Kolding Netavis

Tim og Meike vender hjem fra Kolding med et nyt syn på Danmark

Tim Neugebauer arbejder til dagligt som master data management specialist, mens Meike Scholz har titel af freight forwarder i en logistikvirksomhed. De studerer begge online ved siden af. De har begge nydt at være på sommerskole i Kolding. Foto: IBA.

IBA Erhvervsakademi Kolding holder hvert år en række sommerskoler i samarbejde med tyske, videregående uddannelser på Europäische Fernhochschule Hamburg, som IBA har et partnerskab med. De tyske studerende tilbringer fjorten dage i Kolding. Og de vender hjem med et andet syn på deres danske naboer.

Der er omkring syv timers kørsel fra tyske Essen til Kolding. Oveni kommer den velkendte risiko for kilometerlang ”stau”. Og den lange rejsetid er hovedårsagen til, at Tim Neugebauer aldrig har fået besøgt sit danske naboland.

I hvert fald ikke før nu. For i fjorten dage har han deltaget i den internationale sommerskole på IBA Erhvervsakademi Kolding. Sommerskolerne er efterhånden en årelang tradition, hvor studerende fra hele Tyskland kommer hertil for at lære om dansk hverdag og forretningskultur – og for at styrke deres færdigheder i engelsk, som al undervisning foregår på. Det oplyser IBA i en pressemeddelelse.

-Jeg kunne også have valgt en sommerskole i for eksempel Polen, Japan eller Shanghai, men jeg havde lyst til at prøve Danmark, for jeg har aldrig været her før. Jeg er blevet rigtig glad for at være her. Folk er ikke så stressede, som de er i Tyskland – især i de større byer, fortæller Tim, der selv bor og arbejder i Essen, som er den næststørste by i Ruhr-distriktet.

Når han har fri fra sit fuldtidsjob som master data management specialist, studerer han business-psykologi på Europäische Fernhochschule Hamburg, der er et privat universitet i den nordtyske millionby.

Undervisningen foregår online, så sommerskolen på IBA er også en måde for ham at opleve et klassefællesskab med en række medstuderende.

En af dem er Meike Scholz, der bor nær Osnabrück. Hun arbejder i en logistikvirksomhed og studerer samtidig logistik-online på universitet i Hamborg. For hende er sommerskolen i Kolding et gensyn med Danmark.

-Jeg har været på Vestkysten på sommerferien og havde lyst til at komme tilbage, siger Meike, der nød to dage i sommerhus under sit ophold i Kolding.

Tim derimod brugte weekenden mellem de to studieuger på en tur til København sammen med en god ven.
Udover et godt minde fra Kolding og turistfotos fra Koldinghus har de et dugfrisk eksamenspapir med sig hjem. De har begge fået flotte karakterer for deres oplæg om forskellene i dansk og tysk ledelseskultur.

Hierarki i Tyskland – flad struktur i Danmark

Mens en dansk arbejdsplads har en mere flad struktur, er det hierarkiet, der ofte styrer en typisk tysk virksomhed, forklarer de.

-Der er selvfølgelig fordele ved begge måder at lede et firma på, men jeg kan nu bedst lide den danske model, siger Meike, og det er Tim helt enig i.

De tyske studerende har også nået at besøge to danske virksomheder i løbet af sommerskolen – energivirksomheden LM Windpower og IBA Nexttech, som samarbejder med mange virksomheder om at skabe løsninger indenfor 3D-print. Fritiden har de tilbragt i Kolding.

-Mange har en forventning om, at de kender Danmark på forhånd. Men efter to uger, hvor de har boet i Kolding, studeret her på IBA og besøgt vores virksomheder, så er deres syn på Danmark som regel meget forandret, når de rejser hjem. De har fået øjnene op for de kulturelle forskelle mellem de to lande, som umiddelbart kan virke meget ens, siger uddannelsesleder Oksana Jørgensen fra IBA.

Og hun føjer til, at kulturudvekslingen begge veje:

De studerende på sommerskolen er jo på bachelor- eller masterniveau, så de har altid et fuldtidsarbejde hjemme i Tyskland. De er ansat i virksomheder, som i mange tilfælde har danske kunder eller leverandører, og derfor er det en stor fordel for alle parter, at de nu har fået en god indsigt i dansk kultur.

tysk sommerskole 2
Foto: IBA.
Tagget med: ,
Del denne artikel