Lørdag, 19. oktober 2019

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Svend Erik Brodersen/Sebro Press

Nu går Vamdrup-virksomheden ind i udviklingen af en bæredygtig fremtid.

Teknos, der har fabrik i Vamdrup og mest kendt for at lave maling, udvikler nu også en recirkulerbar papirflaske. Det sker i samarbejde med flere store mærkevarevirksomheder, skriver netavisen Sebro Press.

Teknos betegnes en af Europas førende leverandører af industriel maling bidrager nu også til at forme en bæredygtig fremtid. Teknos indgår i et samarbejde om at udvikle en fuldt biobaseret og recirkulerbar papirflaske.

Det sker i samarbejde med store internationale mærkevarevirksomheder og eksperter i materialer, design og teknologi. Fx. Coca-Cola, Carlsberg, L’Oreal og Absolut. Det handler om et langsigtede innovationsprojekt, der drives af Paboco, "the paper bottle company", og det blev præsenteret fredag i København.

Teknos er en finsk familieejet producent af overfladebehandling, og inden for området arbejder virksomheden med udvikling af beskyttende barriereoverfladebehandling til fødevareemballager.

Koncernens fabrik i Vamdrup beskæftiger efter det oplyste omkring 200 medarbejdere. Her laves der miljørigtigt maling til industrien på vandbasis. En produktion der blev startet op under virksomhedsnavnet Johs. Schous Farve- og Lakbrik A/S. og drevet af nu afdøde direktør Andreas Schou. Virksomheden i Vamdrup har fremstillet maling siden 1948.

Teknologien bag papirflasken skal anvendes til fødevarer og drikkevarer både med og uden kulsyre og derudover til kosmetik og andre væsker:

- Vi har mange års erfaring med at udvikle funktionelle overfladebehandlinger til forskellige overflader og materialer. Det forekommer derfor meget naturligt at anvende vores knowhow på andre områder end traditionel maling. Papir- og papemballager til fødevarer er traditionelt beklædt med en tynd plastikfilm, men der findes et brugbart alternativ. Vandbaseret dispersionsmaling forhindrer, at vand og fedt trænger ind i papiret, og det er den ideelle løsning til fødevarer, forklarer Tuomas Aspiala, der er Group Commercial Manager hos Teknos.Virksomheden afdelinger i over 20 lande og et globalt detailhandelsnetværk.

Kolding igen på vej med gratis juleparkering.

Der bliver igen i år gratis parkering på p-pladserne i Koldings bymidte. Og det bliver endda med en udvidelse for hold til i fjor, skriver netavisen Sebro Press.

Da julemanden har meddelt sin ankomst til byen allerede 22. november har City Kolding har ønsket, at den betalingsfrie periode starter tidligere i år, og det har kommunens Teknik og Klimaudvalg netop nikket ja til.

Det betyder, at der bliver betalingsfri parkering på følgende datoer: 22.-23. november, 30. november, 7. december, 14. december, 21. december samt i perioden fra den 24.-31. december 2019.

Den 1. maj ændrede kommunen i parkeringsstrukturen generelt i midtbyen. Antallet af betalingspladser blev hermed er reduceret kraftigt. En af årsagerne hertil var, at den tidligere regering fandt på at kommunerne skulle aflevere op til 70 procent af parkeringsindtægterne til den slukne statskasse. Det betød at parkering ikke var en lukrativt for kommunen.

Kommunen og City Kolding vil senere udsende en pressemeddelelse om den forestående juleparkering i Kolding Midtby.

Der var rigtigt mange, som i sommer nød at rejse i romantik i røg damp med Sydjyllands Veterantog gennem den smukke Grejsdalen ved Vejle.

3.054 billetter blev der solgt. Og det betegnes som rigtigt mange. Ikke mindst taget i betragtning, at toget i år kun kørte fire søndage i juli måned. Sidste år i 2018 – den varme sommer - blev der eksempelvis kørt syv dage med 2.257 rejsende, skriver netavisen Sebro Press.

Årsagen til det ret lave antal kørsler i år angives til dels, at det har været svært at skaffe tilstrækkeligt med frivilligt personale til at betjene togene. Det er nemlig ikke hvem som helst, der kan tilbyde sig. Personalet på veterantoget skal være besiddelse af uddannelse. Ikke mindst på sikkerhedsmæssige område stilles der store krav.

Overmalet med graffiti

Desværre undgik veterantoget i år ikke at blive overmalet med graffiti. Hærværket fandt sted, mens togvognene stod parkeret på et sidespor i Vejle. Især blev en af vognene ramt af ugerningen, og det var endda så meget, at veterantogsfolkene valgte at trække vognen ud fra vognstammen og køre til tilbage til Lunderskov til rengøring.

Sydjyllands Veterantog holder til i DSB’s gamle remise med en adresse på Bakken i Lunderskov.

Til Haderslev i efterårsferien

Næste kørsel for veterantoget fra Sydjyllands Veterantog i Lunderskov finder allerede sted her i efterårsferien. Da skal skinnerne skal køres blanke på den ca. elleve kilometer lange veteranbanestrækning mellem Vojens og Haderslev. Trækkraften bliver her klubbens gamle diesellokomotiv fra 1952.

Toget kører mellem Vojens og Haderslev efter følgende køreplan:

Onsdag den 16. og torsdag den 17. oktober. Der er afgang fra Vojens kl. 11.00 og 13.30. Fra Haderslev kl. 12.00 og 14.30. (Sidste afgang returnerer ikke til Haderslev).

Pris for en oplevelse med veterantoget er 120 kroner for voksne og 50 kroner for børn. Turen frem og tilbage varer cirka halvanden time. Du kan også gøre turen fra Hammelev station til den smukke Tørning Mølle i hestevogn. Arrangører er foreningen Veteranbanen Haderslev Vojens (VHV).

Vamdrup skal have varme fra TVIS via Lunderskov.

Vamdrup Fjernvarmeværk lukker snart ned for selv at fremstille varme. Fremover skal byens mange fjernvarmebrugere have varmen fra det fælles kommunale selskab, TVIS. Og det skal ske via en ny transmissionsledning fra et punkt i Lunderskov, hvortil TVIS i forvejen leverer fjernvarme, skriver netavisen Sebro Press.

Årsagen til at Vamdrup Fjernvarme nu opgiver selv at fremstille varmen, hænger sammen med, at den tidligere regering fjernede et tilskud til gasfyrede kraftvarmeværker, og det medfører en ret markant stigning i varmeprisen fra det lokale varmeværk, som fyrer med naturgas.

Den nye ledning fra Lunderskov bliver på 7,8 kilometer. Det er planen, at den skal gå fra et punkt på fjernvarmenettet i Lunderskov, og direkte frem til Vamdrup Fjernvarmeværk på Nygade og derfra skal varmen distribueres ud i det lokale net. Akkurat som sker i dag. Det fremgår af projektet, at TVIS etablerer ledning og pumpestation med videre, og skal også stå for vedligeholdelsen, mens Vamdrup Fjernvarme bliver ansvarlig for anlægget.

Vamdrup Fjernvarmeværk har i dag et varmebehov på 36.000 MWh. Heraf leverer Rockwool ca. 10.000 MWh fra overskudsvarme og resten produceres på værket med naturgas som kilde. Aftalen med Rockwool bibeholdes.

Fjernvarmen fra TVIS er miljøvenlig. Den er primært baseret på overskudsvarme fra Shell, Energnist og Skærbækværket, der alle fyrer med flis.

Kabinepersonalet kan se frem til reduktion i løn og arbejdstid.

