronning Margrethe i januar blev fejret af sin nærmeste familie i anledningen af Dronningens regeringsjubilæum, blev bordet dækket med verdens bedst bevarede pragtstel: Flora Danica. Det skrøbelige hvide porcelæn fra 1700-tallet er dekoreret med sirlige gengivelser af det danske riges vilde botanik og bliver kun taget i brug ved helt særlige lejligheder i Kongehuset. Den første gang, der blev spist af stellet, var til Christian 7.s fornemme fødselsdagstaffel i 1803.

Flora Danica til Jylland for første gang

Nu kommer Flora Danica til Jylland for første gang, hvor det imponerende stel får en fast udstillingsplads i Bibliotekssalen på Koldinghus. Her kan gæsterne opleve den hidtil største præsentation af det historiske stel med mulighed for ikke alene at udforske stellets mange fine detaljer, men også de mange fortællinger, som er knyttet til servicet.

Allerede mens stellet blev skabt, svirrede rygterne om formålet med stellet dekoreret med det danske riges vilde planter. En af historierne var, at stellet var tiltænkt den russiske kejserinde Katarina som en diplomatisk gave i en anspændt storpolitisk periode. Men er det nu også hele sandheden?

På alle Flora Danica-stellets mange dele vrimler det med botaniske vidundere – lige fra de mest undseelige alger fra norske klipper over giftige svampe i danske skove til lange græsser fra holstenske heder.

Porcelænsmalerne har måttet udvise stor omhu og opfindsomhed for at kunne gengive græs, svampe og mosser på stellets krumme og kurvede flader. Stellet skal dog ikke alene ses som en enorm kunstnerisk bedrift, men i lige så høj grad som et reklamestunt for bogværket og den nystartede danske porcelænsfabrik. Og så skal stellet ikke mindst ses som et prægtigt afsæt for det kongelige taffel, som tilfældet også var ved Dronningens fejring i januar i år.

-Vi er meget stolte over at kunne vise det enestående historiske og kongelige stel, Flora Danica, frem på Koldinghus. Publikum har hidtil kun kunnet opleve en brøkdel af servicet og historien bag, da en del af stellet har været udstillet på Rosenborg Slot og en anden del er blevet opbevaret på magasin. Med den smukke Bibliotekssal på Koldinghus som ramme er det nu muligt at præsentere det imponerende stel i en voluminøs, sansemættet og intens udstilling, der er det fornemme stel værdigt. En passende ramme for et stel, som på linje med regalierne, kronjuvelerne og sølvløverne er en umistelig del af vores levende kulturarv. Et nyt skatkammer på Koldinghus bliver med udstillingen af Flora Danica en realitet, siger Thomas Thulstrup, museumsdirektør i Kongernes Samling.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med: ,
Del denne artikel