Connect with us

Syddanmark

Slut med overforbrug i 2022

Offentliggjort for

den

Hele 48 procent af sønderjyderne er på blot fem år blevet mere bevidste om at købe brugt frem for nyt af hensyn til klimaet. Foto: DBA.
Hele 48 procent af sønderjyderne er på blot fem år blevet mere bevidste om at købe brugt frem for nyt af hensyn til klimaet. Foto: DBA.

Siden 2017 er der nemlig sket en fordobling i antallet af danskere, som handler brugt af hensyn til klimaet, viser DBA’s Genbrugsindeks. Og sønderjyderne er ingen undtagelse.

Om få dage skåler vi det nye år ind, og det er for mange en anledning til at se tilbage på det forgangne år og sætte mål for det nye. For nogle betyder det at lave konkrete nytårsforsæt, mens det for andre kan være en anledning til at reflektere over vaner og omlægge livsstilen.

Og ifølge DBAs Genbrugsindeks 2021 tyder det på, at ønsket om at leve mere bæredygtigt fylder hos danskerne.

På blot fem år er der sket en fordobling i danskere, som sælger brugt af hensyn til klimaet. Siden 2017 er tallet nemlig steget fra blot 18 procent til hele 34 procent. Og den store klimabevidsthed gælder også sønderjyderne.

Hele 48 procent af sønderjyderne er nemlig over de seneste fem år blevet mere bevidste om at købe second hand fremfor nyt af hensyn til klimaet. Og det bakkes op af tallet om, at hele 72 procent af sønderjyderne mener, at der er et problem med overforbrug i Danmark, hvorfor gode genbrugsvaner er afgørende på vejen mod et mere bæredygtigt samfund.

-Det er fantastisk at se, hvordan bæredygtighed og genbrug fylder mere og mere hos danskerne. Genbrugsindekset viser samtidig, at danskerne faktisk allerede gør en række ting for at leve mere bæredygtigt, siger Julie Schoen, der er DBAs talsperson, og fortsætter:

-I dag sorterer 76 procent af sønderjyderne affald, 40 procent sparer på strømmen, 30 procent køber økologisk, mens 36 procent sælger brugte ting frem for at smide dem ud. Heldigvis tegner alt til, at den bæredygtige tendens fortsætter fremover, så dette blot er begyndelsen.

Start året med en bæredygtig genbrugshandel

Er du en af de sønderjyder, som gerne vil leve mere bæredygtigt og nedbringe overforbrug, så er årsskiftet en oplagt anledning til at starte. Og er du enten interesseret i at sælge de aflagte ting, du ikke længere bruger, eller måske erhverve dig nogle nye genbrugsfund, er timingen perfekt.

-Januar er den måned på året, hvor der oprettes allerflest nye annoncer på DBA på tværs af alle kategorier. Der er rig lejlighed til at finde en række genbrugsskatte i januar på DBA, og så gør du både en god gerning for miljøet og for pengepungen, fortæller Julie Schoen.

Står du og vil sælge nogle af dine ting, så læs med her. Der er nemlig særligt fem ting, som er oplagte at sætte til salg i januar, fordi der søges ekstra på netop disse ting i årets første måned.

Så har du et aflagt skab, bil, barnevogn, lænestol eller reol, som du ikke længere bruger, er det nu, du skal sætte det til salg.

-Mange starter året med at skifte ud i møblerne derhjemme, og i januar måned ser vi typisk en stigning på hele 32 procent i nyoprettede annoncer i ”Til boligen”-kategorien. Samtidig oplever vi, at søgningerne efter netop skabe, lænestole og reoler ligeledes stiger i januar, så der er rig mulighed for at gøre en god genbrugshandel, forklarer Julie Schoen.

Tal fra DBA’s Genbrugsindeks 2021

• 48 procent af sønderjyderne er blevet mere bevidst om at købe secondhand frem for nyt i løbet af de seneste fem år.

• 72 procent af sønderjyderne mener, at der generelt set er et problem med overforbrug i Danmark.

