Connect with us

Skole

Skoler deltager i DR-event

Offentliggjort for

den

Eleverne vil undervejs i showet arbejde tæt sammen med DR Nyheders vært Erkan Özden og digitale journalist Annika Wetterling. Foto: Jane Kirstine Lausten/DR.

Elever fra fem skoler i Kolding Kommune deltager i DR’s “I Sandhedens Tjeneste”.

Munkevængets Skole, Brændkjærskolen, Alminde-Viuf Fællesskole, Kolding Realskole og Aller Friskole er torsdag den 19. november med i DR’s store virtuelle nyhedsshow ’I Sandhedens Tjeneste’.

Det er et undervisningstilbud til alle 8-9. klasser i Danmark, hvor der blandt andet bliver sat fokus på kildekritik, nyhedsformidling og adfærd på sociale medier – og som ruster de unge til at begå sig i en digital nyhedsverden.

Eleverne vil undervejs i showet arbejde tæt sammen med DR Nyheders vært Erkan Özden og digitale journalist Annika Wetterling. Det hele kommer til at foregå som et digitalt event, hvor eleverne følger med virtuelt og inddrages gennem afstemninger og konkurrencer.

At det i år er et digitalt event skyldes corona-situationen. Eleverne bliver bliver præsenteret for en nyhedshistorie, der starter som et telegram:

– Hele grundstenen i ’I Sandhedens Tjeneste’ er, at eleverne bliver aktiveret og involveret i en nyhedshistorie. Vi trækker derfor nyhedsdagsordenen ned til noget nært, og vi indarbejder så interaktive elementer og bruger elevernes svar undervejs, fortæller underdirektør Anders Kern Boje i DR Nyheder, Aktualitet og Distrikter, der har ansvaret for ’I Sandhedens Tjeneste.

På landsplan er 15.000 elever tilmeldt eventet.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Reklame

Skole

Elever på Brændkjærskolen bliver ingeniører for en dag

Offentliggjort for

den

Forfatter:

26 elever fra 2. klasse på Brændkjærskolen afprøver ingeniørens arbejdsmetoder, når der i uge 45 er national Engineering Day. Pressefoto.

26 elever fra 2. klasse på Brændkjærskolen afprøver ingeniørens arbejdsmetoder, når der i uge 45 er national Engineering Day på skoler over hele Danmark. Udfordringen lyder på at udtænke et sjovt og bevægeligt stykke legetøj til deres kæledyr, så kæledyret ikke keder sig, når det er alene hjemme.

De fleste kæledyr har brug for at blive underholdt, så de ikke keder sig og ender med at rasere hjemmet. Med kreativitet og snilde, pap, tape og træpinde får 26 elever fra 2.b på Brændkjærskolen i Kolding nu den opgave at udvikle og bygge et sjovt stykke legetøj til deres kæledyr.

Det foregår torsdag den 11. november, når de sammen med godt 30.000 andre skoleelever i Danmark deltager i Engineering Day, som hvert år afvikles i uge 45.

Engineering Day giver eleverne de allerførste smagsprøver på, hvad ingeniørfaget kan. For ganske som ingeniørerne kan man ikke bare designe ud i det blå. For at udvikle et godt stykke legetøj til en hund, en kat eller en gnaver, der ovenikøbet kan dreje, vippe eller rulle, er man nødt til at forberede sig.

Eleverne skal kende dyrets adfærd, finde ud af, hvordan kæledyret bevæger sig, og hvad det godt kan lide i forvejen, de skal tegne en skitse af legetøjet, de skal overveje deres materialevalg og regne på, hvilken løsning, der fungerer bedst.

Arbejder som ingeniører

Ved at omsætte viden og idéer til praktisk løsning stifter eleverne reelt bekendtskab med ingeniørens arbejdsmetode, også kaldet engineering. De bliver stillet over for at løse en reel problemstilling fra hverdagen, og de bruger matematik og naturvidenskab som kreative værktøjer for at få deres prototyper til at fungere.

Erfaringerne viser, at engineering som undervisningsmetode både motiverer og engagerer eleverne, siger Ghita Wolf Andreasen, direktør i Engineer the Future, der arrangerer Engineering Day:

-Det er en anderledes måde at arbejde på for eleverne. De oplever, at de ikke bare reproducerer en færdig løsning, men gennemløber en hel proces fra idé til færdig prototype. Og det er vel at mærke en designproces, hvor de udvikler på deres egne idéer og, hvor de bruger naturfaglig viden til at finde konkrete løsninger på udfordringerne. Det gør naturfagene relevante og vedkommende for dem.

Begejstring for naturfag

Formålet med Engineering Day er netop at skabe begejstring for naturvidenskab og teknologi blandt flere børn og unge i grundskolen. Mens de mindste arbejder med kæledyr og kedsomhed, skal mellemtrinnet bygge en automatisk fodermaskine til kæledyret. Udskolingens projekt hedder ”Sæt hovedet i bevægelse”. Her skal 7. – 10. klasses eleverne konstruere et redskab, der kan aktivere både krop og hoved i løbet af skoledagen.

Det er femte år i træk at Engineering Day afvikles på danske skoler. Engineering Day er en del af Engineering i skolen, som er et samarbejde mellem Engineer the Future, Københavns Professionshøjskole, Astra og VIA University College. Programmet er støttet af Villum Fonden.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Skole

Skoleelever prøver fagene af

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Specialet hestemanager er en af de uddannelser, deltagerne kan prøve kræfter med. Foto: Hansenberg.

Elever i 8.-10. klasse har mulighed for at komme helt tæt på en uddannelse, når erhvervsskolen Hansenberg i Kolding inviterer til Prøv et fag.

Lær forskellige fletteteknikker i frisørsalonen. Arbejd med stål som materiale hos smedene. Giv kalvene mælk af sutteflaske på gården.

Det er blot et udpluk af de tilbud, som elever i 8.-10. klasse har mulighed for at melde sig til ved Prøv et fag på erhvervsskolen Hansenberg i Kolding.

Formålet med Prøv et fag er, at eleverne bogstavelig talt får faget i hænderne – og får faktuel viden om, hvad en erhvervsuddannelse kan føre til.

Der er masser af spændende fag at vælge imellem, og elever og faglærere fra uddannelserne står klar med inspiration og gode fif.

Prøv et fag finder sted lørdag den 30. oktober klokken 9.30-12.00. Der er et begrænset antal pladser, og tilmeldingsfristen er den 21. oktober.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Skole

Mikkel repræsenterer regionen ved DM

Offentliggjort for

den

Forfatter:

To glade VVS-energispecialistelever: Mikkel Larsen (t.h) har kvalificeret sig til DM i Skills, og Jens Andersen er reserve. Foto: Hansenberg.

Når der til april 2022 igen er DM i Skills, er VVS-elev Mikkel Larsen med fra Hansenberg.

Det er Mikkel Larsen fra Hansenberg i Kolding, som til april 2022 bliver Region Syddanmarks deltager ved DM i Skills for VVS-elever.

Sent onsdag eftermiddag blev det afgjort efter en direkte – og meget tæt – duel med holdkammeraten Jens Andersen, oplyser Hansenberg.

Og det er en glad VVS-energispecialistelev fra Sommersted, som nu kan se frem til at konkurrere mod elever fra resten af landet om at blive Danmarks bedste inden for sin uddannelse.

-Det bliver sjovt, spændende og udfordrende at deltage, og jeg ser meget frem til konkurrencen. Ikke for at se, hvem der er bedst, men for at få træning og inspiration. Frem mod DM i Skills skal jeg arbejde med at holde hovedet koldt, når der er pres på, fortæller Mikkel Larsen, som er i lære hos CVE Teknik i Christiansfeld.

Godt med udfordringer

I de seneste to dage har eleverne arbejdet på at etablere en varmeinstallation med både gulvvarme og radiator – alt sammen kontrolleret via Danfoss Link, der er koblet op på nettet, så man kan styre eksempelvis rumtemperaturen via en app.

Arbejdet har også involveret en masse bukkeøvelser i både kobber og forzinket stålrør, hvor det gælder om at lave så få samlinger som muligt.

Det var marginaler, der afgjorde, om det skulle være Jens Andersen eller Mikkel Larsen, der tog den eftertragtede DM-plads. Jens Andersen – der er i lære hos Krenk VVS i Kolding – er nu reserve, hvis Mikkel Larsen bliver forhindret i at deltage.

Træning, træning og træning

Deltagelse ved DM i Skills kræver masser af forberedelse. Derfor kommer Mikkel Larsen i skarp træning i Hansenberg s VVS-værksteder, fortæller faglærer Martin Harlev Finnerup:

-Forud for Skills får deltagerne en opgave, der ligner den, de kan blive udsat for under selve konkurrencen. Når de får den, plejer vi at bygge anlægget op her på skolen, så vores deltager kan træne og blive klædt bedst muligt på.

Planen er, at Martin Harlev Finnerup skal stå for træningen sammen med faglærer Lars Jørgensen, og de er også med på sidelinjen under DM i Skills. Lars Jørgensen har i tidens løb været med til at træne i alt syv VVS-elever fra Hansenberg , hvoraf fire i træk løb af med danmarksmesterskabet.

