Selvom vi har vidst det i mere end 25 år, har mange kommuner efter år 2000 bygget i områder med risiko for oversvømmelse.
Det gælder også i Kolding Kommune, hvor der er opført nybyggeri på 221 adresser siden år 2000, hvor der ifølge Kystdirektoratet er risiko for oversvømmelser, oplyser SFs landdistriktsordfører, Karina Lorentzen, fra Kolding.
-Det duer ikke, at vi fortsætter med at bygge i områder, vi ved vil blive oversvømmet. Vi bliver simpelthen nødt til at stoppe, hvis vi skal tage klimaforandringerne alvorligt, for vandstanden vil stige yderligere, fortæller Karina Lorentzen i en pressemeddelelse.
SF kritiserer regeringen for ikke at have færdiggjort en samlet klimatilpasningsplan. Ifølge SF bør der stilles krav om helt at stoppe for byggeri i højrisikoområder og for byudviklingen i udsatte områder, så planer om byudvikling tager hensyn til mange årtier frem.
-Ved ikke at handle overlader vi det til den enkelte borger at klare sig selv, hvilket vi så for en del borgeres vedkommende efter den seneste stormflod, hvilket har alvorlige sociale konsekvenser. Vi så, hvor dårligt nogle borgere var stillet efter den seneste stormflod, siger Karina Lorentzen.
Desuden mener SF, at præmien til stormflodsordningen bør være risikobaseret, som de økonomiske vismænd har foreslået. Dette vil skabe et incitament til at bygge i områder med mindst risiko for oversvømmelser.
SF var medforfattere til forståelsespapiret for den tidligere regering med krav om klimatilpasning. Dette arbejde blev stoppet af den nye regering, som implementerede sin egen plan for klimatilpasning, men resultaterne lader vente på sig. Partiet ønsker, at klimatilpasningsplanen bl.a. skal indeholde en klar rollefordeling mellem kommuner, regioner og stat samt en sammenhængende plan på tværs af kommunegrænserne – som forståelsespapiret for den tidligere regering lagde op til.
-Vi svigter kommunerne ved at bede dem løse deres problemer hver for sig. Det går ud over borgerne, for vandet respekterer ikke kommunegrænser – det strømmer bare videre. Hvis én kommune tager ansvar, vil problemet blot flyde videre til den næste. Vi har brug for en samlet plan, hvor alle kommuner arbejder sammen, slutter Karina Lorentzen.