Kolding Netavis

Pumpe-sluse-anlæg sendes i høring

Planlægningen af det største og teknisk mest komplicerede klimatilpasningsprojekt i Kolding Kommune, pumpe-sluse-anlægget ved udmundingen af Kolding Å, er i fuld gang.

En milepæl i den proces er en høring af projektet i forhold til en ny lokalplan og et tillæg til kommuneplanen.

Med høringen opfordrer Byrådet borgere, virksomheder og andre interessenter til at indsende ideer og forslag til den fremtidige brug af området omkring anlægget og til, hvordan anlægget skal udformes. Det kunne eksempelvis handle om adgangsforhold, særlige miljøforhold, der bør vurderes eller anlæggets påvirkning af omgivelserne, oplyser Kolding Kommune.

Hvis du har bemærkninger eller forslag til, hvad du mener, at planlægningen skal indeholde, så kan du indsende dine ideer og bemærkninger til pl**@ko*****.dk i perioden den 2. marts til den 16. marts.

Projektet

Kolding kommune og BlueKolding samarbejder med Kolding Havn om klimatilpasningsprojektet Kolding Å – Pumpe og sluse.

Pumpe- og sluseprojektet er en del af et stort klimatilpasningsprojekt kaldet Kolding Å projektet. Kolding Å projektet består ligeledes af flere vandtilbageholdelsesprojekter i oplandet til Kolding Å. Denne høring omhandler udelukkende pumpe- og sluseprojektet ved udmundingen af Kolding Å.

Klimaudfordringen

Kolding er udfordret af gentagne oversvømmelser i midtbyen langs Kolding Å. Oversvømmelser ses i forbindelse med langvarig nedbør, ved skybrud og i forbindelse med forhøjet vandstand i Kolding Fjord. Forhøjet vandstand i Kolding Fjord har ligeledes flere gange været årsag til oversvømmelser af havnearealerne og de lavtliggende kystnære områder.

Situationer, hvor pumpe og sluse sættes i drift

Ved skybrud

Ved varsling af skybrud kan sluserne i Kolding Å lukkes, og pumperne sættes i gang. Vandstanden i Kolding Å pumpes ned, så der dannes et reservoir i Kolding Å. Det betyder, at der bliver plads til det ekstra vand, der kommer i forbindelse med skybruddet. Pumperne kører indtil vandstanden igen er mulig at håndtere i Kolding Å uden risiko for oversvømmelser.

Ved højvande i Kolding Fjord

Sluserne lukkes og pumperne sættes ligeledes i drift, når vandstanden i Kolding Fjord når et kritisk niveau. Når vandstanden i Kolding Fjord når et kritisk niveau, presses havvand op i Kolding Å, og å-vandet kan ikke afstrømme til Kolding Fjord. Resultatet er oversvømmelser langs Kolding Å og manglende kapacitet i åen til overfladevand.

Langvarig nedbør

I forbindelse med langvarig nedbør sættes pumper og sluse kun i drift, hvis der samtidig er forhøjet vandstand i Kolding Fjord.

Projektets videre forløb

Totalrådgiveropgaven er lige p.t. i EU-udbud, og det forventes, at der er fundet en Totalrådgiver sidst i maj måned. Selve anlægsprojektet ved udmundingen af Kolding Å forventes at stå færdigt i november 2024.

Tagget med:
Del denne artikel