Artikel filtreret på dato: Torsdag, 31 Januar 2019

Den populær sanggruppe byder på en herlig eftermiddag med fællessang, kaffe og kage.

Den populære koldingensiske sanggruppe, Solong vil hjælpe foreningen Hospitalsklovne Trekantsområdet. Det sker søndag den 24. marts kl. 14.30, når gruppen byder på en herlig eftermiddag med fællessang, kaffe og kage i Sct. Jørgens Gård. Hele overskuddet går til klovnetimer på børneafdelingen på Kolding Sygehus.

Solong består af 19 personer – både damer og herrer – som i fællesskab kan skabe en unik stemning. Sanggruppen optræder på en uformel måde, så alle har det hyggelig og sjovt og det ikke mindst, når det står fællessang på programmet. Repertoiret består af nyere og ældre sange på dansk og engelsk, og for at alle kan være med, uddeles der sanghæfter.

- Vi er i klovneforeningen meget taknemmelig over, at Solong arrangerer denne eftermiddag. Der er plads til 100 gæster, og vi er ikke i tvivl om, at billetterne nok skal blive revet væk. Det vil være ensbetydende med at pænt beløb til at købe klovnetimer for, siger formanden for Hospitalsklovne Trekantsområdet, Geert Madsen, i en pressemeddelelse.

Billetter til støttekoncerten koter 125 kr. inkl. kaffe og kage og kan købes i receptionen i Sct. Jørgens Gård og på sanggruppens hjemmeside www.Solong.dk.

Udgivet i Kolding
Torsdag, 31 Januar 2019

Bør bevares som industrihavn

Læserbrev af Jack Abilslund-Gregersen (DF), Katrinegade, 6000 Kolding & Jørn Dohrmann (DF), medlem af Europa-Parlamentet, Drenderupvej 30, 6580 Vamdrup.

Har Kolding Kommune så god en økonomi, at vi kan tillade os at droppe skatteindtægterne fra de mange aktiviteter, der er på havnen? Nej, svaret på det spørgsmål er vist klart for de fleste.

Derfor må det også være klart, at vi naturligvis skal bevare og udbygge Kolding Industrihavn, der rummer hundreder af arbejdspladser. Det er da aldeles fjollet at forære de arbejdspladser til Fredericia eller andre, der tænker erhvervsmæssigt.

Et sprudlende erhvervsliv er og bliver altså en forudsætning for kulturelle aktiviteter og borgernær velfærd, men det er som om, at man i Kolding hellere vil tænke ”stort” som med "Nordic Synergy Park”, der endte i absolut ingenting.

Hvorfor skal vi dog til at gentage fortidens dumheder - ja, nærmest i endnu større skala? Jovist, lyder det da fortryllende og besnærende, når man bliver præsenteret for glitrende prospekter med ideer om restauranter, boliger og cafeer - lige ned til vandet. Men skulle man ikke lige lade fornuften råde?

For halvdelen af arealet gælder det vel, at man kommer til at sidde i skyggen og nyde udsigten over havnen mod nord? Solen vil der komme fra sydøst, mens vandet ligger til den anden side. Den side kan man vist ikke regne med har samme salgsværdi, som ”solsiden” har.

Den tåbelige beslutning om at ødelægge Kolding Havn - der i hundreder af år har tjent penge hjem til byen - kan gå hen og blive den dyreste og mest uigennemtænkte beslutning, der vil skade kommunen i mange, mange år frem. Men den beslutning kommer ikke til at leve længe, hvis det står til os.

Lad os få fornuften tilbage i Kolding Kommune.

Udgivet i Læserbreve

Mere genbrug, lokale indkøb, deleordninger med naboerne om haveredskaberne og mere mangfoldig natur. Som noget nyt i år skal ansøgerne til Bydelspuljen tænke bæredygtighed ind i deres projekter. Det er nu og senest den 18. marts, du kan søge om støtte til et projekt.

