Connect with us

Kolding

Sådan lukker Kolding Kommune ned

Offentliggjort for

den

Fra torsdag skal alle elever fra 5. klasse og op undervises hjemmefra. Foto: kolding.dk.

Onsdag klokken 16 træder restriktionerne i kraft.

Den store stigning i antal smittede med corona betyder, at de restriktioner, som i forvejen gælder i en lang række delvist nedlukkede kommuner, nu også gælder i Kolding Kommune. Restriktionerne træder i kraft onsdag 16. december klokken 16, oplyser Kolding Kommune.

Disse anbefalinger og forbud var allerede gældende

Anbefaling om max. 10 personer i private hjem inklusive dig og din husstand, uanset hvor stor din bolig er.

Anbefaling om max. 10 sociale kontakter. Hold dig til en fast lille omgangskreds på ikke mere end 10 forskellige personer, ud over din husstand.

Forsamlingsforbud på 10 personer.

Forsamlingsforbud på 50 personer ved udendørs begravelser og bisættelser.

Undervisning hjemme

Fra torsdag skal alle elever fra 5. klasse og op undervises hjemmefra, hvor læreren er med på skærmen. Dette gælder dog ikke sårbare børn og specielskoler. Kolding Kommune har besluttet, at fjernundervisningen fortætter som minimum i hele uge 1, det vil sige 4 – 8. januar 2021.

Skolerne kommunikerer direkte med elever og forældre om den konkrete undervisning.

Fritids-og ungdomsklubber er lukkede for alle klassetrin.

Elever og kursister på ungdoms- og voksenuddannelser sendes hjem og skal have fjernundervisning.

På de mange videregående uddannelser i Kolding lægges om til digital undervisning uden fremmøde på de videregående uddannelser. Eksaminer er undtaget i det omfang, at det ikke er praktisk mulig at gennemføre digitalt.

Elever i 0.-4. klasse

Elever i 0.-4. klasse skal fortsat møde fysisk i skole.

Der kan ske skemaændringer for eleverne i 0-4 klasse.

SFO er fortsat åben for elever i 0.-4. klasse.

Sårbare grupper er undtaget restriktioner og skal derfor fortsat møde til undervisning på skolen. Disse er elever på:

Specialskoler og specialcentre, Ungdomsskolens heltidsundervisning

Elever i modtageklasser

Alle elever der er underlagt kravet om sprogprøver

Elever i læseklasser på Munkevænget

Restauranter og handel

Serveringssteder (restauranter, caféer, barer mv.) skal holde lukket for servering.

Der er fortsat mulighed for take-away.

Der opfordres til, at familier kun køber julegaver én person ad gangen.

Der vil blive skiltet med ensretning i gågaderne i Kolding.

Arbejdspladser

Offentlige arbejdsgivere opfordres til at sende alle medarbejdere, der ikke varetager kritiske funktioner, hjem. De pågældende bør så vidt muligt arbejde hjemmefra, hvilket længe har været en regel i Kolding Kommune.

Private arbejdsgivere opfordres kraftigt til at sikre, at medarbejdere, der har mulighed for at varetage deres arbejde uden fysisk fremmøde på arbejdspladsen, gør dette.

Fritid og idræt

Alle kommunale indendørs fritids- og idrætsfaciliteter lukkes. Det betyder bl.a. at:

Alle kommunale haller, gymnastiksale, fag- og klasselokaler m.v. lukkes.

Kolding Uddannelsescenter (KUC) lukkes.

Alle kommunale klubfaciliteter herunder omklædningsfaciliteter og toiletter lukkes.

Alle indendørs fritidsaktiviteter, som legelande, svømmehaller, fitnesscentre, spillehaller og foreningslokaler mv. lukker.

Kolding Kommune opfordrer til, at foreninger med udendørs fritids- og idrætsaktiviteter går på tidlig juleferie og lukker deres aktiviteter ned så hurtigt som muligt.

Kolding Kommuner afbooker tider booket i Foreningsportalen i de kommunale lokaler og indendørs idrætsfaciliteter.

Professionelle idrætsudøvere kan fortsat anvende indendørsarealer, som er lukket for offentligheden.

Kultur

Kulturinstitutioner skal holde indendørsarealer lukket for offentligheden. Det gælder blandt andet teatre, koncertsale, spillesteder, museer, biografer, biblioteker (aflevering og udlån til forsknings- og undervisningsbrug undtages), aftenskoler, daghøjskoler, folkeuniversitetet samt musik- og kulturskoler.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kolding

Strandet hval i Kolding Fjord: Det er en døgling

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Fiskeri- & Søfartsmuseet i Esbjerg har fastslået arten til en døgling ud fra dette billede, som netavisens fotograf mandag eftermiddag tog. Foto: BlumePress.

Hvalen er ud fra netavisens billeder blevet artsbestemt af Fiskeri- & Søfartsmuseet i Esbjerg.