Det lokale flyselskab, Danish Air Transport, DAT, der har hovedsæde på Kolding Lufthavn i Vamdrup har indgået en aftale med selskabets kabinepersonale, som blandt andet betyder en reduktion i løn og arbejdstid på 15 procent. Det er sket for at undgå fyringer, oplyser Luftfart.nu i følge netavisen Sebro Press.

Direktør Jesper Rungholm, DAT, fremhæver medarbejdernes solidaritet med selskabet.

Det er et overvejende flertal af de 100 ansatte i Danmark, der har stemt for aftalen. Aftalen løber frem til udgangen af februar næste år. Aftalen betyde en lønnedgang på op til 4000 kroner om måneden for den enkelte medarbejder.

Kabinepersonalets tillidsmand, Alexander Rud, siger til Luftfart.nu:

- Vi havde reelt ikke noget valg. Var vi ikke i stand til at bakke op om en aftale, der gav firmaet de nødvendige besparelser, ville vi være vidne til op mod 20 fyringer. Han betragter medarbejdernes opbakning til aftalen som en solidaritetserklæring de ansatte imellem, men også til selskabet, og mener, at de kabineansatte er gået meget langt for at imødekomme de udfordringer, selskabet står med her i vintermånederne, hvor der flyves med mindre fly på flere ruter.

DAT fortæller på deres hjemmeside, at selskabet transporterer i dag op mod en million passagerer hvert år i en flyflåde bestående af ATR fly, MD 82/83 fly, en Airbus A320 og en Airbus 321. Selskabet har base i Danmark og i Litauen, og beskæftigede samlet set 540 medarbejdere i sommer.

Arkæologiske undersøgelser giver lokalt boligskab problemer.

Bogligselskabet Domea Lunderskov - Kolding vandt i 2014 udbuddet om opførelen af 92 nye boliger der, hvor Klostergården ligger – eller lå – i Koldings bymidte. Men siden har der faktisk ikke været andet end bøvl og problemer. Resultat: Endnu fem år efter er der endnu intet byggeri på stedet.

Og bøvlet fortsætter åbenbart, skriver netavisen Sebro Press.

Domea har tilsyneladende helt overset – eller måske glemt, at der kan kræves arkæologiske undersøgelser før et sådan byggeri kan gå i gang. Og det krav er nu kommet.

Men Domaes økonomi er nu spændt, at ikke råd til at betale for krævede undersøgelser uden at forringe eller ændre byggeplanerne. Og det betyder sandsynligvis nye forsinkelser af projekt af det efterhånden omstridte projekt.

JydskeVestkysten har fået aktindsigt i det efterhånden er ved at udvikle sig til endnu en skandale for Kolding. Det viser sig, at det kommer til at koste 2,8 millioner kroner at lave de arkæologiske udgravninger, som Museum Sønderjylland mener skal gennemføres. Og denne regning skal det almennyttige boligselskab ifølge museumsloven selv betale.

Vamdrup Handelsforening har fået så godt som en helt ny bestyrelse.

Valget har fundet sted på en ekstraordinær generalforsamling, som fandt sted 24. september. Årsagen til at der måtte indkaldes til ekstraordinær generalsamling skyldes intern uenighed i den gamle bestyrelse, skriver netavisen Sebro Press.

Uenigheden gik så vidt, at foreningens næstformand, Freddy Christensen (Vamdrup Biler, red.) med øjeblikkelig varsel valgte at forlade bestyrelsen, og lidt senere fulgte den ellers ret nyvalgte formand, Tommy Lass (Vamdrup Laser Teknik Design, red.) efter, ligeledes med øjeblikkelig varsel. Endvidere har Tommy Larsen (Maler Tommy, red.) også forladt bestyrelsen, skriver netavisen.

Den nye bestyrelse ser således ud: Anette Mehlsen, Partyland/Jawa Rengøring (formand), Henrik Jørgensen, Vamdrup Kino (næstformand). Thomas Beyer, ABC Lavpris (sekretær). Karen Kiel, Pusterummet, kasserer og som menigt medlem sidder Johnny Poulsen fra Hotel Vamdrup nu i bestyrelsen. Gitte H. Andersen fra Vamdrup Apotek er suppleant.

