Connect with us

Skole

Skole-OL: Her er vinderklassen

Offentliggjort for

den

Skole-OL foregik på det nye atletikstadion i Seest. Foto: BlumePress.

Tirsdag blev vinderklassen fundet, som skal repræsentere Kolding ved den nationale finale.

For første gang arrangerede Kolding KFUM Atletik og Motion i samarbejde med Kolding Kommune Skole-OL på den nye atletikstadion i Seest.

Derfor var det med spænding, at arrangørerne i dag, tirsdag, skulle se, hvor mange elever der var plads til og om der var et godt flow i det:

-Samtidig med, at det er et nyt sted vi er, så er der også helt nye discipliner, som eleverne er ude at dyste i. Tilbagemeldingerne i dag har været positive, fortæller Hanne Flaskager Stentoft, projektleder i Aktiv Fritid i Kolding Kommune, til Kolding Netavis.

Det blev en god dag og med glade børn.

Nogle politikere var også mødt op til Skole-OL, for at se, hvad der foregik.

Der var 15 tilmeldte klasser og vinderklassen skal repræsentere Kolding ved den nationale finale i Billund. Og vinderen blev 5.A fra Dalby Skole. Det var Hans Holmer (SF), der overrakte guldmedaljerne.

Se billederne nedenunder…

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Skole

Nu kåres Danmarks bedste praktikmatch

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Otte praktikanter fra Kolding til Hillerød dyster om pris.

For at sætte fokus på, hvordan praktikophold bliver vellykket og udbytterigt for både praktikant og virksomhed, kårer landets otte erhvervsakademier for syvende år Danmarks bedste praktikophold.

I det forgangne år har 9.684 studerende fra landets erhvervsakademier været i praktik. Af dem har 275 nomineret deres praktikophold til titlen som Årets Erhvervsakademipraktik.

Finalen afgøres af et dommerpanel, der blandt andet tæller Ida Auken, regeringens uddannelses- og forskningsordfører (S).

Erhvervsakademierne – her i blandt IBA Erhvervsakademi Kolding – har netop afholdt deres egne lokalfinaler. I finalen bliver Kolding repræsenteret af Carina Munch, der er Financial Controller og har nomineret sit ophold hos Aarsleff Rail i Aarhus.

Konkurrencen hylder det udviklende praktikophold, som er det, der sker mellem den dygtige praktikant og den gode arbejdsplads, understreger IBA-rektor Niels Egelund, der er formand for rektorkollegiet i Danske Erhvervsakademier:

-Et praktikophold har to vigtige spillere: Virksomheden og den studerende, som begge løfter et stort ansvar for at få det til at fungere. Men det ændrer ikke på, at virksomheden er fundamentet. Det er virksomheden, der sørger for en god introduktion til både arbejde og ikke mindst det sociale liv. Og det er virksomheden, der sikrer, at der er den rette balance mellem den støtte og de udfordringer, den giver den studerende.

Finalen bliver afviklet onsdag den 25. maj 2022 med 160 gæster i Industriens Hus hos Danmarks største arbejdsgiver- og erhvervsorganisation Dansk Industri ved Rådhuspladsen i København.

Som ved tidligere år får publikum lejlighed til at vælge deres helt egen favorit og finde en vinder til Publikumsprisen. Samtidigt finder en dommerjury vinderen af Året Erhvervsakademipraktik og Juryens Specialpris.

Vigtigt skulderklap til virksomhederne

Michael Rugaard er sekretariatschef i Danske Erhvervsakademier og konferencier ved prisfesten. Han siger, at prisen er et vigtigt skulderklap til erhvervslivet, der modtager de mange studerende.

-Praktikopholdet og mødet med virkeligheden udvikler de studerende til succesfulde fagpersoner, der kan omsætte deres viden til produkter eller services. Virksomhederne er meget glade for vore praktikanter – nogle af dem står i kø for at få dem. Virksomhederne lægger sig virkelig i selen for, at praktikopholdene skal være givende og en god oplevelse for alle. Det vil vi gerne anerkende.

Det er ikke ualmindeligt, at mange studerende efterfølgende får job i deres praktikvirksomhed.

-Med Årets Erhvervsakademipraktik hylder vi noget af det mest centrale ved erhvervsakademiernes uddannelser: At vi er tæt på praksis, og lærer de studerende skaber værdi fra dag ét. Det er et adelsmærke for vore studerende, at de allerede kender virksomhederne, når de starter i deres første jobs, tilføjer sekretariatschef Michael Rugaard.

