Kolding Netavis

Seks tips til at nyde din påskesnaps

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen Mad

Snart er det påske. Men ikke alle elsker den snaps, som ofte kommer på et veldækket påskebord. Her er gode råd til, hvordan du får det bedste ud af din snaps.

Snaps er en spiritus, som mange elsker, og lige så mange elsker at hade. Den velkendte kommensmag deler vandene, men snaps er så meget mere end smagen af kommen. Her får du Madens Verdens ernæringsekspert Charlotte Mithrils råd til at nyde den danske brændevin.

1. Giv dig tid

Snaps er ikke udviklet til, at du skal tømme hele glasset i en mundfuld. Hvis du vil have det bedste ud af snapsen, skal du nippe til den og give dig tid til at smage alle nuancerne. Når snapsen blandes med dit mundvand, frigives aromaerne i snapsen. En god snaps kan nemlig være lige så kompleks som en whisky.

2. Spis mad til

Hemmeligheden bag en god snapseoplevelse er at nyde den sammen med mad, der komplimenterer den. Derfor er akvavitten ofte at finde på det traditionelle frokostbord, hvor de fede, danske retter passer godt til den kraftige kommensmag.

En tommelfingerregel er, at jo kraftigere smag akvavitten har, jo mere modspil skal den have fra maden.

3. Pas på temperaturen

Hvis du vil have alle nuancerne med fra snapsen, skal du passe på med at servere snapsen for kold. Snapsens aromaer nedtones nemlig, når den serveres kold. De stærke akvavitter med kraftig kommensmag kan bedre tåle en tur på køl end de mere milde varianter, der bør serveres ved stuetemperatur, hvis du vil have den fulde smagsoplevelse.

4. Vælg det rigtige glas

Som vi kender det fra vin, har serveringsglasset betydning for den samlede smagsoplevelse. Dette gælder også for snaps. De traditionelle spidsglas er gode til de kraftige akvavitter, mens snaps med svagere intensitet med fordel kan serveres i tulipanformede glas. Her kan du bedre slynge snapsen som med vin, og frigøre aromastofferne.

5. Lav din egen snaps

Det er enkelt og sjovt at lave din egen snaps, og så kan du få smagen, lige som du vil. Brug en klar og smagsneutral akvavit eller vodka som base og put så dine yndlingsfrugter eller krydderier i. Lad det trække, indtil du synes, smagen er god. Det kan tage alt fra nogle dage til flere måneder, afhængig af hvor stærk du ønsker smagen. Når du synes, den er klar, sir du ingredienserne fra.

6. Opbevar din snaps mørkt

Har du rester, du skal gemme, så husk altid at sætte flasken et sted, hvor der er mørkt og ikke for varmt. Lys og varme kan ødelægge snapsens aroma og smag.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel
Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *