På befrielsesdagen 4. maj fejrer Museum Kolding på Staldgården Danmarks Befrielse. Aftenen byder på fællessang, kaffe og kage, tale fra Ukraines Ambassadør, frihedsbudskabet, udstilling af tidstypiske biler, gratis åben på museet, kransenedlæggelse og lys i vinduerne.
Når Museum Kolding og andre aktører inviterer til fejring af Danmarks befrielse er der et langt program med traditioner og vigtige elementer. Programmet starter klokken 19 med andagt i Sct. Nicolai Kirke og fortsætter med at hjemmeværnet og soldaterforeninger bærer faner ind og danner faneborg på Staldgården klokken 19.30.
Man kan blandt mange andre ting på programmet høre oplæg ved museumsinspektør Michael Hviid om besættelsen i Kolding, synge med på fællessang ”En lærke lettede”, lytte en til tale af Ukraines ambassadør Mr. Vydoinyk Mykhailo (engelsk) og kigge på tidstypiske biler.
Lyt til Frihedsbudskabet
Klokken 20:36 bliver frihedsbudskabet afspillet.
Frihedsbudskabet, som blev sendt af BBC i London til Danmark natten mellem 4. og 5. maj 1945, var en vigtig meddelelse om, at krigen var slut og Danmark var befriet. Budskabet blev en symbolsk handling og gav håb til befolkningen. Inde i Museum Koldings udstilling kan man sågar se den stol, som journalist Vilhelm Wolfhagen sad på, da han læste frihedsbudskabet op.
-Museum Kolding synes, at frihedsbudskabet er en vigtig del af dansk historie og en påmindelse om, hvor vigtigt det er at kæmpe for frihed og demokrati. Vi er glade for at kunne spille budskabet som en del af vores markering af befrielsesdagen og mindes dem, der kæmpede for Danmarks frihed under krigen, siger Museumsdirektør Rune Lundberg.
Lys i vinduerne
Staldgården har en særlig historisk betydning, da det var her, Gestapo havde deres hovedkvarter i Kolding under besættelsen. Zelle II er den eneste bevarede celle fra Gestapo-tiden og kan stadig besøges på stedet. Derfor har Staldgården også en særlig betydning når vi sammen skal fejre 4. maj – Danmarks befrielse.
Som en vigtig del af markeringen af befrielsesdagen vil der blive tændt lys i alle vinduerne på Staldgården. Traditionen med at sætte lys i vinduerne 4. maj stammer tilbage fra befrielsen i 1945, hvor det var en symbolsk handling for at fejre Danmarks befrielse og mindes de, der kæmpede for frihed og demokrati under krigen.
Se veteranbiler fra tiden omkring krigen
Som noget særligt i år, når 4. maj fejres kan man se smukke tidstypiske veteranbiler. Allerede fra om eftermiddagen er bilerne parkeret på Akseltorv, for ved 17.30 tiden at køre i samlet flok til Staldgården.
Blandt de biler der kommer er en GMC lastvogn fra 1943/44. Så kig forbi og få en fornemmelse af, hvordan det var at køre rundt på vejene i 1945.
Se hele programmet på Museum Koldings hjemmeside.
Tag en trøje på og en stol med
Arrangementet finder sted udendørs på Staldgården, i midtbyen af Kolding. Alle er velkomne til at deltage i arrangementet og få et indblik i en vigtig periode i Danmarkshistorien. Museum Kolding opfordrer gæsterne til at klæde sig efter vejret og medbringe egen campingstol eller siddemulighed.
Arrangementet er gratis og åbent for alle interesserede.