Kolding Netavis

Trapholt vinder kulturlivets nye branchepris

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen Trapholt
Karen Grøn holder tale efter modtagelsen af prisen. Foto: Trapholt.

Trapholt fik mandag aften overrakt kulturlivets nye branchepris.

Karen Grøn, direktør for Trapholt, modtog prisen og vinder for de to borgerinddragende kunstprojekter ”LIGHTHOPE” og ”Tæt på Træer”, der sikrede, at Trapholt aldrig lukkede under corona.

Prisen blev uddelt på branchemødet: Fremtidens Kulturliv, hvor et samlet dansk kulturliv på tværs af kulturbrancher og kunstformer delte viden og udvekslede ideer om nye initiativer i kulturlivet under coronakrisen.

Trapholt modtager den nye kulturpris for de to borgerinddragende kunstprojekter LIGHTHOPE og Tæt på Træer, der blev til ved hjælp af omkring 1750 frivillige, som undervejs i projekterne hæklede og quiltede bidrag til kunstværkerne af Hanne G og Rasmus Bækkel Fex (LIGHTHOPE) samt Tina Ratzer (Tæt på Træer).

-Det betyder meget at modtage en så stor anerkendelse for det arbejde, som Trapholts team har lagt under coronakrisen. Vi har fra starten været optagede af, hvordan vi som museum kunne spille positivt ind i vores liv og skabe nye rum for fællesskaber, kreativitet og trivsel. Det har været en holdindsats, som opstod i tæt samspil mellem dygtige kunstnere, engagerede borgere og Trapholt, siger Karen Grøn, direktør for Trapholt.

Fællesskabet mellem de deltagende spillede en central rolle i begge projekter, der grundet corona benyttede zoom til workshops, hæklegrupper, atelierbesøg, seminarer mv. Mens Facebook ligeledes var et levende mødested, hvor de frivillige udvekslede inspiration, ideer og hjalp hinanden.

Direktør for Dansk Live og styregruppeleder af Kulturens og Idrættens Innovationshub Esben Marcher overrakte prisen og motiverede valget af Trapholt således:

-Der blev aktivt arbejdet med, at publikummer ikke kun er passive kulturforbrugere, men at der sker noget essentielt, når fællesskabet deltager engageret i kunsten. 85% af deltagerne i projektet fortæller, at de var en del af et fællesskab – hvoraf en stor del pegede på, at det havde betydning for deres trivsel under nedlukningerne. Til trods for det digitale koncept blev nærheden mellem publikum og kunstner dyrket, og live-elementet var bærende for, det blev en stor succes.

50 nye kulturinitiativer hyldet til branchemødet

Forud for branchemødet blev 50 initiativer, opstået under corona-nedlukningen, nomineret til den nye kulturpris. Kreative idéer og koncepter, som alle kan bidrage til forretningsudvikling, innovation og nye samarbejder på tværs af dansk kulturliv. Heraf var 12 udvalgte nominerede med i det afgørende kapløb om at modtage den nye kulturpris.

Med den nye branchepris som afsæt mødtes centrale aktører fra kulturlivet mandag til branchemødet: Fremtidens Kulturliv på Langelinie Pavillonen i København. Foruden prisuddelingen, satte mødet rammerne for en fælles opsamling, erfaringsudveksling og videre idéudvikling på de initiativer, som er opstået under tidligere corona-nedlukninger, så de kan bidrage med værdi for kulturen på både kort og lang sigt.

-Vi er stolte af at se prisen overrakt til et initiativ, der kan bidrage med innovation og inspiration på tværs dansk kulturliv. Trapholt er frontløbere, når det kommer til at opfatte borgere som medskabende aktører. Vi ønsker Trapholt og Karen Grøn et stort tillykke med prisen, siger Runa Sabroe, udviklingsdirektør i Wonderful Copenhagen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel