Kolding Netavis

Så kører de sidste veterantog fra Lunderskov i Grejsdalen

Elo Christoffersen
Elo Christoffersen
Det er en lang tradition der afbrydes. Siden 1977 har veterantoget kørt sommerture fra Vejle til Jelling. Foto: Holger Cordtz/SJVT.

Det er nu man skal afsted, hvis man skal køre med veterantog fra Sydjyllands Veterantog i Lunderskov mellem Vejle og Jelling.

Søndag den 7. august bliver sidste dag med veterantog. Herefter begynder Banedanmark nemlig at etablere et nyt signalsystem mellem Vejle og Holstebro.

Et system der betyder at de synlige signaler slukkes og erstattes af ny teknologi i lokomotivet. Kun tog med det system må herefter køre på banen. Den teknologi har veterantog ikke, og får det heller ikke, da det vil koste flere millioner kroner pr. lokomotiv at få installeret, siger Henrik Cordtz, der er formand for Sydjyllands Veterantog (SJVT) i Lunderskov.

Det vil være temmelig svært at finde strækninger, hvor der må køres veterantog, i fremtiden.

Det er en lang tradition der hermed afbrydes. Siden 1977 har veterantoget kørt sommerture fra Vejle til Jelling. I forbindelse med Vejles 650 års købstadsjubilæum blev veterantoget hyret til at køre lørdage og søndage i juli måned. Det har fortsat lige siden.

Der har dog været ændringer og tilpasninger undervejs. I stedet for at køre lørdag/søndag i juli blev det til søndage i juli og august, nogle gange startende i juni. Der har også været kørt midtuge tog om aftenen. Flere af dem blev en slags ’tema’-tog med f.eks. ølsmagning eller rundvisning på monumentområdet i Jelling inkluderet. Siden 90’erne har der også været kørt juletog til Grejsdalen. Nogle af de helt store events veterantoget har deltaget i var ”Vejle Internationale Dampfestival”, og i en årrække inviterede veterantoget til ”veterantræf” i Jelling.

Stammen i veterantoget har hele tiden været den samme, men der er blevet kørt tog under forskellige navne, det startede som Kolding Lokomotivklub, hvilket nu er blevet til Sydjyllands Veterantog.

Skiftende materiel

Der har også været skiftende materiel og mange forskellige lokomotiver har været i aktion. De første år var det hovedsagelig DSB F 694, der trak vognene. F 694 er nu på museum i Den Gamle By i Aarhus. Siden 2016 har det været TKVJ nr. 12 der har kendetegnet veterantogskørslerne.

Nu gælder det de sidste køredage. Fyrbødere, damplokomotivførere og damplokomotiv TKVJ nr. 12 er på tjenestelisten til de to sidste søndage i juli måned – hvor man endnu kan opleve Grejsdalen i de gamle trævogne og fra de åbne endeperroner. Den sidste veterantogskørsel bliver kørt af MT 152 med se store og rummelige 60er vogne.

Mange jernbaneentusiaster vil helt sikkert være i området den dag, og SJVT regner også med at mange af veterantogets trofaste rejsende og venner kommer og tager afsked.

De fleste af SJVTs frivillige er med på turen den 7. august for at sige farvel til banen, der ud over sved på panden. har givet store, nostalgiske og hyggelige oplevelser både til passagerer og personale.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Del denne artikel