Bor du i Kolding by, og vil du gerne forskønne og forbedre dit lokalområde sammen med dine naboer? Så er det nu, du skal fatte pennen og smide en ansøgning af sted til Kolding Kommunes Bydelspulje, skriver kommunen i en pressemeddelelse.

I år opfordrer Lokaldemokratiudvalget, der uddeler midlerne fra Bydelspuljen, til at ansøgerne udvikler bæredygtige projekter ved at tænke FN´s 17 Verdensmål og cirkulær økonomi ind i projektet.

- I Kolding Kommune er vi godt i gang med at implementere FN’s 17 Verdensmål i vores aktiviteter og samtidig vil vi gerne være cirkulær økonomi kommune. Det er store ambitioner og skal vi indfri dem, er det nødvendigt at få borgerne med ombord. Derfor er det oplagt at opfordre Bydelspuljens ansøgere til at overveje, hvordan verdensmålene og cirkulær økonomi kan blive en del af deres projekt, forklarer Ole Alsted, formand for Lokaldemokratiudvalget og fortsætter:

- Bydelsprojekterne skal, som altid, bidrage til at forskønne lokalområdet, men projekterne kan fx også indeholde genbrug af materialer, bruge lokale byggematerialer, måske gøre et stort græsområde til ”vild med vilje”, så vi får flere sommerfugle og insekter, omhandle en deleordning om haveredskaber med naboerne eller noget andet, der i lille eller større målestok kan bidrage til at passe på miljøet.

Første bæredygtige projekt er på vej i ansøgerbunken

Palle Schorling, der bor i den sydlige del af Kolding, har sammen med forskellige foreninger tidligere søgt Bydelspuljen om penge, og for ham er det helt naturligt at tænke bæredygtighed og verdensmål.

- Det er rigtigt godt, at Kommunen begynder at stille krav i den retning. Det er bestemt ikke en fremmed tanke for os, og vi har tidligere brugt bæredygtige materialer, når vi har bygget f.eks. bålhytte og legehus i Seest Samling, siger Palle Schorling.

Sammen med KIF Tennis er han nu i gang med at søge penge i puljen for KIF Bowls, hvor han er formand. Klubberne har et nyt projekt i støbeskeen, som han og foreningerne søger støtte til i Bydels- puljen. Projektet handler om at omdanne et grønt område mellem Sydbank Arenas sportshaller og tennisbanerne til en udendørs oase, hvor sportsudøverne efter træningen kan mødes med hallernes mere end 3.000 brugere, grille en pølse, og nyde samværet.

- Ud over en grillplads, grønne læhegn og nyplantede træer, søger vi også penge til nogle plantekasser med blomster og krydderurter, og det hele skal selvfølgelig bygges af genbrugsmaterialer, fortæller Palle Schorling begejstret.

Udgivet i Kolding

Naturplejeprojekter i Gudsø Mølleå nordøst for Kolding har gjort en stor forskel for havørrederne i vandløbet. En dugfrisk optælling fra januar viser, at der er over 300 steder, hvor ørrederne har gydt i å-systemet.

En lille forhøjning med lyse småsten. Sådan kan man kende ørredens gydeplads i vandløbet og det er lige nu i det kolde vand, at hunørreden bevæger sig fra havet til åer og bække for at gyde sine æg. Det skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Biolog Bent Nielsen fra Kolding Kommunes Natur og Vand-afdeling har netop afsluttet en systematisk optælling af ørredens gydepladser i Gudsø Mølleå-system, der tæller 24 km, heraf er der gydepladser på mellem 15 og 18 km. Bent Nielsen har talt sig frem til lidt over 300 gydepladser. Det giver i gennemsnit en gydeplads for ca. hver 50 meter vandløb.

I forhold til en tidligere optælling er der tale om en fordobling i antallet af gydepladser.

