Kolding Netavis

Undgå indbrud i den søde juletid

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen Syddanmark

Er dine vinduer sikre nok? Nok er julen hjerternes fest, men alt for ofte er højtidens rejseaktiviteter og sammenkomster lig med langfingrede gæster i hjemmet.

Indbrud er desværre ikke noget særsyn i danske hjem. I 2018 fandt der mere end 28.000 indbrud sted, hvilket er væsentligt flere end i andre europæiske lande. Det er ikke mindst juletidens rejseaktiviteter og sammenkomster hos familie og venner, der giver travlhed hos tyvene, som tiltrækkes af de tomme huse. Heldigvis behøver du ikke at blive en del af den kedelige indbrudsstatistik, oplyser Velfac i en pressemeddelelse.

Ifølge Det Kriminalpræventive Råd kan du nemlig gøre meget for at forhindre indbrud, der forvandler hjerternes fest til en dyr og ubehagelig oplevelse.

– Du kan beskytte din bolig mod indbrud på forskellige måder. Du skal først og fremmest sikre døre og vinduer, hvis du vil holde tyven ude. Det er også en god idé at snakke med naboen, hvis du vil undgå indbrud, lyder det bl.a. på Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside.

Bloker juletyvenes foretrukne adgangsvej

Hvad enten kalenderen siger december eller juli, starter en sikker bolig med vinduerne. Du kan derfor gøre meget for at sikre sine vinduer forsvarligt, inden du rejser udenbys i julen, forklarer Peer Bertelsen.

Som salgschef hos vinduesproducenten, Velfac, har han stor erfaring med, hvordan de langfingrede gæsters foretrukne indgang gøres mindre tilgængelig.

Og du kan faktisk gøre meget for at blokere tyvenes adgang gennem vinduerne, forklarer han.

– En særdeles veldokumenteret og effektiv vej til forebyggelse af indbrud er skalsikring, hvor du forstærker døre, vinduer, låse og mure, så de bedre kan modstå indbrudsforsøg. Især vinduerne er en af tyvenes mest benyttede adgangsveje, siger han og fortsætter:

– 16 pct. af alle indbrud sker ved, at tyven piller de udvendige glaslister af og fjerner ruden. Denne metode er både nem og lydløs at gøre brug af, specielt når du har med ældre vinduer at gøre. Derfor er det oplagt at skrue glaslisterne fast med envejsskruer. Et godt alternativ er sikkerhedslimede ruder eller vinduer, hvor glaslisten er monteret på indersiden. Dermed kan ruden ikke fjernes udefra.

Peer Bertelsen forklarer samtidig, at det kan være en fornuftig investering at eftersikre vinduer med beslag og sikringsskinner. Dette kan nemlig forhindre indtrængen ved hjælp af værktøj såsom koben og skruetrækkere.

– Der findes et utal af vinduer, som er monteret med hasper eller med et såkaldt paskvilgreb. Hvis ikke de sikres tilstrækkeligt, kan begge typer åbnes via en såkaldt underboring, hvor der bores ind gennem vinduets ramme, og vinduets låsemekanisme drejes. Er vinduerne således udstyret med hasper, er det oplagt at erstatte dem med en model med en lille sikring på toppen. Har vinduerne derimod med paskvilgreb, kan de udskiftes til greb med indbygget lås, pointerer salgschefen.

Gå efter vinduer, der kan modstå indbrud

Ifølge Peer Bertelsen er en anden oplagt mulighed at udskifte dine vinduer til modeller, der allerede fra fabrikken er designet og konstrueret til at modstå indbrud.

– Hvis sikringen allerede er integreret i designet, slipper du for at eftermontere sikringsudstyr, og dermed undgår du at påvirke vinduets udseende. Hvad enten dit hus er klassisk eller moderne, kan du altid få en indbrudssikret løsning, der passer til udtrykket, så du ikke er nødt til at gå på kompromis med boligens stil, siger han og fortsætter:

– Tryghed står højt på dagsordenen hos mange. Derfor er vores vinduer grundigt sikret mod indbrud med sikkerhedslimede ruder, specialdesignede beslag og et solidt lukkesystem, der gør det yderst besværligt for tyvene at bryde vinduerne op. Vil du gerne øge sikkerheden yderligere, kan du vælge greb med lås eller få lamineret glas i ruden.

Udbredt at knuse ruden

Selvom mange tyve gerne vil undgå at slå glas itu og dermed påkalde sig opmærksomhed, er det alligevel en udbredt metode i forbindelse med indbrud. Faktisk sker 20 pct. af alle indbrud ved, at ruden knuses. Især ældre ruder med 1-lagsrude er udsatte, hvorimod vinduer med flere lag glas er vanskeligere at smadre uden støj.

– Ruder, der er monteret med lamineret glas, er bedre til at modstå gennemtrængning. Og skulle der alligevel ske et brud, knuses glasset ikke, da folien holder det sammen, runder Peer Bertelsen af.

Flere råd til indbrudssikring i juleferien

1) Lys er godt – både inden døre og udenfor.

2) Husk at låse alle døre og lukke alle vinduer – grundigt.

3) Gem værdierne væk, så de ikke er så synlige udefra.

4) Fjern haveredskaber, stiger m.m., som tyven kan bruge som ’arbejdsværktøj’.

5) Vasketøj, skrald og rod er godt. Det får det til at se ud som om, at nogen er hjemme.

6) Lav aftaler med dine naboer om at holde øje.

Kilde: VELFAC Tryghedsguiden

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *