Kolding Netavis

Sådan undgår du, at katten bider

Kolding Netavis
Kolding Netavis
Lær at læse kattens signaler, så du kan undgå kattebid og konflikter med katten. Pressefoto.

Det er altid rart at kæle med en kat, bortset fra hvis den pludselig bider. Lær at læse kattens signaler, så du kan undgå kattebid og konflikter med katten. Agria Dyreforsikring kommer her med en håndfuld tips.

Katte kan være svære at aflæse. Det ene øjeblik spinder de og er glade, det næste er der hvæs og bid. Ofte tror man, det sker ud af det blå, men katte udsender små signaler, før de bider.

Hvis du lærer at genkende dem, kan du afbryde situationen og undgå at blive bidt. Glad kat, glad dig.

Kattens signaler

Det er almindeligt for killinger at bide, og de plejer at bide mindre med alderen. Katten er ikke ude på at skade dig, men leger, at du er et spændende byttedyr, som skal fanges, eller også prøver den at fortælle dig, at du skal lade den være i fred.

-Katten viser ofte, at den finder situationen ubehagelig, lang tid før den bider. Men dens signaler består af ganske små tegn, så du skal være opmærksom. Særligt, hvis du kæler med en kat, du ikke kender særlig godt, fortæller direktør i Agria Dyreforsikring, Tine Antvorskov.

Du kan lære at aflæse de små signaler, katten udsender, når den ikke er tryg i en given situation.

Tegn på, at katten synes, den har fået nærkontakt nok

Den vifter med halen eller halespidsen
Den lægger ørerne tilbage
Den spærrer øjnene op, og pupillerne udvider sig
Den hvæser
Den slår ud med forpoterne
Den begynder at bide, men ikke særlig hårdt

Det kan også forekomme, at katten kigger på en vippende tå, en ankel der passerer forbi eller trommende fingre og opfatter det som en sjov leg, hvor det gælder om at fange “byttet”. Katten kan i de tilfælde godt finde på at bide, men sjældent særlig hårdt, og tegnene forud er lidt anderledes, fordi der her er tale om en leg.

Tegn på at katten gerne vil lege “jagt”

Den lægger sig i jagtposition
Bagbenene tripper lidt, når den gør sig klar til at angribe
Øjnene er vidt åbne og pupillerne store, mens dens blik er fokuseret på “byttet”
Ørerne peger lige fremad
Vifter med halespidsen
Træn katten

Du kan træne din kat til ikke at bide, lige fra den er en lille killing. Hvis killingen bider, skal du udstøde en høj lyd, rejse dig og fjerne dig fra katten. På den måde lærer killingen, at du ikke har lyst til at lege med på den her leg.

Når du gør sådan, lærer den, at legen slutter, hver gang den bider. Husk også at belønne killingen med en behagelig, rolig og rosende stemme, når du kan kæle med den, og den bevarer roen.

… og husk at fortælle det til børnene.

Katte hader at blive holdt fast. Jo oftere en kat bliver fastholdt mod sin vilje, jo mere modstand kan den vise mod at være i nærkontakt med familien. Dette er en klassisk barn/kat-konflikt, der kan forebygges ved, at børnene lærer, at de ikke må bære rundt på katten, eller at de skal sætte den ned, så snart den viser, at den ikke bryder sig om at blive holdt eller løftet. Det er en god ide at lære børnene dette fra dag ét når killingen flytter ind.

Kattens hale

Og vi må ikke glemme at nævne kattens hale. Alle børn, også dem, der ikke har deres egen kat, skal lære, at man ikke skal røre ved kattens hale.

-Hvis du ikke selv kan lide katte eller andre dyr, så prøv på ikke at smitte dine børn med denne utryghed. Lær dem i stedet at forstå og respektere dyr. Så bliver de ikke forskrækkede, når naboens kat pludselig kommer ud af havens buske, eller vennernes kat inviterer til lidt nus, slutter Tine Antvorskov.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med: ,
Del denne artikel