Knæk!
Når det siger sådan på Kolding Bibliotek, er der brækket endnu et af de hvide, små plastikbeslag, som hjælper med at holde bøgerne stående oprejst på hylderne.
Beslagene findes i massevis på hele biblioteket. Og det er træls, når de brækker midt over, for så skal hele hyldeknægten udskiftes. Foruden plastikbeslaget består den af en bøjle i metal.
-Det koster jo penge hver gang. Og det er heller ikke særlig bæredygtigt, at vi skal udskifte en hel hyldeknægt, bare fordi beslaget går itu, fortæller teamleder for bogopsætterne på Kolding Bibliotek, Asger Stenhøj Schmidt, i en pressemeddelelse.
Problemet er, at beslagene ikke kan købes separat. Derfor har Asger spurgt om hjælp hos de studerende, der uddanner sig i Industriel 3D-print på IBA Erhvervsakademi Kolding. Kan de mon designe og fremstille et beslag, som er mere holdbart? Og som kan produceres separat, hvis uheldet alligevel er ude?
-Det er en virkelig god case for os. Det er sjovt at arbejde med noget, som skal bruges ”ude i virkeligheden, siger Emil Lyck, som studerer Industriel 3D-print.
Udfordringerne er store
Selv om plastikdimsen er lille, er udfordringerne ganske store. For de studerende skal finde en løsning, hvor der er en nøje balance mellem funktionalitet, slidstyrke og den pris, som det vil koste at fremstille hver enkelt enhed.
-For os er det en appelsin i turbanen at få sådan en opgave. Den rammer lige præcis ned i, hvad 3D-print kan som teknik. 3D-print er perfekt, når man udvikler prototyper. Og teknikken er også velegnet, hvis man skal producere den færdige model i et begrænset antal, fortæller Martin Møhl, der underviser i Industriel 3D-print på IBA.
For ham er det lille plastikbeslag et glimrende eksempel på en af de mange reservedele, som hverdagen er fyldt med, og som det er nødvendigt at skifte på grund af uheld eller slid.
-I stedet for at have et stort lager med alle mulige reservedele, så betyder 3D-print, at du kan nøjes med at fremstille en ny del, når den gamle skal udskiftes. Alternativet er, at du skal have reservedelen leveret fra en fabrik, men det kan tage lang tid – og vi ved jo, at ventetid kan koste mange penge, hvis produktionen ligger stille imens, slutter Martin Møhl.