• 50 procent af sønderjyderne mener, at gode genbrugsvaner i meget høj eller høj grad spiller en rolle ift. at skabe et mere bæredygtigt samfund.

• Sønderjyderne gør en række ting for at leve mere bæredygtigt, heriblandt: 76 procent sorterer affald, 40 procent sparer på strømmen, 30 procent køber økologisk og 36 procent sælger brugte ting frem for at smide dem ud

Disse fem ting er der en rigtig god chance for at få solgt på DBA i januar

1) Skab
2) Bil
3) Barnevogn
4) Lænestol
5) Reol

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Syddanmark

Danmarks billigste ”herregård” er solgt

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Veerst Præstegård, nordvest for Kolding, er blevet solgt. Foto: EDC Kronholm & Slangerup.

Det var ikke første gang, at den herskabelige hovedgård, som tilbage i 1500-tallet fungerede som herregård for adlen, har været udbudt til salg, da den ramte markedet i oktober sidste år.

Tværtimod har den siden slutningen af nullerne været til salg af flere omgange, men denne gang var der jackpot: Den historiske ejendom i den lille sydjyske by Veerst, nordvest for Kolding, som senere er blevet omdannet til en præstegård, er nemlig blevet solgt. Det skriver boligmediet Boliga.dk.

Denne gang skulle der ikke mere end en måned til, før nogen slog til og købte den mere end 600 kvadratmeter store bolig, hvor en af de mest genkendelige danske konger Christian den IV engang har overnattet.

Prisen blev der ikke pillet synderligt ved, for de nye ejere har fået nøglerne til de otte værelser, der tidligere har fungeret som bolig og erhverv for en designvirksomhed, for 4.930.000 kroner.

Det blev altså til et lille afslag på 65.000 kroner under den oprindelige udbudspris på 4.995.000 kroner, som den tidligere herregård kom til salg med i efteråret.

Flere herregårdshandler i det jyske

Det er ikke den eneste herregårdshandel, som gik igennem i det jyske sidste år. I Bramslev Bakker udenfor Hobro med udsigt til Mariager Fjord blev herregårdshotellet Bramslevgaard nemlig solgt lige inden årsskiftet.

Da den historiske landejendom ramte markedet tilbage i februar sidste år, var det med en svimlende udbudspris på 35 millioner kroner, der dengang placerede den i toppen af det jyske boligmarked, som det dyreste udbud ifølge Boliga.dk.

Dog melder historien endnu ikke noget om, hvor tæt beløbet, som de nye ejere har betalt for at overtage hotellet med blandt andet 28 værelser, en restaurant, et wellness-center og tilhørende 67 hektar jord, er på udbudsprisen.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Syddanmark

Populær morgenprogram slutter

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Det er blevet til 16 ½ år med morgenprogrammet på Radio Globus. Freddy fortsætter med et nyt program på Globus Guld. Privatfoto.

Det populære morgenprogram slutter 28. januar.

Efter 16 ½ år er det slut med ”Vækkelsesprædikanterne” på Radio Globus.

Fredag den 28. januar er sidste dag programmet sendes og mandag den 31. januar starter et nyt morgenshow med Dennis Petersen og Michael Erhorn.

Lytterne snydes dog ikke for fortsat, at kunne høre Freddy Fey i radioen. Han er nemlig at finde i det nye program “Hjemmeservice” fra den 31. januar klokken 10-14, som sendes på Globus Guld.

-Det er mit livs største og ikke mindst sværeste beslutning, at trække stikket til noget jeg har været så stolt og glad for at lave, men alting skal have en udløbsdato og jeg synes det er nu, fortæller Freddy Fey i en pressemeddelelse.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Syddanmark

HK-formænd: Regionen vil skabe a- og b-hold på sygehusene

Offentliggjort for

den

Forfatter:

HK er stærkt utilfredse med, at Region Syddanmark på forhånd udelukker, at det administrative personale kan få del i ekstra lønpulje. Det vil gøre det endnu sværere at rekruttere lægesekretærer, som der i forvejen er mangel på, siger lokale sektorformænd.

