Kolding Netavis

SF: Postnummeret må ikke være en hæmsko for retshjælp

Karina Lorentzen (SF). Privatfoto.

Når Karina Lorentzen Dehnhardt fredag mødes med KFUMs retshjælp i Kolding, så er det med en pose penge i hånden, der skal sikre, at postnummeret ikke er en begrænsning for at få en ordentlig rådgivning.

For det er sådan i dag, at retshjælpen langt fra dækker hele Danmark. Bor man i landdistrikterne, kan der være meget langt til at kunne få retshjælp. Det er et stort problem for retssikkerheden, mener SF’s retsordfører:

-Det er et stort problem, hvis ikke man kan få den retshjælp, man har brug for i en given situation, fordi ens postnummer ikke lige matcher med de store byer. Det skal vi lave om på, og det vil jeg tage fat på, når vi kommer på den anden side af et valg, siger SF’s retsordfører i en pressemeddelelse.

Derfor foreslår hun en tilskudspulje, som kan sikre mobil retshjælp ved at få sendt retshjælpsbusserne på vejen.

-En mobil retshjælp vil forhindre, at postnummeret er en hæmsko for at få den retshjælp, man har krav på at få. Den vil samtidig også være en hjælp til de udsatte og sårbare grupper, som har brug for hjælpen, siger Karina Lorentzen.

Hun er opmærksom på, at man ikke kan få alle typer af hjælp. Men er der en god ting, der kom ud af Corona, så var det, at afstandene blev mindre. Derfor vil hun have afsat penge til digital rådgivning, så man i særligt specialiserede sager kan få rådgivning, som måske kun findes i de store byer.

-Vi ved, at retshjælpskontorerne udenfor de største byer mangler kvalificeret arbejdskraft. Især udenfor universitetsbyerne, hvor jurauddannelserne findes. Derfor vil digital rådgivning være et godt ekstra værktøj, som også styrker retssikkerheden.

-Dem, der har penge nok, skal nok klare sig. Men der bør laves en undersøgelse, som undersøger hvordan vi får de mest udsatte til at søge retshjælpen.

Det anslås, at SF’s forslag vil koste højest 10 mio. kr. årligt.

Karina Lorentzen Dehnhardt mødes med KFUM’s retshjælp ved Kolding Selvhjælp på fredag.

SF’s forslag

Alle skal have mulighed for at kunne få juridisk rådgivning, uanset hvor de bor. SF mener, retshjælp skal være tilgængeligt i hele landet, så postnummeret ikke er en hæmsko for at få en ordentlig rådgivning.

Samtidig skal åbningstiden sikre, at man kan få retshjælp, når man har brug for den. Herunder følger en række forslag til, hvordan retshjælpen kan udbredes og forankres i landdistrikterne.

Merudgiften til retshjælp skønnes til højst 10 mio. kr./år.

  1. En tilskudspulje, som sikrer mobil retshjælp ved at få sendt retshjælpsbusser på vejen.
  2. Afsæt penge til at digital rådgivning. På den måde kan man i særligt specialiserede sager få den rådgivning, som måske ellers kun kan findes i de store byer. Samtidig ved vi, at retshjælpskontorerne udenfor de største byer mangler kvalificeret arbejdskraft. Det gælder især udenfor universitetsbyerne, hvor jurauddannelserne findes.
  3. Giv tilskud til frivilliges transportudgifter så de, der ønsker at være frivillige på kontorerne, kan få deres udgifter dækket.
  4. Lad retshjælpsarbejde regnes for efteruddannelse for advokater og udbyd et modul i praktisk retshjælp på advokatfuldmægtiguddannelsen.
  5. Det bør ligeledes undersøges, om der er grund til at yde tilskud til rådgivning for andre faggrupper som for eksempel socialrådgivere.

I den forbindelse skal det ligeledes nævnes, at SF ønsker borgerrådgivere i alle kommuner, og på Finansloven 2021 fik afsat en pulje til etablering af en borgerrådgiver i en række kommuner. Denne ordning bør tænkes sammen med retshjælpen.

Tagget med: ,
Del denne artikel