Kolding Netavis

Tre frivillige fra Kolding-egnen starter forældregruppe

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen Kolding

Netværk med andre og tale med andre i samme situation er guld værd for forældre til børn med ADHD.

Til august begynder en forældregruppe for forældre til børn med ADHD i alderen 3-9 år i Kolding. Gruppen mødes hver anden mandag fra 18-19.30 i Kolding Selvhjælp.

Kirstine satte det i gang

Det er Susanne Grarup Kjergaard, Pia Ryom og Kirstine Klavsen, som er frivillig for ADHD-foreningen, der står for at forældregruppen. Faktisk så er det Kirstine, som har sat det hele i gang. Da Kirstine hørte om KiK Nu!-grupper, tænkte hun, at sådan en gruppe skulle der også være i Kolding. Så hun kontaktede Susanne, som hun kendte fra en gruppe, hvor hendes søn havde gået.

Susanne ville heldigvis rigtig gerne være med til at støtte op om en forældregruppe i Kolding. At få sat gang i at forældre hjælper hinanden med deres egne erfaringer giver rigtig meget værdi, mener Susanne. Hun arbejder til dagligt med børn med diagnoser, på et specialcenter.

– KiK Nu! forældregrupper er et forum, hvor der er plads til, at man kan få luft og få luftet sine frustrationer også. Det er et fortroligt rum, hvor man kan støtte hinanden, og kommer derfra med flere erfaringer og et godt netværk, siger Susanne i en pressemeddelelse og fortsætter:

– Uden at det bliver alt for teoretisk med alt, hvad der sker sådan i hjernen og pædagogik og sådan noget, men det bliver mere praktisk også, tænker jeg. Det er det, der er behov for.

Online forældreprogram

Baggrunden for forældregrupperne er det online forældretræningsprogram, KiK Nu!, som ADHD-foreningen har udviklet. Programmet består af 12 moduler á 20 minutters varighed.

Alle, der vil deltage i KiK Nu!, kan på eget initiativ deltager. I øjeblikket er det gratis at deltage pga. af et Corona tiltag – men til august vil det igen koste 100 kroner at købe adgang. Prisen på det effektfyldte forløb kan holdes på 100 kroner, fordi Egmont Fonden støtter projektet. Målet med KiK Nu! er, at familier med ADHD eller lignende vanskeligheder får en hverdag med færre konflikter og mere overskud.

Man behøver ikke at deltage i en forældregruppe for at deltage i KiK Nu! det kan sagtens klares derhjemme ved PCen eller med en tablet. Men Susanne og Kirstine vil gerne give forældre mulighed for at snakke med andre i samme situation.

– Udover at få råd og redskaber til hverdagen med ADHD gennem KiK Nu! er jeg sikker på at forældrene vil få stor gavn af at mødes med andre i samme situation, det siger min erfaring mig i hvert fald.

Let at gå til, fleksibelt og billigt

Suzanne Vallwik, der har søn på 10 år med ADHD, og Susie Nielsen, som har en søn på 9 år med ADHD har begge gennemført KiK Nu.

Både Susie og Suzanne mindes at være blevet opmærksom på KiK Nu! gennem ADHD-foreningens nyhedsbrev. De fremhæver begge, at de fik et indtryk af, at programmet virkede nemt, fleksibelt og billigt. ”Det var lige til at gå til”, siger Susie. ”Det der med, at man bare kunne sætte sig ned, når det lige passede ind, det tiltalte mig rigtig meget.”, siger Suzanne.

I programmet undervises forældrene i strategier til at forebygge konflikter, opbygge barnets selvværd og håndtere hverdagen. Der er desuden fokus på positiv kommunikation, planlægning og struktur, faste rutiner, milde og fair konsekvenser, visualisering og belønningssystemer.

