Kolding Netavis

Sommer: Disse dyr skal din kat passe på

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen Danmark
Der lurer faktisk nogle farer for din kat, derude i mark og skov. Foto: Valeria Janno/Pixabay (Modelfoto)

Sommeren er for alvor over os, men i den danske natur lever flere farer for vores katte. Agria Dyreforsikring giver dig her et overblik over, hvad der er farligst for din kat.

De fleste af os ser ikke den danske natur som værende særligt farlig. Der er ingen store rovdyr, ingen giftige edderkopper, ingen klamme kryb. Men der lurer faktisk nogle farer for din kat, derude i mark og skov.

-De fleste af dem er dog heldigvis ikke farligere, end at en observant katteejer kan nå at redde dagen, fortæller Tine Antvorskov, direktør hos Agria Dyreforsikring, i en pressemeddelelse.

Hvepse og bier

Insektbid- og stik fra f.eks. hvepse og bier gør ikke bare ondt, de kan også blive farlige, hvis katten får for mange af dem, eller katten stikkes på særligt udsatte steder som i munden eller ved øjnene. Katte er heldigvis ret hårdføre, så de kan sagtens klare et stik eller to uden de store problemer.

Anderledes store bliver problemerne dog, hvis katten viser sig at være overfølsom, præcis som det ses hos os mennesker. I sådanne tilfælde, hvor katten tydeligt bliver dårlig efter at være blevet stukket, skal du straks kontakte dyrlægen.

Er katten blevet stukket, så fjern brodden og vær opmærksom på katten i tiden efter. Kontakt dyrlægen hvis katten bliver træt, og almentilstanden påvirkes.

Flåter

De små blodsugende flåter findes de fleste steder i Danmark. Faren ved dem er, at de kan overføre en række blodbårne sygdomme og bakterier. Smitte med en blodbåren sygdom som borrelia sker dog sjældent, hvor det er mere sandsynligt at katten bliver smittet med anaplasma-bakterier.

Symptomerne er ofte uspecifikke og vil først dukke op efter lidt tid. Vær opmærksom på feber, sløvhed, stivhed i kroppen og appetitløshed, og kontakt dyrlægen, hvis du ser nogle af symptomerne.

Hvis du finder en flåt på din kat, så fjern den med det samme, og rens såret, hvis det er nødvendigt. Du kan bruge vand og sæbe, en saltvandsopløsning eller klorhexidin. Rens såret to gange om dagen. Heler såret ikke, må du kontakte dyrlægen.

Hvis du helt vil undgå at din kat bliver syg af bid fra flåter, så kan du købe et forebyggende middel hos dyrlægen eller på apoteket. Vær dog særligt opmærksom, hvis du vælger at gøre det, da der findes forebyggende midler til hunde, som er dødelige for katte!

Hugorme

Mange tror, at hugormebid ikke er farlige for katte, men det kan de sagtens være.

Årsagen til skrønen er nok, at hugormebid er langt mindre farlige for katte, end de er for hunde.

Bliver din kat bidt af en hugorm, er det altså vigtigt at kontakte en dyrlæge. Sørg desuden for at holde katten så meget i ro som muligt, så giften ikke spreder sig hurtigt i kroppen.

Symptomerne på et bid, i det tilfælde at du ikke har set den blive bidt, er at katten efter noget tid bliver meget træt og området omkring bidstedet hæver op.

Det hæver som regel ekstra meget op, hvis katten er blevet bidt i næsen eller omkring læberne.

Det er dog bid i poten der er farligst, da giften har lettere ved at sprede sig i kattens krop, da katten går eller støtter på benet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel