Kolding Netavis

Syddansk industri og transportsektor i storform: Men mørke skyer truer

Trods flere år med nærmest endeløse kriser er syddansk erhvervsliv stadig i storform. Pressefoto.

Kriserne har flere gange banket på døren i de seneste år, men alligevel har de syddanske virksomheder over en bred kam formået at opbygge et solidt økonomisk fundament.

Svimlende høj inflation og stigende renter i kombination med en energikrise og pres på forsyningskæderne. Uvejret er ved at samle sig over europæisk økonomi og således dansk erhvervsliv. Dog går hovedparten af de syddanske virksomheder den forestående krise i møde med en vis robusthed og et stærkt økonomisk fundament trods coronapandemien.

Det viser en gennemgang af det seneste års regnskaber fra knap 2.800 virksomheder i Region Syddanmark med mellem 10 og 999 årsværk, som Spar Nord og BDO har foretaget i forbindelse med erhvervsprisen Succesvirksomhed 2022. Ud af samtlige virksomheder havde 64 procent sidste år fremgang i resultatet, mens hele 74 procent formåede at løfte deres egenkapital.

Ifølge direktør for Spar Nord Odense Uffe Staal Knudsen og Anders Schweitz Jensen, partner og statsautoriseret revisor hos BDO, er det svært at spå om, hvilke brancher der bliver hårdest ramt af de mange udfordringer, som enten allerede er kendsgerninger eller lurer i horisonten.

Dog bliver det særligt den enkelte virksomheds evne til at tilpasse forretningen og resiliens, som bliver afgørende faktorer – og her tyder noget på, at særligt den syddanske transportsektor og industri har et godt udgangspunkt.

Hele 71 procent af transportvirksomhederne i Region Syddanmark har nemlig realiseret en resultatfremgang og 80 procent har løftet deres egenkapital, mens det tilsvarende gør sig gældende for henholdsvis 65 procent og 71 procent af industrivirksomhederne:

-Syddanmark er den region, som har flest virksomheder indenfor transport og logistik, og i det seneste år har regionens transportvirksomheder i særdeleshed haft vind i sejlene. Det hænger blandt andet sammen med, at transportsektoren har nydt godt af andre branchers succes – herunder den høje aktivitet i handelslivet og industrien. Foruden at realisere en højere indtjening har det således også været muligt for størstedelen af transportvirksomhederne at styrke egenkapitalen – og det kan vise sig vigtigt for at kunne stå imod i den forestående storm, fortæller Uffe Staal Knudsen i en pressemeddelelse og uddyber:

-Samme billede tegner sig for industrien, hvoraf mange af de syddanske virksomheder er godt rustet til krisen – men samtidig er det også et erhverv, der er hårdt ramt af de voldsomme prisstigninger på energi og råvarer. Transportsektoren vil ligesom syddansk industri være blandt de erhverv, hvor den økonomiske usikkerhed i nabolandene mod syd, særligt Tyskland, allerede nu er begyndt så småt at kunne mærkes på forretningen.

Byggeriet halter efter, og handlen er i farezonen

I Syddanmark sakker bygge- og anlægsvirksomhederne derimod bagud. Analysen viser, at 50 procent af virksomhederne inden for byggeri og anlæg ikke formåede at skabe resultatfremgang sidste år. Det står i stærk kontrast til resten af landet, hvor omkring 64 procent af virksomhederne sidste regnskabsår oplevede fremgang på bundlinjen.

-På trods af de senere års høje aktivitet i byggeriet og med store anlægsprojekter i regionen er det blot lykkedes for halvdelen af de syddanske virksomheder indenfor erhvervet at realisere en resultatfremgang, hvilket formentlig kan være en konsekvens af højere byggeudgifter, mangel på arbejdskraft og en presset konkurrencesituation. Derfor vil en afmatning i byggeri- og anlægsbranchen forventeligt ramme de syddanske byggevirksomheder hårdt, men heldigvis har en stor andel styrket egenkapitalen, hvilket gør dem mere beredte på en forventelig opbremsning, lyder det fra Anders Schweitz Jensen.

En anden branche, som skiller sig ud sammenlignet med resten af landet, er handlen i Region Syddanmark. 53 procent af regionens handelsvirksomheder havde nemlig resultatfremgang sidste år, mens det var tilfældet for hele 74 procent på landsplan. Til gengæld formåede hovedparten af virksomhederne at styrke deres egenkapital.

-De syddanske handelsvirksomheder har i de senere år været begunstiget af rekordhøje private opsparinger og en høj købelyst – men med inflationen er der allerede gjort et betydeligt indhug i reallønnen. Dertil kommer høje renter og energikrisen samt ikke mindst en lav forbrugertillid, som formentligt kommer til at kradse hos regionens handelsvirksomheder. Til gengæld har lidt over halvdelen af syddanske handelsvirksomheder ligesom byggevirksomhederne polstret sig i det seneste regnskabsår, så de forhåbentlig kan stå imod i det forestående uvejr, slutter Anders Schweitz Jensen.

Tagget med: ,
Del denne artikel