I dommerpanelet sidder:

• Ida Auken, regeringens uddannelses- og forskningsordfører (S)
• Nanna Højlund, næstformand i FH, Fagbevægelsens Hovedorganisation
• Signe Tychsen Philip, chef i DI på området for erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelser
• Karsten Breum, HR-direktør i Danske Bank
• Johanne Gregersen, næstformand i bestyrelsen for Danske Erhvervsakademier

Finalisterne:

• Beierholm, revisions – og rådgivningsvirksomhed, Hobro – indstillet af Cecilie Bæch, finansøkonom, Dania

• DGE Miljø- og Ingeniørfirma, Skovlunde – indstillet af Amalie Bjerregaard Andersen, miljøteknolog, Cphbusiness, Hillerød

• Vertica, e-handelshus, Aarhus – indstillet af Maria Nielsen, datamatiker, Erhvervsakademi Aarhus

• Semco Maritime, ingeniør – og offshorekoncern, Esbjerg – indstillet af Amanda Urup Jensen, professionsbachelor i international handel og markedsføring, EASV, Erhvervsakademi SydVest, Esbjerg

• MOE, ingeniørvirksomhed, København – indstillet af Casper Lund Fisher, el-installatør, KEA, Københavns Erhvervsakademi

• MediaK, marketing- og kommunikationsbureau, Frederiksberg – indstillet af Daniel Moesby, multimediedesigner, Zealand, Erhvervsakademi Sjælland, Køge

• Aarsleff Rail, entreprenørfirma, Aarhus – indstillet af Carina Much, Financial Controller, IBA Erhvervsakademi Kolding

• VELUX, vinduesproducent, Thyregod – indstillet af Johanne Helene Kjær, produktionsteknolog, EAMV, Erhvervsakademi MidtVest, Herning.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Skole

Årets første student skrev primært på japansk få år før sin start på gymnasiet

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Torsten Kenan Korsgaard Jacobi er årets første student på Kolding Gymnasium.

Torsten Kenan Korsgaard Jacobi er et meget danskklingende navn, men bag navnet gemmer sig et ungt menneske, som for få år siden ikke kunne tale dansk og havde vanskeligheder ved at skrive på både dansk eller engelsk.

Årsagen er, at Torsten er født i USA med en amerikansk far og en dansk mor, og som 3-årig rykkede familien videre til Japan, hvor faren havde fået job som software-ingeniør. Her boede familien de næste otte år, og selv om de talte engelsk i hjemmet, var sproget japansk, når Torsten og lillesøsteren legede sammen.

I 2015 rejste familien til Danmark, og her kunne Torsten starte på den internationale grundskole i Billund. Der var en del sprogligt efterslæb at arbejde med, for skriftsprogligt var Torstens eneste erfaring det japanske skriftsprog – latinske bogstaver kunne han ikke bruge til meget.

Skolen i Billund brugte meget krudt på at få Torstens sproglige evner på niveau, men han har stadig oplevet, at han var lidt bagefter på IB på Kolding Gymnasium:

-Jeg skulle lære både dansk, engelsk og tysk. Jeg kunne godt mærke, at jeg læste en del langsommere end de andre. Heldigvis skulle vi skrive en eksamensopgave på et tidspunkt (extended essay, red.), hvor jeg analyserede engelske digte, og her lærte jeg temmelig meget om, hvordan man kan arbejde sprogligt med en analyse.

Torsten sidder nu og smiler efter at have fået studenterhuen med de mange flag i båndet og er lige blevet lykønsket, fotograferet og krammet af familie og venner, ligesom han har hejst flaget foran gymnasiet sammen med rektor Sune Hother Petersen.

Foto: Thomas Schultz.

Han kan se tilbage på nogle gode år på KG. Han mener, der har været klare fordele ved den
engelsksprogede uddannelse:

-Eksempelvis har jeg i matematik ikke skullet lære helt nye danske ord for faste matematiske begreber, så der har jeg kunnet overføre rigtig meget viden fra tidligere.

Fremtiden har KG’s første IB-student allerede en klar ide om:

-Jeg tager et sabbat-år. Jeg vil gerne blive bedre til dansk. Jeg forstår en del dansk, men jeg vil gerne blive bedre til at tale det. Og så vil jeg gerne i militæret som værnepligtig. På længere sigt drømmer jeg om at læse Datalogi og arbejde med software-udvikling. Fordelen ved min amerikanske og japanske baggrund er, at det åbner nogle døre for også at arbejde i udlandet. Enten USA eller Japan kunne jeg godt se mig selv bo i på et senere tidspunkt.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Skole

Her er vinderen af Årets IBA Praktik

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Per Brodersen, teknisk chef hos Aarsleff Rail, prisvinder Carina Munch, Niels Egelund, rektor hos IBA og Stephanie Andersen, project controller hos Arsleff Rail, fejrer i fællesskab overrækkelsen af prisen som Årets IBA Praktik. Foto: Maria Tuxen Hedegaard.

”Klong-klong-klong!”.

Hos entreprenørfirmaet Aarsleff Rail bimler og bamler den gamle skibsklokke tirsdag formiddag, og det betyder altid, at nu er der kage, fordi der er noget at markere.

Og det er også tilfældet her.

Carina Munch, der studerer Financial Controller, har nemlig vundet titlen som Årets IBA Praktik hos IBA Erhvervsakademi Kolding.

Titlen vinder hun sammen med sin praktikvirksomhed, Aarsleff Rail, for hæderen gives nemlig som en samlet pris for det vellykkede praktikophold.

-Jeg er selvfølgelig både stolt og glad over at vinde. Og så er det bare fedt at kunne give noget tilbage til min praktikvirksomhed, for prisen er en måde at sige tak for tre fantastiske måneder, hvor Aarsleff Rail virkelig har gjort meget for at give mig et godt forløb, siger den glade vinder i en pressemeddelelse.

Hun kan nu se frem til at repræsentere både IBA og Aarsleff Rail, når alle landets erhvervsakademier samles den 25. maj, hvor landsfinalen, Årets Erhvervsakademipraktik, foregår i Industriens Hus i København.

Et stort ansvar

Med sine 550 ansatte har Aarsleff Rail speciale i alle typer entreprenørarbejde, når det gælder jernbaner og letbaner. Som praktikant har Carina Munch været med til at sikre, at der hele tiden bliver leveret, hvad der er aftalt i de entrepriser, som firmaet udfører.

Som resultatet af den vellykkede praktik er Carina Munch lovet fastansættelse i firmaet. Her er hun dog tilknyttet allerede, mens hun gør sin uddannelse færdig på IBA i Kolding.

Også hos Aarsleff Rail glæder man sig over hæderen. Carina Munch er virksomhedens første financial controller-praktikant, men man har haft praktikanter i mange andre typer stillinger.

-Vi føler et stort ansvar, når vi laver en aftale med en praktikant. Derfor er vi også glade for hæderen, fordi den viser, at vi er på rette vej, siger project controller Stephanie Andersen, der har været mentor for Carina Munch.

Hendes nærmeste leder, teknisk chef Per Brodersen, har denne tilføjelse:

-For os står praktikanter for en vigtig del af fornyelsen og nytænkningen i vores virksomhed. De kommer med nye teorier og værktøjer, som vi kan bruge i et samspil med det, vi allerede kan i forvejen. Derfor investerer vi en del tid og energi i vores praktikanter, fordi vi ved, at det kommer dobbelt tilbage igen.

En del af vores dna

Carina Munch og Aarsleff Rail vinder prisen foran 40 andre indstillinger til Årets IBA Praktik. Afgørelsen er truffet af en jury med deltagelse af blandt andre Koldings borgmester Knud Erik Langhoff, direktør Morten Bjørn Hansen fra Business Kolding og Søren Lund, der er filialdirektør hos Nordea i Kolding og Vejen:

-Vi er meget optaget af samspillet mellem akademi og erhvervslivet – det er en del af vores dna – og derfor er prisen også meget vigtig for os, siger rektor Niels Egelund, der også var en del af juryen og var med i Aarhus for at overrække prisen til årets vinder.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Skole

Nationalt esports-samarbejde smitter positivt af på skoler i Kolding

Offentliggjort for

den

Forfatter:

På Kildevæld Efterskole og Munkevængets Skole foregår der undervisning i Esport to gange om ugen. Pressefoto.

Et partnerskab mellem en af verdens førende producenter af gaming gear SteelSeries og esports-organisationen Tricked Esport er gode nyheder for to lokale skoler.

På Kildevæld Efterskole og Munkevængets Skole foregår der undervisning i Esport to gange om ugen. I denne periode er skolernes lærere for en stund skiftet ud med undervisere fra esportsorganisationen Tricked Esport, der foruden at drive en række professionelle esportshold og fem esportscentre også underviser i esport på skoler flere steder i landet.

Tricked Esport har netop har indgået en samarbejdsaftale med den verdensledende producent af gamingudstyr SteelSeries, hvilket meget vel kan smitte positivt af på de to skoler i Kolding.

-Samarbejdet med SteelSeries kommer i høj grad til at underbygge og forstærke de muskler, vi kan lægge i vores tilstedeværelse på Kildevæld Efterskole og Munkevængets Skole. Mere konkret betyder det, at skolerne kan få nogle meget konkurrencedygtige priser på alle de bedste produkter, og at det samlede set-up kommer til at foregå på samme præmisser som for et professionelt esportshold. Som undervisere kan vi kun være glade for at få adgang til nogle af markedets bedste produkter, fordi det giver spillerne en oplagt mulighed for at blive bedre, fortæller Victor Bruun de Neergaard, COO i Tricked Esport, i en pressemeddelelse.

Hos SteelSeries glæder Esport Coordinator Rasmus Parelius sig til at støtte op om ambitionerne og talentudviklingen blandt lokalområdets børn og unge med interesse for esport.

