Efter Folketingets partier har præsenteret SSA-aftalen, er der også penge, der sikrer Kolding Krisecenters ambulante rådgivning året ud. SSA-aftalen er aftalen for foranstaltninger på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet.
At krisecenteret kan få lov at fortsætte med deres ambulante voldsrådgivning, er noget, der glæder det lokale folketingsmedlem Karina Lorentzen Dehnhardt, der har forhandlet handlingsplanen mod partnervold for SF.
-Den ambulante rådgivning er gennemtestet og vi ved, hvor godt det er til at fortælle kvinder om deres rettigheder, hvis de er i et voldeligt forhold. Alternativet er, at de her kvinder måske ender på sygedagpenge, og så synes jeg, det er et godt og vigtigt tilbud – især i disse arbejdsudbudstider. Samtidig er det vigtigt at redde det eneste ambulante tilbud i Sydjylland lige nu, fortæller SF’s gruppeformand, Karina Lorentzen, i en pressemeddelelse.
Hun besøgte selv krisecenteret i Kolding under valgkampen i efteråret. Her lovede hun at gøre, hvad hun kunne for at sikre, at krisecenteret kunne få lov at fortsætte med den ambulante rådgivning. Derfor ærgrer hun sig også over, at der kun er sikret finansiering året ud.
-Hvert partnerdrab, er et for meget. Vi kan forebygge og afværge dem, hvis vi vil. Derfor er jeg glad for, at der kommer penge nu. Men jeg synes også, det er ærgerligt, det kun finansierer det året ud. Det er lidt som at tisse i bukserne for at holde varmen. Vi vil kæmpe for at sikre, at tilbuddet ikke forsvinder, siger Karina Lorentzen.
60 kvinder igennem om året
Tilbuddet i Kolding har omkring 60 kvinder igennem om året, som kan få samtaler med personale, der er godt klædt på til at tale med kvinder, der har været udsat for vold. De tilbyder også psykologsamtaler, ligesom pårørende kan få op til tre samtaler.
-Hvis et forløb, som koster 20.000 kroner, kan redde liv og samtidig få offeret på rette køl, så er det en god og billig investering, som bare skal permanentgøres, forklarer Karina Lorentzen.
Der laves dog også en pulje til ambulant voldsrådgivning, som andre kan søge. Karina Lorentzen ved nemlig, at også de tre sønderjyske krisecentre i Haderslev, Aabenraa og Sønderborg tidligere har ønsket at gå sammen om ambulant rådgivning, og hun mener, at det er vigtigt at få bedt tilbuddet ud.
Hun glæder sig også over, at der i aftalen nu kommer screeninger af vold mod gravide ind i graviditetsforløbet.
-Med den hjælp vil vi sikre bedre forløb for gravide, der er i et voldeligt forhold og sørge for, de får den hjælp, de har brug for til at kunne komme ud af et voldeligt forhold med både sig selv og barnet i god behold, slutter Karina Lorentzen.
Udmøntningen af den del af SSA-aftalen, som vedrører partnervold og partnerdrab er kommet til på baggrund af det beslutningsforslag, Karina Lorentzen, SF, stillede sammen med Enhedslisten og Radikale Venstre for et år siden i Folketinget. Her var der flertal for en national handleplan mod partnervold og partnerdrab.
Fakta: Initiativer fra partnervoldsplanen
• Tidlig systematisk opsporing og behandlingstilbud til voldsudsatte gravide og nye forældre
• Pulje til indsatser for børn og unge, der er vokset op med vold i hjemmet
• Landsdækkende ambulant behandling af voldsudøvere og deres familier
• Kriterier for prøveløsladelse af indsatte, der er dømt for partnervold eller partnerdrab
• Partnerskab til bekæmpelse af vold i nære relationer og partnerdrab
• En national oplysningsindsats om partnervold
• Kommunale beredskaber til opsporing og håndtering af vold i nære relationer
• Guide – Den rette hjælp til børn og pårørende
• Videreførelse og styrkelse af Lev Uden Vold
• Undersøgelse om udviklingen i forekomsten af partnervold i Danmark
• Pulje til styrkelse af ambulante forløb til voldsudsatte voksne
• En national vejledning om digital sikkerhed og stalkerware
• Tilskud til Danners ambulante tilbud til voldsudsatte kvinder
• Tilskud til Projekt Q-værks ambulante tilbud til voldsudsatte kvinder
Kilde: Social, bolig- og ældreministeriet