I disse år oplever Kolding en markant stigning i antallet af internationale studerende, der har valgt at uddanne sig i Danmark.
Denne tendens skaber travlhed både på de videregående uddannelsesinstitutioner og blandt de kommunale bosætningskonsulenter. Samtidig står en række vestdanske virksomheder klar til at tiltrække dimittenderne, selvom dårlig infrastruktur kan udgøre en barriere for dem.
Her efter sommerferien tæller IBA Erhvervsakademi Kolding 656 studerende fra lande uden for EU. Dertil kommer et antal ikke-danske studerende fra Designskolen, UC Syd og Syddansk Universitet (SDU), der også tilbyder uddannelser i den jyske by.
Det samlede optag for 2024 i Kolding er endnu ikke fastlagt, men ved samme tidspunkt sidste år havde 3.705 valgt Kolding som deres studieby. Den internationale søgning til Kolding er rekordhøj og sætter pres på kommunerne, der skal imødekomme de mange nye internationale studerende. Det oplyser Billund Airport i en pressemeddelelse.
Ser positivt på tilstrømningen af studerende
Virksomhederne i regionen ser positivt på tilstrømningen af studerende, da de har brug for kvalificeret arbejdskraft, og særligt de faldende ungdomsårgange gør det nødvendigt at tiltrække arbejdskraft udefra. Bosætningskonsulenter i Kolding Kommune har derfor fokus på ikke blot at skaffe boliger, men også på at sikre, at de udenlandske studerende føler sig velkomne og har lyst til at blive og arbejde i regionens virksomheder.
For at de udenlandske studerende kan blive i Danmark, er det også vigtigt, at de kan få studiejob under deres uddannelse. Dette, sammen med andre udfordringer såsom infrastruktur og regler om opholdstilladelse, skaber barrierer for de internationale studerende, men også for virksomhederne i Vestdanmark, der har behov for arbejdskraft.
I regionen er der en stigende erkendelse af vigtigheden af internationale forbindelser og tilgængelighed. Billund Lufthavn ser en stigning i rejsende med anden nationalitet end dansk, og dette understreger behovet for at tiltrække og fastholde udenlandsk arbejdskraft.
Udover at bidrage med nye perspektiver og færdigheder har ikke-danske dimittender en signifikant indflydelse på den danske økonomi, og det er afgørende at sikre ordentlige rammer for dem, så de kan bidrage til væksten.
Der er behov for en indsats for at forbedre tilgængeligheden i regionen og imødekomme de fremtidige udfordringer, da manglende arbejdskraft allerede opleves som en barriere for vækst i Syddanmark. Tiltag på flere niveauer skal sikre, at internationale studerende og arbejdskraft kan bidrage til Danmarks økonomi og kulturudvikling.