Kolding Netavis

Svendeprøver er tilbage på skolen

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen Skole

Det betyder rigtig meget for beslagsmedeeleverne Emil Jørgensen og Kaspar Gunthel, at de kan få afsluttet deres fire år lange uddannelse på traditionel vis.

Siden 11. marts er der på grund af coronakrisen ikke blevet holdt svendeprøver på erhvervsskolen HANSENBERGs matrikler.

Men forleden blev der igen åbnet for muligheden, og i disse dage er to beslagsmedeelever til svendeprøve – som de første på HANSENBERG efter åbningen. Noget, som betyder rigtig meget for eleverne Emil Jørgensen fra Fredericia og Kaspar Gunthel fra Dronningmølle.

– Det er fedt og dejligt. Man får lov til at vise sit værd – og hvad man har lært i løbet af de fire års uddannelse. Det er altid rart at få at vide, at man er god nok – at det ikke udelukkende er noget, man siger til sig selv i spejlet, for det kan godt blive trivielt at høre på der, siger Emil Jørgensen i en pressemeddelelse og tilføjer:

– Der er noget tradition ved en svendeprøve. Det, at man har klaret den, sender et værdifuldt signal til de kunder, man har. Jeg bliver nok rimelig alene, når jeg skal fejre det bagefter. Det er lidt tamt, men så må vi holde svendegilde til efteråret. Værre er det ikke.

Emil Jørgensen er tidligere på året blevet kåret til Danmarks bedste beslagsmedelærling. Foto: HANSENBERG.

Noget helt særligt

Var der ikke blevet åbnet op for svendeprøver nu, havde Emil Jørgensen fået et såkaldt administrativt svendebrev. For læretiden er nået til sin afslutning, og han er blevet tilbudt fast job hos Kustrup Beslagsmed ved Middelfart, hvor han også har været i lære.

– Det er lækkert at have noget at arbejde med efter svendeprøven. Jeg ville også savne de kunder og relationer, jeg har fået, hvis jeg skulle finde noget andet. Jeg har fulgt de samme heste i fire år. Jeg har set små heste blive store. Det er noget helt særligt ved faget, forklarer Emil Jørgensen.

Det lå ellers slet ikke i kortene, at han skulle vælge en karriere som beslagsmed. For i modsætning til de fleste i faget, havde han med egne ord aldrig været interesseret i heste, og efter sin studentereksamen begyndte han at læse til bygningskonstruktør i Odense.

– Det blev beslagsmed, fordi jeg var blevet 21 år – og det, jeg var i gang med, føltes helt forkert. I 10. klasse havde jeg taget grundforløbet til smed, og det havde bare været sådan en fed oplevelse. Så fik jeg lidt tilfældigt mulighed for at søge læreplads hos Kustrup Beslagsmed. Jeg var ikke vild med heste, men der gik en uge – så var jeg blevet vant til dem, fortæller Emil Jørgensen.

Landets bedste lærling

Han husker tydeligt dag 1 hos mester, hvor den første hest, han skulle i nærkontakt med, stak af fra ham:

– Jeg tænkte: Er det sådan her hver dag? Det var første gang, jeg nogensinde havde prøvet at trække en hest, men man lærer det. Og jeg skal være beslagsmed resten af livet. Det er det samme arbejde, men alligevel alsidigt. Jeg får fire problemer, jeg skal tage stilling til på én gang. Man er udenfor i den friske luft, og så er det bare dejligt at arbejde med dyr.

At Emil Jørgensen har fået fuldstændig styr på de store firbenede dyr, er der slet ingen tvivl om. Tidligere på året blev han nemlig kåret til Danmarks bedste beslagsmedelærling.

En investering i fremtiden

Holdkammeraten Kaspar Gunthel er også glad for, at han nu er i gang med svendeprøven på HANSENBERG.

– Man blev da lidt stresset over, at man pludselig skulle til svendeprøve alligevel, for der er en masse, man skal kunne vise til prøven. Men det er også virkelig rart at få sat et rigtigt punktum og komme videre, siger Kaspar Gunthel, som er i lære hos Christian Wilmerskov ved Slangerup.

Turene fra Sjælland til skoleopholdene i Kolding har kostet på kontoen:

– Der er langt fra Dronningmølle til HANSENBERG. Forleden regnede jeg sammen, at jeg har brugt 4.000 kroner bare på at komme over broen. Det er meget for en lærling. Men jeg kan godt lide at køre langt i bil, og jeg ser det som en form for investering, siger Kaspar Gunthel, som i skoleperioderne har boet på HANSENBERGs skolehjem.

Intet er overladt til tilfældighederne, når Kaspar Gunthel arbejder. Foto: HANSENBERG.

Dyrevelfærd er vigtigst

For 29-årige Kaspar Gunthel er fremtidsplanen klar:

– Jeg starter op som selvstændig i Nordsjælland. Der er nok at lave, og jeg kan godt lide at arbejde med heste – de søde af dem i hvert fald. Og så betyder det bare rigtig meget, at jeg kan gøre en kæmpe forskel for de heste, jeg skoer. Samtidig værdsætter kunderne virkelig ens gode arbejde.

Netop hensynet til dyrene er en af grundene til, at faglærer på HANSENBERG Niels Thekilde er meget glad for, at eleverne nu har fået mulighed for at gå til svendeprøve:

– Det betyder rigtig meget for dem at få deres svendeprøve. Det er det, de har arbejdet op til i fire år. Det betyder også meget i branchen, at man har gennemført sin svendeprøve, for der er dyrevelfærd inde over. Det er levende dyr, de arbejder med til prøven – og det er vigtigt, at man har fået vurderet den del. Det er dyrenes ve og vel, de arbejder med, og derfor betyder svendeprøven så meget.

Faglærer Niels Thekilde (t.h.) har undervist Emil Jørgensen (t.v.) og Kaspar Gunthel, når de har været på skole. Foto: HANSENBERG.

Under den fem dage lange svendeprøve – der slutter torsdag – skal eleverne blandt meget andet beskære og sko en hest, håndsmede fire sko og lave forskellige skomodifikationer.

HANSENBERG er det eneste sted i landet, hvor man kan tage uddannelsen til beslagsmed.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *