Slesvigske Fodregiment og Kolding Kommune markerer traditionen tro årsdagen for Slaget ved Kolding i 1849. Men det bliver en noget anderledes markering, end de foregående år.
På baggrund af den nuværende situation med COVID-19 og som følge af regeringens forbud mod forsamlinger på mere end 10 personer sker markeringen nemlig som et begrænset og lukket arrangement uden publikum, oplyser Kolding Kommune.
Markeringen af Slaget ved Kolding trækker ellers typisk mere end 100 deltagere, men i år deltager kun enkelte repræsentanter fra regimentet samt fra Kolding Kommune kulturudvalgsformand Jesper Elkjær og kulturchef Lisbet Lambert.
Det er fast tradition, når slaget ved Kolding markeres den 23. april., at arrangementet starter med en koncert med Slesvigske Musikkorps i Brødremeninghedens Kirke, hvorefter deltagerne går i optog til Gudsageren. Den del bortfalder i år.
Én ting, der dog er, som det plejer, er nedlæggelsen af kranse ved mindesmærket for de faldne på Gudsageren. SLFR Command Team lægger Hærens krans, mens kulturudvalgsformanden lægger Kolding Kommunes krans.
Slaget ved Kolding 1849
Baggrund Mindehøjtideligheden gennemføres for de danske soldater, der faldt i forbindelse med slaget om Kolding mellem de danske og tyske soldater.
Den 19. april i 1849 blev Brødremenighedens Kirke i Christiansfeld omdannet til feltlazaret i forbindelse med den slesvigske krig 1848-1850. Christiansfeld blev hovedkvarter for de Slesvig-holstenske styrker, og i forbindelse med Slaget ved Kolding, mellem de danske og tyske styrker, blev lazarettet indrettet.
Den 23. april 1849 blev de danske styrker trængt nordpå fra Kolding og byen skudt i brand. Ved middagstid kom vogn efter vogn fra kampområdet til Christiansfeld med sårede soldater, og de blev bragt til det hurtigt indrettede lazaret i kirkesalen. I nattens løb døde 38 soldater, heriblandt 14 danske soldater. Alle 38 blev begravet i en fællesgrav på Brødremenighedens kirkegård ”Gudsageren”. I alt døde 117 soldater på lazarettet i Christiansfeld.
Senere blev der rejst en mindeplade over de 14 danske soldater, og hvert år den 23. april nedlægger garnisonen i Haderslev en krans fra hæren ved krigergraven på ”Gudsageren”. Foruden garnisonen i Haderslev deltager også repræsentanter fra Brødremenigheden, Kolding Kommune, udvalget til afholdelse af nationale mindesamvær i Christiansfeld og andre inviterede gæster.