Den strandede hval i Kolding Fjord er en døgling – en art indenfor familien af næbhvaler. Det har Fiskeri- & Søfartsmuseet i Esbjerg tirsdag morgen fastslået ud fra et af de billeder, som netavisens fotograf, Gert Blume, mandag eftermiddag havde taget.

Det vides endnu ikke om hvalen er faret vild eller om den er syg.

-Vi samarbejder med Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet og Statens Naturhistoriske Museum omkring det danske strandingsberedskab for havpattedyr. I dag har vi et fælles møde sammen med andre danske hvaleksperter, hvor vi vil drøfte strandingen og lægge en plan for det videre forløb, oplyser Fiskeri- & Søfartsmuseet på Facebook.

Sidst en døgling strandede i Danmark var tilbage i 2000 ved Lynæs i Isefjord.

Se billederne nedenunder…

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Kolding

Bacchusbarnet skal på spaophold

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Konservatorerne vil rense, rengøre og stabilisere Bacchusbarnet, så den kan pynte på den lille plads i Rådhushaven mange år endnu. Foto: Palle Peter Skov.

”Bacchusbarnet med druer” fra 1898 skal have den helt store tur.

Torsdag bliver Anne Marie Carl-Nielsens statue af ”Bacchusbarnet med druer” afhentet af eksperterne fra Konserveringscenter Vejle. Den lille buttede dreng med druer, som repræsenterer den romerske gud for vin og ekstase, skal igennem den helt store tur på konserveringscentret. Her vil konservatorerne rense, rengøre og stabilisere statuen, så den kan pynte på den lille plads i Rådhushaven mange år endnu.

Restaureringen er en del af Kolding kommunes løbende drifts- og vedligeholdelsesplan for skulpturerne i Kolding. Sidste år var det ”Abessinier” ved den spanske trappe, der var forbi konserveringscentret i Vejle til den helt store omgang.

Skulpturen af ”Bacchusbarnet med druer” er modeleret i 1898 af én af landets mest banebrydende kvindelige kunstnere. Anne Marie Carl-Nielsen var den første kvinde, der udstillede på Den Frie Udstilling i København, og hun var med til at oprette Kvindelige Kunstneres Samfund.

Som efternavnet hentyder, var hun gift med komponisten Carl Nielsen, som nok kan betegnes som vores nationalkomponist. Hun lod dog ikke ægteskabet, eller rollen som mor, overskygge hendes eget virke som kunstner. Hendes imponerende livsværk omfatter blandt andet rytterstatue af Christian IX og tre bronzeporte til Ribe Domkirke, foruden Uffe hin Spage, der kan opleves i Kolding legepark.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Kolding

Tag tilbage til 1943 på Staldgården

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Foto: Kolding Stadsarkiv.

En helt ny udstilling om 2. verdenskrig åbner 11. februar på Staldgården i Kolding. Under besættelsen var Staldgården Gestapos hovedkvarter i Syd- og Sønderjylland, og mange personer opholdt sig på Staldgården; enten som fanger eller som bødler. Det er dem, udstillingen handler om.

Staldgården står, med sine tre hvide længer, som et stort og flot monument over de historiske begivenheder, som har fundet sted dér. Et af de mest dystre kapitler blev skrevet de sidste to år af 2. verdenskrig, hvor Gestapo rykkede ind i Staldgården og etablerede sit hovedkvarter i Syd- og Sønderjylland.

I den periode blev i omegnen af 1.350 modstandsfolk anholdt og bragt til Staldgården, hvor de blev forhørt og tortureret af Gestapos mere end 70 ansatte i Kolding. Blandt de ansatte var både tyske og danske personer, der af forskellige årsager havde arbejde for det hemmelige tyske politi Gestapo.

Personerne fortæller

Udstillingen ’1943 – Gestapo kommer’ tager udgangspunkt i de mennesker, der havde deres gang på Staldgården fra efteråret 1943 og frem til befrielsen. Både de modstandsfolk, der ridsede deres navn i væggen i Zelle II, og Gestapos folk, der befandt sig på den anden side af celledøren.

Foto: Kolding Stadsarkiv.

-Når man som gæst træder ind i den nye udstilling, er det de forskellige personer, der har været på Staldgården under 2. verdenskrig, som fortæller historien.
I fortællingen om kampen mellem modstandsbevægelsen og besættelsesmagten, får man indblik i, hvordan ekstreme og ekstraordinære omstændigheder, kan sætte samfundets normale sociale spilleregler ud af kraft og give udslag i lige så ekstreme handlinger, fortæller Louise Klinge, museumsinspektør ved Museum Kolding.

Verdenshistorie midt i Kolding

Da frihedsbudskabet havde lydt 4. maj 1945 om aftenen, og Gestapos folk i løbet af natten rømmede Staldgården, stod Zelle II tilbage. Og det gør den stadig – helt autentisk som dengang under 2. verdenskrig, hvor cellen blev brugt til forvaring af de arresterede modstandsfolk i pauserne mellem de forfærdelige forhør, som Gestapos folk udsatte dem for.

