Connect with us

Trapholt

Trapholt åbner ny udstilling om Arne Jacobsen

Offentliggjort for

den

Arne Jacobsen foran rækkehusene Søholm. Foto: Willy Henriksen/Ritzau Scanpix (Arkivfoto).
Arne Jacobsen foran rækkehusene Søholm. Foto: Willy Henriksen/Ritzau Scanpix (Arkivfoto).

Til september åbner Trapholt den største og mest omfattende udstilling om Arne Jacobsen til dato.

Udstillingen, Arne Jacobsen – Designer Danmark, præsenterer et unikt indblik i arkitekten og designeren Arne Jacobsens, såvel de velkendte kanoniserede møbeldesigns og byggerier, som de mindre kendte sider. Det oplyser Trapholt i en pressemeddelelse.

Udstillingen, der åbner 10. september, præsenterer ny forskning om Arne Jacobsen. Gennem tre spor præsenteres vinkler og indsigter i den danske arkitekts liv, arbejde og indflydelse på Danmark som velfærdsstat og designnation. Udstillingen stiller skarpt på, hvorfor Arne Jacobsen har fået status som en af Danmarks vigtigste designere, og hvilken inspiration vi i dag kan hente fra hans livsværk.

Ved at dykke ned i de gennemførte totaldesigns, som Arne Jacobsen realiserede på bl.a. Aarhus Rådhus og Munkegårdsskolen får vi indblik i, hvorledes han var med til at give velfærdsstaten form og æstetik. Derudover præsenterer udstillingen gennem interviews, Jacobsens personlige filmoptagelser, akvareller og naturstudier, hvorledes kunst, kunstneriske processer og naturen havde en central plads i hans kreative arbejde.

Side om side med de kendte designklassikere præsenteres en lang række mindre kendte modeller, typer og formater, herunder akvareller, tegninger og tekstilmønstre. Endeligt stiller udstillingen spørgsmålet, hvordan det kan være, at vi i dag opfatter Arne Jacobsen som et særligt godt eksempel på dansk design, når han i sin samtid blev opfattet som en modernist og internationalist.

Velfærdsstatens æstetiker

Udstillingen udfolder udviklingen af velfærdssamfundet i tæt parløb med nye tiltag inden for arkitektur og design som led i den socialdemokratiske politik i tiårene efter Anden Verdenskrig. Arne Jacobsen og andre danske arkitekter og designere var med til at udvikle velfærdsstatens æstetiske udtryk gennem nye offentlige bygninger og møbler til det fælles rum. De skabte en æstetik og funktionalitet, der den dag i dag møblerer biblioteker, rådhuse, skoler, kontorer og sygehuse.

Karen Grøn siger:

– Resultatet kan ses som et samlet æstetisk udtryk for velfærdsstaten. Det kan være medvirkende til, at der i Danmark, ulig mange af vores europæiske naboer, er en bred enighed om, at æstetik, form og materialer er vigtig for vores trivsel i både den fælles og den private sfære.

Kreativ skabelsesproces

Fortællingen om Arne Jacobsen er også en fortælling om kreativitet, innovation og en livslang interesse for kunsten og naturen. Udstillingen gør op med den klassiske fortælling om den unge Arne Jacobsen som en modernistisk oprører og skildrer ham i stedet som en kreativ innovator. På Jacobsens tegnestue blev modeller og tegninger brugt til udveksling af viden og tanker og som et grundlag for fælles eksperimenter. Tilsammen udgør det et unikt indblik i en særlig kreativ skabelsesproces, som vi måske kan lære af i dag. Hans tilgang til faget og til den kreative proces er med til at gøre ham relevant, og det er måske derfor så mange af hans værker stadig lever i dag.

Er det egentligt dansk?

Arne Jacobsen bragte internationale strømninger til Danmark. Det medførte til tider voldsom debat. I dag mener mange, at hans værker er tydelige eksempler på dansk design.

Udstillingen diskuterer det interessante i, hvordan det som engang blev anset for at være fremmed, bliver en del af en fælles selvforståelse.

– Fortællingen om Arne Jacobsens design som særligt dansk viser således, hvordan en kombination af genstande, begivenheder og kontekster over tid kan rodfæste sig lokalt. Det sætter spørgsmål ved, om der findes noget, der er autentisk dansk, eller om danskhed i virkeligheden er under konstant forandring og udvikling, fortæller Karen Grøn.

Arne Jacobsen – Designer Danmark er kurateret af museumsinspektør Katrine Stenum i samarbejde med kunsthistoriker og registrator ved Arne Jacobsen Design I/S Annika Skaarup Larsen. Forskningen til udstillingen er udarbejdet i samarbejde med lektor ved Institut for Kommunikation på Københavns Universitet Nan Dahlkild.

Udstillingen er støttet af Ny Carlsberg Fondet, Augustinus Fonden, Bestles Fond, Knud Højgaards Fond, 15. juni fonden og William Demant Fonden.

Udstillingen kan ses på Trapholt i perioden 10.9.20- 24.5.21

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Trapholt

Trapholt vinder kulturlivets nye branchepris

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Karen Grøn holder tale efter modtagelsen af prisen. Foto: Trapholt.

Trapholt fik mandag aften overrakt kulturlivets nye branchepris.

Karen Grøn, direktør for Trapholt, modtog prisen og vinder for de to borgerinddragende kunstprojekter ”LIGHTHOPE” og ”Tæt på Træer”, der sikrede, at Trapholt aldrig lukkede under corona.

Prisen blev uddelt på branchemødet: Fremtidens Kulturliv, hvor et samlet dansk kulturliv på tværs af kulturbrancher og kunstformer delte viden og udvekslede ideer om nye initiativer i kulturlivet under coronakrisen.

Trapholt modtager den nye kulturpris for de to borgerinddragende kunstprojekter LIGHTHOPE og Tæt på Træer, der blev til ved hjælp af omkring 1750 frivillige, som undervejs i projekterne hæklede og quiltede bidrag til kunstværkerne af Hanne G og Rasmus Bækkel Fex (LIGHTHOPE) samt Tina Ratzer (Tæt på Træer).

-Det betyder meget at modtage en så stor anerkendelse for det arbejde, som Trapholts team har lagt under coronakrisen. Vi har fra starten været optagede af, hvordan vi som museum kunne spille positivt ind i vores liv og skabe nye rum for fællesskaber, kreativitet og trivsel. Det har været en holdindsats, som opstod i tæt samspil mellem dygtige kunstnere, engagerede borgere og Trapholt, siger Karen Grøn, direktør for Trapholt.

Fællesskabet mellem de deltagende spillede en central rolle i begge projekter, der grundet corona benyttede zoom til workshops, hæklegrupper, atelierbesøg, seminarer mv. Mens Facebook ligeledes var et levende mødested, hvor de frivillige udvekslede inspiration, ideer og hjalp hinanden.

Direktør for Dansk Live og styregruppeleder af Kulturens og Idrættens Innovationshub Esben Marcher overrakte prisen og motiverede valget af Trapholt således:

-Der blev aktivt arbejdet med, at publikummer ikke kun er passive kulturforbrugere, men at der sker noget essentielt, når fællesskabet deltager engageret i kunsten. 85% af deltagerne i projektet fortæller, at de var en del af et fællesskab – hvoraf en stor del pegede på, at det havde betydning for deres trivsel under nedlukningerne. Til trods for det digitale koncept blev nærheden mellem publikum og kunstner dyrket, og live-elementet var bærende for, det blev en stor succes.

50 nye kulturinitiativer hyldet til branchemødet

Forud for branchemødet blev 50 initiativer, opstået under corona-nedlukningen, nomineret til den nye kulturpris. Kreative idéer og koncepter, som alle kan bidrage til forretningsudvikling, innovation og nye samarbejder på tværs af dansk kulturliv. Heraf var 12 udvalgte nominerede med i det afgørende kapløb om at modtage den nye kulturpris.

Med den nye branchepris som afsæt mødtes centrale aktører fra kulturlivet mandag til branchemødet: Fremtidens Kulturliv på Langelinie Pavillonen i København. Foruden prisuddelingen, satte mødet rammerne for en fælles opsamling, erfaringsudveksling og videre idéudvikling på de initiativer, som er opstået under tidligere corona-nedlukninger, så de kan bidrage med værdi for kulturen på både kort og lang sigt.

-Vi er stolte af at se prisen overrakt til et initiativ, der kan bidrage med innovation og inspiration på tværs dansk kulturliv. Trapholt er frontløbere, når det kommer til at opfatte borgere som medskabende aktører. Vi ønsker Trapholt og Karen Grøn et stort tillykke med prisen, siger Runa Sabroe, udviklingsdirektør i Wonderful Copenhagen.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Trapholt

Julemarked på Trapholt

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Trapholt afholder det traditionsrige julemarked den 27. + 28. november. Foto: Trapholt.

Trapholt åbner dørene til årets julemarked for kunsthåndværk og design.

Der er julestemning på Trapholt, når museet 27. + 28. november afholder det traditionsrige julemarked den 1. weekend i advent.

50 af Danmarks dygtigste kunsthåndværkere og designere møder op for at sælge deres unikke produkter inden for keramik, glas, illustrationer, smykker, træ og tekstiler mm.

Med live julemusik i baggrunden vil der være rig mulighed for at finde julegaver og julepynt. I juleworkshoppen kan gæsterne begge dage lave farvestrålende julepynt med familien – inspireret af Verner Panton udstillingen. Julepynten kan pynte på Trapholts juletræ, eller gæsterne kan tage det med hjem.

Gustav Lind Trapholt er også i julehumør og serverer ud over lækker frokost og kaffe også gløgg og æbleskiver både i caféen og udenfor ved den hyggelige food truck.

Entré til julemarkedet koster kr. 65 + gebyr og giver også adgang til museets udstillinger, bl.a. den anmelderroste Verner Panton udstilling.

Som følge af coronasituationen har Trapholt indført tidsintervaller på billetterne til julemarkedet med henblik på at fordele julemarkedets gæster jævnt over hele dagen og dermed en tryg oplevelse. Desuden skal der vises coronapas ved indgangen.

En pulje af billetterne er sat til salg på Trapholts hjemmeside. Resterende billetter sættes til salg lige op til julemarkedet og på selve dagen ved indgangen.

Trapholt Julemarked finder sted lørdag og søndag den 27. og 28. november 2021. Begge dage kl. 10-17.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Trapholt

Snedkeri i topklasse udstilles på Trapholt

Offentliggjort for

den

Forfatter:

About Wood / Snedkernes Dag. Foto: Lasse Skov/Trapholt.

20 præmierede svendestykker fra snedkeruddannelser over hele Danmark finder søndag d. 7. november vej til Trapholt.

Der bliver travlhed på Trapholt søndag morgen, når 20 nyuddannede snedkere rykker ind på museet. Med sig har de nemlig deres præmierede svendestykke, som udstilles til About Wood / Snedkernes Dag.

Museets gæster får rig mulighed for at komme tæt på detaljer, materialer, design og fremragende håndværk. De unge snedkere er selv til stede dagen igennem og kan fortælle om deres overvejelser bag både design, materialer og det håndværk, som de er uddannede i. Både maskinsnedkere og møbelsnedkere deltager, og de har alle modtaget enten bronze eller sølv for deres svendeprøve.

Der er kælet for detaljerne i chatoller, skriveborde og sekretærer, som kan nærstuderes af alle med sans og interesse for finesse og materialer. Møblerne er kendetegnet ved deres rene linjer, enkle nordiske stil, klassiske samlinger, minimalisme og lethed. Valnød, eg, ask og linoleum er de mest brugte træsorter, og flere har tænkt på bæredygtighed og benyttet FSC-certificeret træ til deres arbejde.

About Wood / Snedkernes Dag finder sted 7. november fra kl. 10-17 på Trapholt i Kolding. Arrangementet afholdes i samarbejde med Snedkernes Uddannelser og finder i år sted for 10. gang.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Trapholt

Kommunalvalg: Kulturen i fokus på Trapholt

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Der er debatmøde på Trapholt, hvor publikum kan møde politikere og personer fra Koldings kulturliv.

