Kolding Netavis

Skamlingsbanken – også for bjergbestiger

På Skamlingsbanken er der anlagt flere dejlige vandreruter, både til en slentretur på bankens top eller en mere strabadserende vandretur. Foto: FlyingOctober/Museum Kolding.

Den 113 meter høje banke er nu med i den fornemme BestigBjerge-familie. Kom med til indvielse på Skamlingsbanken.

Det er langt fra ethvert bjerg i Danmark, der gør sig fortjent til optagelse i BestigBjerge-familien. Men Skamlingsbanken i Sønderjylland har det hele: Den er over 100 meter høj, der er offentlig adgang, og man kan gå på gode, afmærkede stier. Og så har Skamlingsbanken endda en meget spændende historie og et helt nyt besøgscenter.

Derfor kan nordmanden Roger Pihl, opfinder af BestigBjerge-legen, sammen med kulturudvalgsformand Eva Kjer Hansen i Kolding Kommune og museumsinspektør Michael Nobel Hviid fra Museum Kolding fredag 8. april byde Skamlingsbanken velkommen som bjerg nr. 21 i familien.

Og alle de tusinder er bjergbestigere, der allerede er med i legen, har fået et nyt bjerg at prøve kræfter med. De øvrige bjerge ligger i Søhøjlandet, på Fyn og Nordjylland.

-Skamlingsbanken er et vigtigt historisk højdepunkt, beliggende lige nord for det land, Danmark tabte i 1864. Her stod kampen for at få Sønderjylland tilbage med folkemøder og sprogfester, hvor ordet var våbenet. For ingen mennesker med deres fornuft, ønsker uroligheder. I disse tider med Ruslands krig i Ukraine er Skamlingsbanken vigtig, fordi den skaber en forståelse for den fredelige vej til løsninger, fortæller Roger Pihl, der er forfatter til Danmarks Bjerge og en række andre bøger.

Han tilføjer:

-BestigBjerge kan få flere til Skamlingsbanken, og jo flere, der forstår det budskab, der gemmer sig her, jo bedre bliver verden. Det ser måske mørkt ud lige nu, men i navnet BestigBjerge er der også et symbolsk budskab. At vanskeligheder kan overvindes og fjendskab kan besejres.

Bjergbestigerne kan glæde sig, for naturen på Skamlingsbanken er i sig selv et besøg værd. Stedet er formet af kræfterne fra den seneste istid, hvor isen fra Lillebælt skubbede sten og ler foran sig og dannede det markante morænelandskab med stejle bakker og slugter. Og allerøverst oppe, på Højskamlingen 113 meter over Lillebælt, belønnes bjergbestigeren med en mageløs udsigt.

Samlingspunktet og de fire kræfter

Skamlingsbanken er et folkeligt og nationalt samlingspunkt og har været det siden 1843. Store talere har stået på banken og talt med stor kraft om rigets tilstand.

I 1912 talte forfatterinden og kvindesagsforkæmperen Gyrithe Lemche på Skamlingsbanken. Og hun indrammede fortællingen sådan her: ”Vi er gaaet op paa et højt Sted i Dag, og fra et højt Sted er der Udsyn. Udsyn baade over det, som ligger foran, og det som ligger bag”.

I Skamlingsbankens nye besøgscenter møder man de fire store kræfter, som er omdrejningspunktet for fortællingen om banken: naturen, stedet, talen og samlingen. Fortællingen trækker linjer ud i landskabet, og centret er med til at bestyrke bankens rolle som et unikt, traditionelt og folkeligt udflugtsmål. Også arkitekturen spiller en rolle i det nye besøgscenter: Det er bygget ind i skrænten, så naturen forbliver så uforstyrret som muligt, og med sine store vinduer mod Lillebælt tænkt som en arkitektonisk portal til stedets historie.

I Café Skau, som er en del af Besøgscentret, kan man samle kaffe-energi til en bjergvandring og hvile trætte ben efter gåturen.

Kom og gå

På Skamlingsbanken er der anlagt flere dejlige vandreruter, både til en slentretur på bankens top eller en mere strabadserende vandretur. Terrænet er en smule kuperet – husk på, det er Syd- og Sønderjyllands højeste bjerg!

Når man skal på den 4,5 km lange Bjergrute, som er den rute, hvor man finder koderne til BestigBjerge.dk, skal man snører vandreskoene for nu er der dømt bjergvandring. Ruten går ned gennem slugter og fra havniveau skal man bestige Skamlingsbanken for igen at lande på Højskamlingen.

Tagget med: ,
Del denne artikel