Region Syddanmarks forretningsudvalg besluttede onsdag at gå videre med planen om en januarpakke til regionens sygehuse. Pakken indeholder lønløft til nogle grupper af sygehusansatte, mens andre overses.

Det møder skarp kritik fra formændene for de sygehusansatte HK’ere, Dorthe V. Willumsen og Karina Skovgaard Jørgensen. Lægesekretærerne og det øvrige administrative personale er nemlig ikke blandt dem, der tilgodeses.

-Når nogle områder er særligt pressede, som tilfældet er lige nu, breder presset sig ud i hele organisationen. Det administrative personale må i høj grad håndtere de afledte effekter af travlheden. De er med andre ord lige så pressede som alle andre faggrupper, siger Dorthe V. Willumsen, formand for HK Kommunal Sydjylland, i en pressemeddelelse.

Gift for arbejdsmiljø og rekruttering

At uddele lønforhøjelser til nogle og ikke andre grupper, mener formændene vil være at skabe et a- og b-hold. Det vil skubbe til en følelse af at være en overset og ikke påskønnet faggruppe, som mange lægesekretærer i forvejen går med.

-”Vi er blevet en skyggefaggruppe,” var der for nyligt en lægesekretær, der sagde til mig. Den opfattelse af uretfærdighed mellem faggrupperne er gift for arbejdsmiljøet og vil gøre det endnu sværere at rekruttere på et fagområde, hvor der i forvejen er mange ubesatte stillinger, siger Karina Skovgaard Jørgensen, formand for HK Kommunal Midt.

Tænk jer godt om

Formændene har inden mødet i Region Syddanmarks forretningsudvalg kontaktet samtlige medlemmer for at ytre deres kritik af januarpakken. Alligevel stemte 15 af udvalgets medlemmer uden forbehold for forslaget. SF og Enhedslisten stillede ændringsforslag om at lade fordelingen af de ekstra midler være op til en lokal lønforhandling, hvor ingen faggrupper var udelukket på forhånd. Kun de to partier selv stemte for forslaget.

Nu skal forslaget behandles på det kommende regionsrådsmøde den 24. januar. Dorthe V. Willumsen og Karina Skovgaard Jørgensen håber, at regionsrådsmedlemmerne vil tænke sig rigtig godt om, inden de stemmer det igennem.

-Det kan godt være, at det administrative personale ikke fører kniven under operationerne eller holder den bange patient i hånden. Men det er dem, der skaber rammerne for, at det øvrige sundhedspersonale kan udføre deres arbejde. Og de er trætte, meget trætte. Jeg frygter, at hvis denne pakke bliver en realitet, vil det være dråben, der får bægeret til at flyde over for mange. Jeg kan frygte, at det ender med personaleflugt, slutter Dorthe V. Willumsen.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Syddanmark

Rådet for Sikker Trafik: -For mange cykler uden lys i mørket

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Fire ud af ti voksen cyklist vil køre videre, selv om de ikke har lys på cyklen, når det bliver mørkt. Pressefoto/Rådet for Sikker Trafik.

Fire ud af ti voksen cyklist vil køre videre, selv om de ikke har lys på cyklen, når det bliver mørkt, viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik. Mange bilister har ofte svært ved at se cyklisterne i mørket.

Forestil dig, at det er mørkt, og der kun er begrænset gadebelysning. Hvad gør du, hvis du har glemt dine cykellygter, eller de er gået i stykker?

Det spørgsmål har Rådet for Sikker Trafik stillet til 2.374 voksne cyklister, og svarene viser, at 32 % vil gøre det rigtige og lade være med at cykle eller vil trække cyklen. Men 44 % af cyklisterne siger, at de vil vælge at cykle videre i mørket, selv om de kan være svære at se.

-Når vi er i trafikken, så er vi afhængige af hinanden. Særligt her om vinteren kan det være svært at se cyklisterne, hvis de ikke har lys på cyklen, når mørket falder på. Det betyder, at man risikerer at blive overset, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, i en pressemeddelelse.

En måde at sikre, at man altid har lys på, er at få fastmonteret cykellygter på cyklen. Som et alternativ kan man have et par ekstra cykellygter med i tasken.

Specielt én aldersgruppe vil cykle videre

Når man ser på, hvem der siger, at de vil cykle videre i mørket, selv om de ikke har lys på cyklen, er der stor forskel på, hvem der svarer hvad.

Det er særligt de mandlige cyklister – og mest i aldersgruppen 18-35 år – der siger, at de vil cykle uden lys i mørket.

I Region Syddanmark svarer 40 %, at de vil cykle videre uden lys i mørket.

Bilister kan have svært ved at se dig

Cyklister uden lys er også noget, som mange bilister har mødt i trafikken. Det viser en anden undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik har gennemført i 2021.

I den undersøgelse har man spurgt 1.841 bilister, om de har oplevet, at der var cyklister, man som bilist havde svært ved at se på grund af manglende eller utilstrækkeligt lys på cyklen. I undersøgelse svarer 32 % af bilisterne, at det har de oplevet meget ofte eller ofte inden for de sidste tre måneder.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Syddanmark

Udvider med ny afdeling vest for Storebælt

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Lars Overby (tv.) og René Hansen (th.). Pressefoto.

VanKompagniet, der er totalleverandør af højkvalitetsudstyr til varebiler, har haft travlt i det forgangene år. Derfor starter de 2022 ud med åbningen af en ny afdeling.

Den nye afdeling er placeret centralt i Odense med gode tilkørselsmuligheder, hvor der både bliver kontorer, værksted, lager og showroom.

VanKompagniet der har sit hovedsæde i Roskilde, har medarbejdere rundt om i hele landet, og den nye afdeling på Cikorievej 20 centralt i Odense SØ skal bringe dem endnu tættere på det fynske og jyske segment.

-Vi oplever stor efterspørgsel vest for Storebælt, så for at komme tættere på kunderne, var det naturligt at åbne en ny afdeling på Fyn. Vi har valgt en central placering med gode tilkørselsforhold, så man nemt og hurtigt kan svinge forbi vores afdeling, fortæller administrerende direktør hos VanKompagniet, Michael Pettersson.

Værkstedet, lageret og showroomet i Odense er ikke de eneste services, som kan tilbydes med udvidelsen. VanKompagniet tilknytter nemlig også en ny on-site montør, der både skal operere på Fyn og i Jylland fortæller Michael Pettersson:

-På Sjælland har vi i forvejen flere on-site montører, der dagligt kører direkte ud til kunders arbejdspladser eller hvor de befinder sig med deres varebil og installerer udstyr fra inderst til yderst. Den nye afdeling kommer derfor også med ansættelsen af on-site montører, så vi nu kan tilbyde den service.

Kreativt hus med alt til varebilen

Adressen på Fyn kommer ikke kun med den centrale attraktive placering, men med et nyt samarbejde da VanKompagniet skal dele adresse med Track One, der blandt andet udbyder autodekorationer. Et samarbejde der vil være frugtbart for kunderne i begge virksomheder.

-Vi er utroligt glade for og stolte, at VanKompagniet har valgt at leje sig ind i vores tilstødende lokaler her på Cikorievej. Tanken er nemlig, at vi i hverdagen skal fungere som et kreativt hus, hvor vi skal skabe en synergi mellem forretningerne. På den måde kan VanKompagniet og Track One tilsammen tilbyde kunderne de bedste løsninger i og omkring varebilen, siger Lars Overby, der er indehaver af Track One.

VanKompagniets fynske afdeling vil til dagligt blive ledet af salgskonsulent René Hansen, der glæder sig til at kunne optimere servicen på alle fronter for de fynske og jyske kunder i tæt samarbejde med Track One.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tags

januar 2022
M Ti O To F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Populære artikler