De historiske sprogfester og folkemøder på Skamlingsbanken i 1840’erne genoplives nu i en version, der er rettet mod børn.
Om to år skal 4.-5. klasser fra hele regionen samles på Skamlingsbanken dagen før Kr. Himmelfart, men allerede i år får de første klasser muligheden.
Det sker som et led i et større undervisningsprojekt, der i 2022 og 2023 skal udvikle og sætte fornyet fokus på de to historiske destinationer i Trekantområdet: Fredericia Vold og Skamlingsbanken.
450.000 kroner til “Minde- og mødesteder”
Kolding Stadsarkiv har i samarbejde med Museerne i Fredericia fået bevilget samlet 450.000 kr. fra EWII og Region Syddanmarks kulturpulje til projektet: ”Minde- og mødesteder”.
-Vi er virkelig begejstret for den økonomiske støtte, som både EWII og Region Syddanmarks kulturpulje bidrager med. Det viser helt tydeligt, at der er en stærk opbakning til, at give børn muligheden for at møde historien på en anderledes og relevant måde, og dermed styrke deres historiebevidsthed, fortæller formand for Kultur i Kolding Kommune, Eva Kjer Hansen (V).
En stærk fortælling
Skamlingsbanken og Fredericia Vold rummer en stærk fortælling, der trækker tråde til hinanden, og som giver mulighed for en unik og autentisk oplevelse af historien. Det er således projektets målsætning, at det skal blive en fast tradition, at skolebørn i Region Syddanmark hvert år før Kr. Himmelfarsferien tager på Skamlingsbanken.
En regional udgave af ”Skolernes motionsdag”. Tidspunktet er ikke tilfældigt, for det var netop i maj måned, at den første sprogfest på Skamlingsbanken blev afholdt i 1843.
-Fredericia Vold og Skamlingsbanken har en historie, der er relevant for alle Region Syddanmarks skoleelever. Her kommer de gennem mindesmærkerne og den meget nærværende kulturarv helt tæt på de Slesvigske krige og mindekulturen knyttet hertil. Vi er derfor meget glade for den store støtte fra både EWII og Region Syddanmarks kulturpulje, hvormed endnu flere børn kan får del i denne historieundervisning, siger formand for Kultur- og Idrætsudvalget i Fredericia Kommune, Peder Wittendorff Tind (V).
Projektet skal med afsæt i mindesmærker og historiebrug vise nye veje for historiefaget, og hvordan en kompliceret fortid kan gøres nærværende og relevant for børn og unge i dag.
Udvikler et lejrskoleprojekt
Som en del af projektet vil der også blive udviklet et lejrskolekoncept, der kan tiltrække skoler fra hele landet til Trekantområdet, og hvor Skamlingsbanken og Fredericia Vold tilbyder en samlet pakke, der tematisk tager udgangspunkt i begge de Slesvigske krige og de mindesmærker og den mindekultur, som de afsatte.
Det er således projektets ambition, at mange flere børn og unge i hele landet får mulighed for at møde en anderledes historieundervisning, der er både konkret og sanselig, som en del af den åbne skole. I forlængelse af projektet arbejdes der også på at udvikle undervisningsmaterialer omkring de Slesvigske krige og sporene efter disse, der kan benyttes af skoler over hele landet.
-Hos EWII synes vi, det er vigtigt at værne om de steder, hvor historien er og kan udvikle sig. Sådan et sted er Skamlingsbanken, og derfor har vi været glade for at kunne bidrage til lejrskolepakken. Lejrskoler er et sted, hvor egne historier også skabes – måske endda nogle som kan overgå de historier, som Skamlingsbanken bærer på, forklarer Lars Bonderup Bjørn fra Ewii.
Formand Michael Nielsen for Udvalget for regional udvikling ser også store muligheder i projektet og siger:
-Ved at samle skolebørnene på Skamlingsbanken til en spændende og indholdsrig dag, kan vi være med til at give regionens børn og unge et større kendskab til og bevidsthed om stedets historiske betydning. Vi har så mange natur- og kulturværdier her i regionen, som er vigtige at give videre, og det kan et projekt som dette være med til.