Det vides ikke hvad den direkte årsag er til uenigheden i den gamle bestyrelse gik ud på. Men foreningen har senest været igennem en meget turbulent periode. Som tidligere fortalt i Sebro Press, så blev chefen for foreningens avis, Vamdrup Ugeblad, tidligere på året øjeblikkeligt smidt på porten og anklaget for bedrageri. Endvidere har der også inden for den seneste tid været store udskiftninger i personalet på Vamdrup Ugeblad.

Kilder fortæller her til netavisen Sebro Press, at handelsforeningen meldt den tidligere bladchef til politiet, og i denne forbindelse er der en retssag på trapperne. Og modsat er der måske også en sag på vej fra den fyrede bladchef over for foreningen for ulovlig fyrring.

De involverede parter holder imidlertid yderligere oplysninger om sagen meget tæt ind til kroppen. Derfor har det ikke på nuværende tidspunkt ikke været muligt at få oplyst, hvor stort et beløb handelsforeningen mener sig bedraget for af den tidligere bladchef, skriver Sebro Press.

Forskønnelsen af Storegade i Lunderskov er i gang.

Arbejdet udføres helt som lovet og bebudet fra kommunen lige i kølvandet af det igangværende omfattende kloakeringsarbejde, skriver netavisen Sebro Press:

- Vi er gået i gang med den del af projektet på Storegade, der sammen med Blue Kolding, handler om både forskønnelse og separat afledning af det såkaldte overfladevand, fortæller manden bag den del, som hedder forskønnelse af byens hovedgade, landskabsarkitekt hos Kolding Kommune, Thomas Thinghuus, til netavisen Sebro Press.

Og forskønnelsen på Storegade handler om et projekt, som man af forskellige årsager sidste efterår valgte at skyde til hjørnespark. Blandt andet for at skåne byens borgere for generende opgravninger hen over vinterhalvåret.

Dekorativt

Thomas Thinghuus fortæller, det der nu laves i Lunderskov, hidtil kun kendes fra ganske få andre steder i landet. Blandt andet fra Frederiksberg i København.

Det handler kort for fortalt om at gøre det praktiske og nødvendige dekorativt. Det vil man gøre ved at føre overfladevandet, der blandt andet kommer fra byens hustage, synligt ned gennem Storegade i stedet for traditionelt at grave rør ned i jorden:

- Vi laver vi en synlig rende i den nordlige side af gaden, hvortil nedløbene fra byen tage tilsluttes. Det er så meningen, at vandet frit skal løbe synligt ned gennem gaden for i den vestlige ende at blive tilsluttet den nye separate regnvands ledning, i jorden, som går til Møllesøen, fortæller Thomas Thinghuus.

Storegade bliver smallere

Ned gennem Storegade vil der blive lavet dekorative beder. Indimellem bedene vil der blive anlagt parkeringsbåse. Projektet medfører også, at Storegade bliver lidt smallere for kørende trafik.

- Under bedene laver vi små vanddepoter, så planterne også i en tid uden regnvand fra oven kan få det vand, de har behov for. Og beplantningen vil blive udført med stauder varieret, så der vil være noget smukt at se på i hele vækstperioden, fortæller Thomas Thinghuus.

Ja, selv dækslerne til vanddepoterne bliver i farver og udsmykket med Lunderskov Kommunes gamle vartegn, isfuglen.

Thomas Thinghuus fortæller, at Blue Koldings store kloakeringsarbejde helt holder tidsplanen. Og fortsætter - det som forventet - så vil den unikke udsmykning på Storegade kunne afsluttes som planlagt en gang henover efteråret.

  1. Populært
  2. Læs også...

Nyheder efter dato

« August 2019 »
Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31