- Tilbage i 2014 anlagde Kolding og Fredericia Kommune et såkaldt stryg ved Gudsø Mølle, der gav fri passage for ørrederne. Derudover har vi fjernet spærringer ved rørføringer under to veje, har genslynget vandløbet i Birkemosen og udlagt gydegrus forskellige steder, fortæller Bent Nielsen og fortsætter:

- Vi tæller antallet af gydepladser i å-systemet for at lave en effektmåling af vores naturplejeprojekter. Vi forventede, at projekterne skulle gøre en stor forskel, men nu ved vi det med sikkerhed. Samtidig er ørreden en god miljøindikator og et udtryk for, at vandmiljøet i Gudsø Mølleå har det rigtig godt.

Slynget å er et smukt syn

Naturplejeprojekter som dem i Gudsø Mølleå er helt afhængige af, at lodsejerne giver tilladelse til, at kommunen må arbejde på deres jord. En af de lodsejere, der velvilligt har åbnet døren for Kolding Kommune er Jette M. Hulgaard, der bor i Eltang. Og hun er især begejstret for kommunens arbejde med at genslynge åen i vådområdet i Birkemosen mellem Eltang og Taulov.

- Vi har mikrobryggeriet Åben, og når vi får kunder på besøg, er de altid meget imponerede over det smukke syn af åen, der bugter sig af sted. Vi elsker naturen herude og projektet har virkelig været med til at forskønne området, siger Jette M. Hulgaard.

Jette M. Hulgaard har jord ned til åen og har givet kommunens medarbejdere lov til at rydde træer og buskads på hendes del af å-strækningen og har også lagt jord til byggematerialer, da der skulle laves en ny ørredvenlig rørføring under vejen.

Politisk glæde over resultaterne

Formanden for Plan, Bolig og Miljøudvalget for i Kolding Kommune, Birgitte Kragh, husker tilbage til november 2014, hvor Fredericia og Kolding Kommune i fællesskab indviede vandløbsprojektet ved Gudsø Mølle, og hvor der som en del af indvielsen blev elektrofisket et par havørreder, der var svømmet fra havet og ind i Gudsø Mølleå.

- Det var fantastisk at se de store havørreder i vandløbet, og det er endnu mere fantastisk, at se, at projekterne nu har haft så markant en effekt, som det er tilfældet, siger Birgitte Kragh.

Udvalgsformanden glæder sig ligeledes over, at det er blevet en endnu større oplevelse at komme ud i området, at de lokale lodsejere har taget projekterne til sig og over, at lystfiskerne langs Kolding Fjord og ved Lillebælt nu har fået endnu bedre chancer for at få en havørred på krogen.

Udgivet i Kolding

Nicolai for børn har brugt januar på at får malet, gjort hovedrent og få sat nye skilte op.

I januar har Nicolai for børn ikke lignet sig selv, der har ikke været børn og leg i huset, til gengæld har der været fuld gang i håndværkere og hovedrengøring, så huset er klar til at slå dørene op igen 1. februar, skriver Nicolai Kultur i en pressemeddelelse.

Den største forandring i det nye år er, at alle rummene i huset har fået nye navne. Fremover skal husets gæster vænne sig til at bruge navnene; 1. klasse, Den 2. Verden, 4. Dimension, Det 5. Element og Den 7. Himmel.

I fremtiden skal man hænge sit overtøj og stille sine sko på 1. klasse. Vil du lege med ansigtsmaling og kulisser foregår det i Den 2. Verden, trænger man til at røre sig, klatre i tove, øve balance eller noget helt fjerde, skal man til Den 4. Dimension.

Værkstedet, hvor man kan tegne, male, arbejde med træ og ellers kan lade fantasien få frit løb i kreative processer, hedder nu Det 5. Element. Har man brug for at slappe lidt af, så kan man tage en til i Den 7. Himmel.

De nye navne og skilte kan ses, når Nicolai for børn åbner dørene fredag klokken 09.

Udgivet i Kolding