Onsdag den 3. november får kulturen hovedrollen i kommunalvalget i Kolding. Trapholt inviterer til en dynamisk aften, hvor ni byrådskandidater møder ni kulturinstitutioner til en festlig og livlig debataften.

Trapholt bliver rammen om et unikt indblik i politiske visioner og prioriteringer af kommunens kulturliv. Der er lagt op til fyndige pitches og livlig debat mellem kommunens kommende politikere og Koldings kulturliv. Museumsdirektør Karen Grøn styrer debatten og publikum er velkomne til at stille spørgsmål.

Hvad kan et maleri, en bog, et stykke musik eller en eksotisk plante fortælle om kommunens kommende kulturpolitik? Det har hver byrådskandidat forberedt sig på inden mødet sammen med Geografisk Have, Jazz i Trekanten, Nicolai eller en af de mange andre kulturinstitutioner, der er med til debatmødet.

Tid og sted

Richard Mortensen salen på Trapholt den 3. november kl. 17.30-19.00. Det er gratis at deltage – der er begrænset antal billetter. Billet bestilles her.

Publikum kan møde

• A – Socialdemokratiet, Per Bødker Andersen
• B – Radikale Venstre, Merete Due Paarup
• C – Det Konservative Folkeparti, Jørgen Bøytler
• D – Nye Borgerlige, Mikael Fiurendal
• F – Socialistisk Folkeparti, Jesper Elkjær
• K – Kristendemokraterne, Jens Christian Olesen
• O – Dansk Folkeparti, Søren Rasmussen
• V – Venstre, Eva Kjer Hansen
Y – Kryds ved Kolding, Simon Maegaard
• Ø – Enhedslisten – De Rød-Grønne, Benny Dall

Jazz i Trekanten – Karsten Bech
Harteværket – Søren Kjær Rasmussen
Kulturskolen Kolding – Jens Bloch
Nicolai – Mette Dalby
Kolding Egnsteater – Sophie Lauring
Geografisk Have – Lene Holm
Museum Kolding – Rune Lundberg
Stadsarkivet – Lene Wul
Koldingbibliotekerne – Pia Henriette Friis
Godset – Martin Røen
Trapholt – Karen Grøn

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Trapholt

Trapholt vinder prestigefyldt pris

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Kunstmuseet Trapholt var den første til, at vinde den prestigefyldte pris, "The Artmuseum Award 2021". Foto: Trapholt.

Trapholt har vundet den europæiske museumspris “The Artmuseum Award 2021”.

Kunstmuseet Trapholt var den første til, at vinde den prestigefyldte pris, “The Artmuseum Award 2021”. I finalen var Trapholt oppe imod Pinakothek der Moderne fra Tyskland og Gallery of Modern Art fra Skotland, men det blev altså Trapholt i Kolding, der løb med sejren.

-For Trapholt er deltagelse og relevans ikke blot noget vi dyrker i projekter, men selve den måde vi driver museum på. Trapholts borgerinddragende projekter og sociale arbejde er museets laboratorium, hvor nye metoder og ideer udvikles og ofte overføres til den øvrige formidling til gæster generelt. Vi håber, at prisen kan være med til at skabe opmærksomhed omkring, at kunstmuseer kan være agile i og responsive til en verden i evig forandring og fuld af udfordringer. Kunstmuseer har et kæmpe potentiale til at skabe fællesskaber på tværs af sociale og personlige baggrunde, stimulere kreativitet og understøtte borgeres oplevelse af handlekraft og mulighed for at deltage i den offentlige samtale. Vi er både stolte, taknemmelige og ydmyge over at vinde EMAs ‘The European Artmuseum Award 2021’, der netop har lagt vægt på dette, fortæller museumsdirektør Karen Grøn i en pressemeddelelse.

Med museumsdirektør Karen Grøn bag roret har Trapholt gennem flere år arbejdet med store borgerinddragende projekter – blandt andet Lighthope og Tæt på træer.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tags

januar 2022
M Ti O To F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Populære artikler