-Vi vil være med til at bygge fundamentet for, at gaming og esport bliver en naturlig del af danske unges sportstilbud. Det handler blandt andet om at afmystificere området, så forældrene bliver trygge ved deres børn interesser. Der hersker en fordom om, at børn og unge, der gamer, sidder på et mørkt værelse og ikke taler med nogen. I virkeligheden kan gaming være enormt socialt og en lige så god måde at få venner som ved at spille fodbold eller håndbold – og faktisk er dele af undervisningen fysisk træning, fordi esport kræver stor koncentration og udholdenhed, siger Rasmus Parelius.

Steelseries leverer blandt andet produkter fra den prisvindende Arctis-serie, som består af trådløse headset specifikt designet til gaming samt verdens første gamingmus med såkaldt optisk magnetisk switch. Det gør musen ekstremt pålidelig og præcis og betyder, at den er som skræddersyet til esport, hvor selv den mindste fejl kan koste sejren.

Tricked Esports professionelle hold, esportscentre og skolesamarbejder dyster i blandt andet CS GO, Fortnite, FIFA og League of Legends. Organisationen har i alt 60 esportsundervisere ansat til udelukkende at undervise danske børn og unge i esport.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Skole

Lena og Frederik tager DM-guld

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Lena Hahn Atzen og Frederik Dahl Kehlet er Danmarks bedste elever inden for henholdsvis tjenerfaget og mediegrafikerfaget. Foto: Hansenberg.

Tjenerelev Lena Hahn Atzen og mediegrafikerelev Frederik Dahl Kehlet fra erhvervsskolen Hansenberg i Kolding er vindere af DM i Skills 2022 i Høng.

De har været oppe mod landets bedste elever inden for netop deres fag, men lørdag eftermiddag løb to af erhvervsskolen Hansenbergs hårdtarbejdende talenter med guldet ved DM i Skills 2022.

Det var nemlig tjenerelev Lena Hahn Atzen og mediegrafikerelev Frederik Dahl Kehlet, som til stor jubel i festteltet i Høng blev kaldt op til scenen for at modtage de flotte DM-trofæer, oplyser Hansenberg.

Og det er to meget rørte elever, der nu prøver at sætte ord på, hvad en DM-titel betyder for dem:

-Jeg er så glad. Målet var at nå i finalen. Så det er vildt at være oppe imod så mange dygtige tjenerelever – og så vinde. Jeg har lyst til at eksplodere som et konfettirør, siger Lena Hahn Atzen, der er i lære på Molskroen i Ebeltoft.

-Det er sindssygt. Ubeskriveligt. Jeg havde slet ikke regnet med det. Den her titel betyder alt. Der ligger flere års uddannelse og hårdt arbejde – samt et halvt års konstant træning mod netop DM i Skills – bag, forklarer Frederik Dahl Kehlet.

Opgaver på stribe

Han er i lære ved Forsvaret på Ryes Kaserne i Fredericia, og i de seneste måneder har han trænet ved at kigge på tidligere års Skills-opgaver – og løst dem. Typisk får deltagerne en case – en virksomhed – som de skal løse en lang række opgaver for. Det kan være design af en plakat, emballage, en app eller en video.

I år var temaet Tour de France – der i år kommer igennem Kalundborg Kommune – og mediegrafikerne skulle i løbet af tre dage løse seks separate opgaver. Deriblandt at designe en holdtrøje til et af holdene og lave en teaser til tv.

-Det er gået over al forventning, selv om vi ikke har bevæget os ret meget ind i de områder, som jeg er stærk i. Det har været en super oplevelse, og jeg har hver dag glædet mig til at komme i gang – og været bombet bagefter på den gode måde, fortæller Frederik Dahl Kehlet.

Tjenereleverne har været igennem en indledende runde, inden de fem bedste lørdag skulle i finalegear. Her stod menuen blandt andet på at lave to perfekte Irish Coffees, sørge for bordopdækning af to borde samt dekantering af rødvin.

-For mig handler det om den læring, der følger med – at komme igennem nogle opgaver, som man ikke nødvendigvis bruger så meget i hverdagen. Forberedelserne startede i januar, og jeg sidder for eksempel om aftenen og prøver at remse cocktailopskrifter op. Jeg har svært ved at lære udenad – jeg er mere sådan til “wing it as you go”. Men det kan man ikke til DM i Skills, forklarer Lena Hahn Atzen.

Hun vandt i øvrigt også en særpris ved DM i Skills for “Personlig fremtoning og serveringshygiejne”.

Derudover er Lena Hahn Atzen uddannet kok – også fra Hansenberg – i 2021, hvor hun opnåede en guldmedalje ved svendeprøven.

Se billederne nedenunder…

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Derfor kørte Trekantbrand…

Tags

maj 2022
M Ti O To F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Populære artikler