-Har du prøvet at genstarte?
Præcis det spørgsmål kender vist de fleste som it-supporterens velkendte kvik-fix.
Men hvorfor virker ofte det at slukke og tænde sin computer? Og endnu mere vigtigt: Kan man forhindre, at problemet slet ikke opstår?
Dét vil 26-årige Alexandra Juul Svendsen-Thorvaldsen gerne vide meget mere om. Hun beskriver sig selv som lidt af en nørd, når det gælder computere, og hun er netop begyndt at læse It-arkitektur på IBA Erhvervsakademi Kolding. Hun har i forvejen uddannelse som It-supporter.
-Det fascinerer mig, hvad der sker inde i en computer. Sådan har jeg haft det, lige siden jeg var lille. Det er jo helt fantastisk, at man kan give en kommando til et ikke-menneske, og så kan man få de mest utrolige ting til at ske, siger Alexandra Juul Svendsen-Thorvaldsen i en pressemeddelelse.
Og hun har taget fat på en uddannelse, som der umiddelbart er stor efterspørgsel på.
Hos IBA er erfaringen, at de fleste har job, før de er færdige med at læse It-arkitekt. Og i it-branchen er forventningen, at der i 2030 vil mangle 22.000 it-professionelle i Danmark. Tallet stammer fra en analyse gennemført af Danske Gymnasier og Ingeniørforeningen IDA.
-It-arkitektur er stadig en forholdsvis ny uddannelse, som ikke er kendt af alle. Desværre. For vi ved, at der er en kæmpe mangel efter dem ude i erhvervslivet, siger Per Toft, som er uddannelseschef på IBA.
Fejl kan forhindres
Alexandra Juul Svendsen-Thorvaldsen glæder sig til at dykke ned i computerens forunderlige verden. På It-arkitektur lærer de studerende blandt andet en lang række tekniske discipliner, så de kan bygge It-systemer – lige fra planlægning til implementering.
-Jeg vil gerne dybere i stoffet, end der var mulighed for på min uddannelse som It-supporter. Jeg har lyst til at komme om bag skærmen for at forstå, hvad foregår inde i selve computeren. Det er spændende at arbejde aktivt med systemudvikling, så man undgår fejl – eller i hvert fald forhindrer at de sker igen, slutter Alexandra Juul Svendsen-Thorvaldsen.