Læserbrev af Knud Erik Langhoff (C), borgmesterkandidat, Mariavej 9, 6091 Bjert.
Den økonomiske situation i Kolding kommune er nu væsentligt bedre, end den var i 2019, men ligefrem at påstå der nu er fuldt styr på økonomien, er efter min opfattelse en overdrivelse.
Dykker man ned i tallene, vil man se, at det likviditetsmæssige overskud stammer fra optagelse af lån og større tilskud fra staten. Altså er regningen endnu engang kastet ind i børneværelserne, til kommende generationer.
Vi kan alle glæde os over, at gældsservicering (renter m.m.) er på et rigtigt lavt niveau, og selvom der synes at være en stigende tendens i samfundet til at se gæld som ”noget frygteligt gammeldags noget”, så er gæld altså penge, der skal betales tilbage. I 2020 har vores kommune øget gælden voldsomt og den tunge byrde hviler nu på kommende generationer.
Hertil kommer at der i budgettet for 2020 var budgetteret med generelle tilskud på 1.3 mia. Her blev tallet væsentligt større, nemlig 1.5 mia., og altså 200 millioner mere, hvilket blandt andet er Corona tilskud.
Budgettet for 2020 viste en forventet lånoptagelse på 188 mio., men endte på 425 kr. mio., hvilket er 237 mio. kr. mere end budgetteret. Der blev i 2020 afdraget på langfristet gæld med 100 mio., den samlede gældsforpligtigelse er steget med 255. mio., og egenkapitalen er reduceret med ca. 54. mio. kr., og er nu negativ med ca. 2,2 mia. kr.
Konservative i Kolding har ved en tidligere lejlighed (i oktober 2020) opfordret det siddende byråd til at optræde økonomisk ansvarligt, til at lade de på daværende tidspunkt i budgettet for 2021, ej prioriterede 56 mio. kr., blive i kommunekassen.
Det ærgrer os at byrådet overhørte vores anbefaling, og at byrådet i stedet for valgte som frygtet at anvende en stor del af disse penge til politisk taburetklister, til siddende byrådsmedlemmer. Vi havde hellere set dem afsat som økonomiske buffer og ikke til personlig promovering og skattefinansieret valgkamp.
Kort sagt, har byrådet i Kolding sminket sig med større tilskud fra staten og væsentlig højere lånoptagelse end budgetlagt.