I dag kan man som gæst besøge Zelle II, som præsenteres med tre forskellige filmiske fortællinger. Hver fortælling har et fokus, som leder publikum helt ind i den gamle celle. En historie fortalt midt i Kolding som spejler sig i verdenshistorien.

Ny teknologi fortæller historie

Historien fortsætter uden for Staldgårdens mure, hvor man ved hjælp af ny teknologi kan gå en tur i besættelsestidens Kolding og møde den fiktive kvinde Gerda. Som nok det første museum i Danmark, og nogen siger endda i Europa, har Museum Kolding udviklet en guidet tur, hvor elementer i turen er lavet med den ret nye teknologi Augmentet Reality.

Guiden er en helt ny måde at tænke byvandringer på. Museum Kolding har lavet turen i samarbejde med den lokale virksomhed Vizgu. Vizgu, som app’en også hedder, viser kulturarv baseret på fremtidige og fremspirende teknologier. Bag virksomheden står de to brødre og koldingensere Esmir Juhl Ibricic & Mensur Ibricic.

-Når vi udvikler i Vizgu, bruger vi en helt særlig fremgangsmåde baseret på co-creation, som betyder, at vi udvikler vores produkt sammen med vores kunder. På den måde har Museum Kolding spillet en central rolle i udviklingen af wayfinders med co-creation tilgang, siger Esmir Ibricic.

En hel palet af oplevelser

Museum Kolding er i fuld gang med at udvikle Staldgården til at blive et egentligt museum med udstillinger og oplevelser.

-Med den nye udstilling, ’1943 – Gestapo kommer’, har Museum Kolding etableret sig på Staldgården med en palet med tre oplevelser om emnet 2. verdenskrig; Zelle II, som den grumme autentiske fortælling, udstillingen 1943, hvor man kan fordybe sig i personskildringer, og den moderne guidede tour, hvor de nyeste teknologier er brugt til at fortælle historien med, fortæller Rune Lundberg, direktør for Museum Kolding.

Kom til åbning

Udstillingen åbner 11. februar klokken 15, hvor der klippes snor og bydes velkommen ved Koldings borgmester Knud Erik Langhoff og Museum Koldings direktør Rune Lundberg.

Herefter vil der være lidt til ganen, og gæster bydes indenfor i udstillingen – måske i mindre grupper.

Åbningen kommer til at foregå udenfor, så tag godt med tøj på.

Alle er velkommen og Museum Kolding glæder sig til med denne udstilling at åbne endnu mere op for Staldgården og fortælle lokalhistorie med et blik ud i verden.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

112

22-årig mand dømt for voldtægtsforsøg

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Mandag faldt der dom i en sag om forsøg på voldtægt af en 20-årig kvinde.

En 22-årig mand blev mandag dømt skyldig i voldtægtsforsøg mod en 20-årig kvinde. Manden blev idømt tre års ubetinget fængsel, skriver jv.dk.

Voldtægtsforsøget skete ved 03-tiden natten til den 20. september sidste år i kvindens lejlighed i ungdomsboligerne Campus Living Kolding i Kolding Åpark.

Han tvang den 20-årige kvinde til, at sutte på sine tæer. Herefter truede han kvinden til at udføre oralsex.

Den 22-årige mand ankede dommen på stedet og nægter sig skyldig. Han forklarede i følge jv.dk, at der var tale om seksuelle ydelser.

I retten i Kolding fortalte manden, at de to havde mødt hinanden om dagen i en Netto i Kolding, hvor de skulle have aftalt at mødes hos kvinden, hvor den 22-årige kunne kysse hendes fødder for et beløb på 10-15.000 kroner.

Men den forklaring troede dommerne og domspanelet ikke på.

Udover tre års ubetinget fængsel skal den 22-årige mand betale omkring 93.000 kroner til kvinden for tort, og han skal også betale sagens omkostninger.

Den 22-årige mand har anket dommen til Landsretten med påstand om frifindelse.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Kolding

Hval strandet i Kolding

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Hvalen er strandet i Kolding Fjord. Foto: BlumePress.

En godt fire meter lang hval er strandet i Kolding Fjord.

Det har mandag vakt opsigt, at en godt fire meter lang hval ses i Kolding Fjord ved Fjordvej i Strandhuse.

Hvalen er strandet ude ved en badebro.

Naturvejleder Jørn Chemnitz mener, at der er tale om en næbhval:

-Den er sandsynligvis syg og så søger den ind mod land. Hvalen vil få lov til at ligge der og så må det gå naturens gang, fortæller han til Kolding Netavis.

Næbhvalen findes i hele Nordatlanten og er kendt fra ni strandinger senest ved Lundeborg på Fyn i 1969, hvor et eksemplar på 5 meter drev i land og ved Stenderup Hage i Lillebælt i 1992 og er den eneste art af Mesoplodon-slægten, der kendes fra danske farvande. Det oplyser Wikipedia blandt andet.

Men det skulle altså være første gang en næbhval er strandet i Kolding.

Se billederne nedenunder…

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tags

januar 2022
M Ti O To F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Populære artikler