-Frem mod DM i Skills skal Mikkel først og fremmest lære mere – og gøres klar til en stor og avanceret opgave. Undervejs vil der være en naturlig udvikling gennem de daglige udfordringer på lærepladsen og skolen, men han får også mulighed for at træne specifikt hen imod opgaven, forklarer Lars Jørgensen.

Stolthed over hele linjen

Den erfarne faglærer fortæller også, at der er masser af stolthed forbundet med at deltage i DM i Skills. Ikke blot for deltageren, men også for lærepladsen, skolen og blandt kammeraterne:

-Vi har en oplevelse af, at man hos firmaet – altså lærepladsen – er stolte over at have en elev med. De føler, at eleven repræsenterer firmaets kvalitet og håndværk udadtil. Som skole er vi selvfølgelig også stolte over, at vi på den måde kan repræsentere Region Syddanmark – og at vi kan guide talenter til sådan en konkurrence.

-Klassekammeraterne følger også meget med og er stolte over, at de kender en, der deltager. Det samme gør elever fra klasser, der ikke er så langt henne i uddannelsesforløbet, men som er interesserede i fremtidig deltagelse.

DM i Skills finder sted i Høng i dagene 28.-30. april 2022, og omkring 300 unge talenter fra landets erhvervsuddannelser er med som deltagere, hvor de kæmper om at blive landets bedste inden for netop deres fag.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Skole

2300 elever samles til stor uddannelses- og fritidsjobsmesse

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Uddannelses- og fritidsjobsmessen foregår på Hansenberg. Foto: Hansenberg (Arkivfoto)
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share

2300 elever fra Koldings skoler skal torsdag blive klogere på deres fremtidige ungdomsuddannelse, når de samles på uddannelses- og fritidsjobsmessen på Hansenberg.

Skal du være tømrer, murer eller i gang med gymnasiet?

For nogle er svaret allerede fastlagt, men for andre er der god mulighed for at spore sig ind på det torsdag. Her samles 2300 elever fra Koldings 8., 9., og 10. klasser nemlig til den store uddannelses- og fritidsjobmesse på Hansenberg.

-Messen giver et indblik i de mange muligheder, som de unge mennesker har, når de skal vælge en ungdomsuddannelse. Vi håber at vi kan få dem til at reflektere over deres valg og blive klogere på hvilke muligheder, der passer bedst for den enkelte, siger Søren Bork Hansen, ungechef hos Kolding Kommune.

Foruden alle eleverne så inviteres forældrene også til fyraftensarrangement selvsamme dag, så også de kan få et overblik over de muligheder, deres datter eller søn har fået præsenteret tidligere samme dag.

-Vi ved at forældrene er en vigtig medspiller, når de unge mennesker skal vælge uddannelse. Så vi håber, at vi kan hjælpe dem med at blive klædt på til at tage snakken med de unge mennesker efterfølgende, fortæller Søren Bork Hansen.

Til messen vil der være repræsentanter for alle Koldings ungdomsuddannelser – både de gymnasiale og de erhvervsfaglige.

-Vores mål er ikke at præge nogen til at vælge en bestemt uddannelse. Men vi ønsker at de unge mennesker skal få øjnene op for de mange muligheder, de har i både den erhvervsfaglige og den gymnasiale vej, slutter Søren Bork Hansen.

Udover uddannelsesdelen, så vil der også være en lang række fritidsjobsudbydere til stede, og her kan de unge være heldige at score et fritidsjob, hvis de finder et match med en virksomhed.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Skole

Designskolen bygges om

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Designskolen Kolding skal ombygges for 52 millioner kroner. Foto: Elo Christoffersen (Arkivfoto)

Ombygningen står klar i 2023.

Der har aldrig været så mange elever på Designskolen Kolding. Det er grunden til, at skolen nu skal ombygges for 52 millioner kroner, skriver jv.dk.

De 37,5 millioner kroner ud af de 52 millioner kroner kommer fra tre pengestærke fonde – A.P. Møller Fonden, Augustinus Fonden og Louis-Hansen Fonden. Resten af byggeprojektet bliver finansieret af skolens egenkapital, skriver avisen videre.

Designskolen Kolding skal efter ombygningen stå med bedre indrettede lokaler og det omkringliggende studiemiljø skal hænge bedre sammen med resten af Kolding.

Projektet er i EU-udbud og de fem bedste bud på ombygningen kommer med i selve hovedkonkurrencen. Vinderprojektet ventes, at blive offentliggjort i marts næste år.

Under ombygningen skal skolens elever, lærere med videre genhuses. Den ombyggede skole ventes, at stå klar i oktober 2023.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Reklame

Tags

oktober 2021
M Ti O To F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Populære artikler