Læserbrev af Jørn Chemnitz (SF), byrådskandidat, Ejstrup Vang 6, 6000 Kolding og Marianne Jespersen (SF), byrådskandidat, Rødkælkvej 13, 6000 Kolding.
Vi vil ikke drikke sprøjtegift – det er der ingen, der har lyst til. Desværre stiger mængderne af giftrester i grundvandet år for år, så noget må gøres:
Forbyd brug af sprøjtegift i nærheden af drikkevandboringer og drikkevandsreservoirer.
Vi foreslår, at Kolding Kommune planter skov ovenpå drikkevandsområder – og de områder, som kommende generationer skal hente deres drikkevand fra. Det må ske i dialog med private lodsejere – og om nødvendigt ved, at kommunen opkøber jorden fx i samarbejde med EWII.
Vi foreslår, at eksisterende gammel skov får fred for os mennesker i så høj grad som muligt – og at nye skove anlægges med gode løbe- ride- og mountainbikeruter.
De gamle skovarealer er vært for en stor biodiversitet og flere truede plante- og dyrearter. Derfor kan beskyttelsen af drikkevandet og kampen mod udryddelse af truede arter gå hånd i hånd. Løvskov er bedst til at beskytte grundvandet – og en skov på størrelse med en fodboldbane optager 8 tons CO2 om året. Det er en vindersag for både vand, klima og friluftsliv.
I Kolding er der de seneste 5 år fundet rester af sprøjtegift i knap hver tredje vandboring – og i 4 boringer lå niveauet over grænseværdien. Kolding kommune har pligt til at følge op på målingerne af vandkvalitet og til at handle, hvis grænseværdierne overskrides – men kommunen kan gøre meget mere:
Lad os se at komme i gang – det er på høje tid.