SF fremlægger en rækker visioner for naturen i Kolding Kommune.
Under Coronakrisen har der været trængsel i kommunens naturområder.
– Det er dejligt, at folk har fået øjnene op for vores smukke natur, men trængslen fremhæver også problemer, der stadig vil være der, når Coronaen kommer under kontrol, fortæller SF’s borgmesterkandidat, Villy Søvndal i en pressemeddelelse og fortsætter:
– Manglen på plads er et af naturens store problemer, som får biodiversiteten til at falde med uhørt hastighed. Klimaforandringerne sætter også sine tydelige aftryk. Derfor ønsker vi i SF at sætte fart på udviklingen af natur-, miljø- og klimatiltag, der vil sætte Kolding Kommune på det grønne danmarkskort, siger borgmesterkandidat Villy Søvndal.
Første skridt på vejen er et ambitiøst udspil med fokus på kommunens natur, som SF præsenterer her.
SF’s visioner for en grøn kommune
• Driften af vores grønne arealer skal i langt højere grad tilgodese biodiversiteten, så mængden af arter i grøftekanter, rundkørsler, boligområder, industrikvarterer og omkring offentlige arealer øges.
• Når der planlægges nye erhvervs- og boligområder, skal biodiversitet og klimatiltag indtænkes fra begyndelsen af planlægningen.
• Gamle og biologisk værdifulde træer og skovarealer skal plejes og bevares på kommunale arealer, dog uden at vi går på kompromis med sikkerhed.
• En række af vores lands- og centerbyer har begrænset adgang til natur lige op til byerne. Her vil vi arbejde på at skabe ny natur i samarbejde med lodsejere og sikre borgerne adgang.
• Lillebælt, Hejls Nor og Kolding Fjord tiltrækker havørne og en række andre interessante fuglearter, men der er plads til flere. Vi vil arbejde på at udvikle mere vild natur i kommunen, så flere borgere kan få store naturoplevelser.
• Kolding Fjord og Lillebælt skal have renere vand. Ålegræsset skal tilbage og binde store mængder CO2 og årsagerne til, at torsk og fladfisk er forsvundet, skal findes og løses, så fiskene igen vil trives i vores farvande.
• Vandløbene der løber til Lillebælt har høj biologisk kvalitet og værdi for mange vandløbsarter, men der er stadig behov for enkelte indsatser. I vest ser det desværre helt anderledes ud. Her er der behov for at genskabe naturlige forhold i vandløbene og langs deres omgivelser. Med en målrettet indsat vil laks og andre vandrefisk fra Kongeåen og Ribe Å igen kunne opleves i Vamdrup og Stepping.
• I den sydvestlige del af Kolding Kommune ligger en række moser. Den mest kendte er Svanemosen, men en række lavbundsarealer syd og vest for var tidligere hjemsted for en af landets tætteste storkebestande. Naturplanlægning kan hjælpe den ikoniske fugl og mange andre interessante arter, fx traner, tilbage.
• Vi vil starte en grøn fond til opkøb af naturområder. Der er gennem de seneste år bygget meget i Kolding Kommune, hvilket er gået hårdt ud over naturen og dyrelivet. Fremover vil SF lade en del af kommunens indtægter på jordsalg skal gå til at investere i grønne naturområder.
• Vores drikkevandsområder skal generationssikres gennem samarbejde med Koldings mange lokalvandværker og private lodsejere. Skovrejsning kan være et godt virkemiddel.
• Der skal findes arealer til ny skov for at sikre CO2-binding og rent drikkevand.
• Vi ser gerne, at kommunen udvikler temaskove med fokus på fx børn, mountainbikes, fitness eller meditation.
• Vi ønsker også at styrke den direkte naturvejledning i Kolding Kommune, så endnu flere mennesker kan få glæde, viden, respekt og interesse for vores natur.
• Der skal snart udpeges nye nationalparker på landsplan. Vi vil arbejde for, at der bliver placeret én i Kolding, fx på Stenderuphalvøen.