– Der var dele af det, hvor jeg tænkte, at det var ikke lige nu, men som jeg godt kan se passer til, når han bliver lidt ældre eller vi kommer lidt længere frem, når vi har fået basistingene til at køre herhjemme. Og så var der dele, som bare var relevant lige nu. Det kunne jeg bare sætte mig fuldstændig ind i og tage i brug. Især de praktiske ting, altså hvordan gør jeg så, når jeg skal strukturere hans hverdag? Hvad er det, jeg skal fjerne af unødig støj for ham?, siger Susie.

De mange videoer er geniale

I alle moduler i KiK Nu! er der videoklip. Både Susie og Suzanne fremhæver dette som noget af det bedste ved formatet.

– Meget af det er videoer og det synes jeg simpelthen var genialt. Det der med at se videoer af andre forældre, som fortæller, hvordan de gør det og hvad de oplever ved at gøre sådan, siger Susie.

Suzanne synes især godt om, at disse forældre repræsenterede forskellige familiekonstellationer:

– Det bedste det var egentlig de klip, der var, med andre forældre, der udtalte sig. Man kunne fornemme, at det var forskellige konstellationer, så der var altid et eller andet, man kunne spejle sig i. Disse klip med andre forældre var også genkendelige for Susie og gav hende samtidig også en følelse af at være mindre alene, som betød meget for hende: Man bliver meget afskåret fra at have en omgangskreds, når man har en søn, der ikke kan deltage på lige niveau med andre. Man er meget alene. Og her, selvom det ikke er nogen, man kender, så ser man nogen, der kender til det. Så den her følelse af, at man ikke er alene, den er dejlig.

Forældre til børn med ADHD og lignende vanskeligheder er tit på overarbejde for at få dagligdagen til at hænge sammen. Barnets udfordringer kræver, at forældrene hele tiden er på forkant og hjælper barnet med at bevare overblikket i hverdagen og styre uden om konflikter. Suzanne fremhæver konfliktmodulet som særlig interessant for hendes familie.

– Jeg kan se, at vores morgener har forbedret sig markant., siger hun.

– Det har rykket noget!.

Susie fremhæver, at hun generelt efter at have gennemført KiK Nu! er blevet bedre til at bevare roen og forklare sin søn, hvorfor der er nogle ting, som han ikke må. Det er en værktøjskasse for dig, siger hun.

Prøv det!

Det tager cirka to måneder at gennemføre KiK Nu! Vi spurgte Susie og Suzanne til, hvad der motiverede dem til at fortsætte hver uge og gennemføre programmet. Suzanne fortæller, at det var fedt at opleve, at man havde rykket sig. Susie siger:

Jeg havde hele tiden det her i baghovedet: Jamen, det er ikke meget mere end en halv time det tager mig at gennemgå det her og jeg kan altid vende tilbage, hvis der er et eller andet, der er ekstra vigtigt for mig.

Både Susie og Suzanne vil anbefale KiK Nu! til andre – og har begge allerede gjort til flere. Suzanne mener især, det kan være et brugbart, hvis man som forælder, ikke får et tilbud fra kommunen, hvor man kan lære om ADHD eller pædagogiske redskaber. Susie siger:

– Man skal tænke på det der med, at vi har travlt og vi er ekstra pressede, fordi vi har de her børn med de her funktionsnedsættelser, men det er ikke så lang tid man skal bruge på det, for at du faktisk får nogle ideer. Prøv det, siger Suzanne afslutningsvist.

KiK Nu! er ikke kun til forældre til børn med ADHD. Hvis forældrene oplever, at de har mange konflikter med deres børn, at børnene har svært ved at skifte fra en aktivitet til en anden, eller svært ved at få overblik over dagen, er forældrene også meget velkomne i KiK Nu! forældregruppen.

Hvis du er interesseret i at deltage i KiK Nu! forældregruppe i Kolding, kan du kontakte Kirstine på mail: ar********************@ad**.dk. Du kan desuden læse mere om KiK Nu! på ADHD-Foreningens hjemmeside, www.ADHD.dk/kik-nu.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel