Læserbrev af Karsten Fogde (SF), medlem af Regionrådet i Region Syddanmark, Villestofte Skovgyde 146, 5210 Odense NV & Karsten Hønge, politisk ordfører for SF i Folketinget.
Hovedpine rammer socialt skævt med klar overvægt blandt mennesker med korte uddannelser. Alt for få råber systemet op omkring deres lidelse, og en del er bange for at stå ved deres sygdom.
Mange kæmper med fordomme om, at det nok ikke er så slemt – eller at det bare er en kvindesygdom.
Det kan have svært ved at fastholde et arbejde på grund af mange sygedage, og samtidig er der ufattelig lange ventelister på behandling.
Området har været alt for lavt prioriteret gennem årene og SF arbejder både i regionerne og i Folketinget for en stærkere indsats.
”Vi har folk der er så bange, at de får et migræneanfald når de skal til samtale – det er jo helt grotesk” fortæller Hanne Johannsen formand for Migræne og Hovedpineforeningen, når hun fortæller om de udfordringer foreningens medlemmer slås med, når de skal møde op hos det offentlige.
Migræne betyder årligt 3,8 mio. flere sygedage end hos erhvervsaktive uden migræne. Det er sværere at fastholde et arbejde eller få en uddannelse, og kommunernes behandling gør nogle gange ondt værre.
Jobcentersystemet skal i dag både hjælpe syge og arbejdsløse borgere.
Karikaturen: ”Er du blevet syg, så gå i jobcentret, de gør dig rask i en fart”, er desværre ikke helt ved siden af. 29 patientforeninger melder samstemmende om problemer for syges møde med et system, der er sporet ind på jobindsatsen.
SF foreslår, at de syge skal ud af jobcentrene.