Et spirende samarbejde mellem en række byggefirmaer og Kolding Kommune skal gøre det lettere for kommende husejere at vælge det rigtige hus til deres byggegrund. Initiativet får navnet Kolding Bygger.
Konceptet udstillingsby, som er kendt fra andre større byer, er nu også på vej til at flytte ind i Kolding Kommune. En række lokalt forankrede byggefirmaer arbejder på et samarbejde med Kolding Kommune om at etablere udstillingsbyen, som forventes at slå dørene op i påsken 2023 under navnet Kolding Bygger.
En udstillingsby består af en samling nybyggede og møblerede huse, som er placeret dør om dør i et nyt boligområde. De byggefirmaer, der er med i projektet, opfører hvert sit hus, oplyser Kolding Kommune i en pressemeddelelse.
Her kan interesserede kigge inden for i udstillingsbyens åbningstid, og firmaernes rådgivere fremviser selv husene for de besøgende.
-Kolding er blevet et epicenter for byggeri af enfamiliehuse, og vi kan se, der er stort behov for, at folk kan gå et sted hen og danne sig et helhedsindtryk af, hvordan deres nye hus kan blive. Det kan være svært at danne sig det overblik alene ved at kigge på tegninger og materialer. Det er lidt som at købe en ny bil. Der vil man også helst prøve modellen, før man selv køber en, forklarer arkitekt David A. Brandt Klug fra Hansen Huse A/S, der er initiativtager til projektet.
Fire firmaer er foreløbig med
Hansen Huse er ikke alene om vurderingen af, at udstillingsbyen er en god ide. Tre andre byggefirmaer, Menzer & Kristensen, Milton og Hybel, har tilkendegivet deres interesse som potentielle udstillere og er med i planlægningen af udstillingsbyen, mens man er i dialog med en håndfuld andre byggevirksomheder, der også er interesserede i at blive en del af projektet.
Præcis hvor udstillingsbyen bliver placeret er ikke afgjort endnu. Men Kolding Kommune arbejder sammen med byggefirmaerne om at finde den rette placering i tilknytning til en udstykning af byggegrunde.
-Vi kan kun klappe i hænderne over et initiativ som det her. Det kan ikke alene skabe klarhed for hus-byggere og vækst hos lokale byggefirmaer. Vi kan også have en forventning om, at en udstillingsby kan være med til at øge bosætningen i kommunen. Det kan vi, fordi folk kan komme til Kolding og se, hvordan deres drømmehus tager sig ud og samtidig opleve et lokalområde på en anden måde end ved alene at se en byggegrund. Det er et regnestykke med mange plusser, konkluderer borgmester Jørn Pedersen (V).
Målet er, at Kolding Bygger skal være en fortløbende aktivitet. Når den første udstillingsby har tjent sit formål i ca. et halvt år, sælges husene på almindelige vilkår. Derefter etablerer byggefirmaerne og kommunen en ny udstillingsby et andet sted i kommunen.