I dag går mange borgere i Kolding Kommune en tur forbi de såkaldte miljøstationer, når der skal sorteres plastik, metal, glas og papir. Eller de bestiller Genbrugsbilen til at hente mad- og drikkekartoner og andre materialer til genbrug. Den model skal nu justeres, mener Miljøstyrelsen.
Den 1. juli sidste år fik vi en ny lov i Danmark. Loven betød, at alle landets borgere skulle sortere og have hentet 10 typer affald: madaffald, restaffald og også papir, pap, plastik, glas, metal, mad- og drikkekartoner, farligt affald og fra sommeren 2023 også tekstilaffald.
-Størstedelen af landets kommuner søgte dispensation for loven, men her i Kolding traf vi et ambitiøst valg om at leve op til regeringens klimaplan for en grøn affaldssektor fra startdatoen. Derfor satte vi fuld skrue på at øge indsamlingen gennem miljøstationer og med Genbrugsbilen, som er to indsamlingsordninger, mange i kommunen allerede kender, fortæller Jakob Ville (V), udvalgsformand for Plan og Teknik i Kolding Kommune, i en pressemeddelelse.
Model lever ikke op til ny lov
Kolding-modellen, med miljøstationer og en genbrugsbil til at hente stort genbrug og sække med genanvendelige materialer, er unik i Danmark. Tanken bag modellen har været, at den enkelte husstand undgår at have flere sorteringsspande stående på sin matrikel.
Men ifølge Miljøstyrelsen lever Koldings model ikke op til den nye lov om indsamling af 10 typer affald, dels fordi borgerne selv skal bestille afhentning med Genbrugsbilen, og dels fordi miljøstationerne kun er opstillet i nogle områder af kommunen.
-Miljøstationerne er blevet rullet ud gennem årene, når behovet har meldt sig i et boligområde. Der er derfor en del borgere, som samler til bunke i carporten og kører på genbrugspladsen med det hele. Og det er den løsning, der ikke er inden for skiven i forhold til det, der er tænkt med loven, nemlig at kommunerne skal hente alle 10 typer affald foran borgernes huse, fortæller Jakob Ville og fortsætter:
-Lige nu er afgørelsen fra Miljøstyrelsen så ny, at projektlederne fra kommunen først skal til at undersøge, hvilke løsninger der kan fungere her i kommunen. Når vi kigger på vores nabokommuner, kan vi se, at nogle kører med ekstra affaldsspande i indkørslen, andre kører med sække, der bliver hentet med et fast tidsinterval. Jeg ved godt, at det vil passe dårligt flere steder med ekstra affaldsbeholdere, og jeg tør godt love, at der ikke kommer til at stå et langt batteri med 10 spande foran hvert hus. Men hvilken model vi lander på, kan jeg desværre ikke sige noget om, for nu arbejder vores projektledere på at finde en så god løsning som muligt.
Ny indsamlingsløsning i 2025
Det kommer til at tage tid at opbygge en ny og god infrastruktur for den nye indsamlingsløsning, der forventes at blive rullet ud i hele Kolding Kommune i løbet af 2025.
Indtil da skal alle borgere endelig fortsætte det gode arbejde med at sortere i miljøstationer, bestille afhentning med Genbrugsbilen og bruge genbrugspladserne. For selvom kommunens borgere selv har skullet gøre noget aktivt for at skille sig af med materialer til genanvendelse, så ligger Kolding Kommune højt i forhold til Miljøministeriets nationale mål om genanvendelsesprocenten for papir, glas, plast, glas, metal, træ og madaffald, der skal være på 50 % i 2022 og 55 % i 2025:
- I 2021 lå Kolding Kommunes genanvendelsesprocent for de syv typer affald på 58 %
- Den samlede mængde af affaldstyper, der blev sendt mod genanvendelse i 2021 lå på 73 % (det dækker over affaldstyper, der ikke medtages under de syv affaldstyper under genanvendelsesprocenten, fx haveaffald til kompostering og murbrokker til vejunderlag).
-Vi er allerede rigtig gode til at sortere i Kolding Kommune, og derfor er det heller ikke spildt arbejde, at vi var med fra start sidste år. Fx i forhold til den nye type affald, mad- og drikkekartoner, har vi høstet mange gode erfaringer med, hvor store mængder der kommer ind, og hvor godt affaldet er sorteret. Samtidig er vi også i tæt dialog med de virksomheder, som aftager affaldet fra os. Vi har lært rigtig meget, og heldigvis starter vi ikke forfra, selvom vores samlede løsning for indsamling kommer til at skifte udtryk, slutter Jakob Ville.