Kolding Netavis

Så mange danskere sover alt for lidt

Elo Christoffersen
Af Elo Christoffersen Danmark
Én ud af tre voksne danskere sover mindre end de anbefalede syv-ni timer. Pressefoto.

Én ud af tre voksne danskere sover mindre end de anbefalede syv-ni timer, viser en ny undersøgelse.

Der er intet som en god nats søvn. Så længe den er lang nok. Voksne mennesker anbefales generelt at sove mellem syv og ni timer, men en ny undersøgelse viser, at der er langt fra anbefalingerne til de søvnvaner, danskerne render rundt med.

I undersøgelsen som er lavet af Kantar Gallup for Gjensidige svarer én ud af tre danskere, at de sover mindre end syv timer om natten, og altså dermed ligger under søvnanbefalingerne. Desværre er det ikke den eneste dårlige nyhed i undersøgelsen Hver fjerde peger nemlig samtidig på, at de har oplevet fysiske påvirkninger af den manglende søvn.

Og det er ikke for sjov at voksne mennesker anbefales minimum syv times søvn om natten, forklarer Louise Brix der er fagchef for Sundhed i Gjensidige.

-Der er mange fordele ved at få den anbefalede mængde søvn om natten. Dels restituerer både krop og hjerne om natten, hvor den bruger mindre energi, end når man er vågen. Derudover er søvn vigtigt for vores immunforsvar, da det under søvn danner vigtige stoffer vi har brug for at undgå infektioner, fortæller hun i en pressemeddelelse.

Manglende søvn kan lede til sygdom og mistrivsel

Udover at beskrive bekymrende søvnvaner for en stor del af den voksne befolkning, så peger undersøgelsen også på, at den manglende søvn har en fysisk påvirkning på os.

Hver fjerde af de personer der har sagt, at de sover mindre end syv timer om natten siger nemlig også, at de har oplevet sundhedsmæssige problemer, som de tror relaterer sig til deres manglende nattesøvn.

-Det er bekymrende, men desværre ikke overraskende, at folk oplever at deres sundhed hænger sammen med deres søvnvaner. Når kroppen ikke får ro til genopbygning, er man også mere modtagelig for sygdomme, ligesom man med manglende søvn også kan opleve et mindre overskud, der kan påvirke den mentale sundhed, siger Louise Brix, fagchef i Sundhed hos Gjensidige.

Har man svært ved at få sin nattesøvn, anbefales det at man forsøger at strukturere sin hverdag, så man går i seng og står op på samme tidspunkt, og derved får en fast døgnrytme. Derudover er bevægelse i hverdagen og rolige aftenrutiner også ting, der kan hjælpe til en bedre og mere stabil nattesøvn.

Lykkes man ikke med at få den nødvendige søvn, bør man tage det alvorligt, og opsøge egen læge med henblik på at finde årsagen og eventuelle tiltag eller behandlingsmuligheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel