Kolding Netavis

Professionel cykelrytter styrer mod ny karrierevej

Elo Christoffersen
Elo Christoffersen
Den tidligere professionelle cykelrytter, Asbjørn Kragh Andersen, har skiftet cyklen ud med en karriere som VVS-energispecialist. Foto: Hansenberg.

Vejene på WorldTouren er skiftet ud med en fremtid som VVS-energispecialist, og Asbjørn Kragh Andersen fra Kolding brænder for at få papir på sine færdigheder inden for faget.

For eliteatleter kan det være noget af en omvæltning, når den aktive karriere slutter, for hvad skal tiden så bruges på?

Sådan er det imidlertid slet ikke for Asbjørn Kragh Andersen, som den 31. december sidste år parkerede sin cykel efter 12 år som professionel cykelrytter.

For allerede tre måneder inden karrierestoppet begyndte han i lære hos Jens Kristiansen VVS i Kolding – og er nu i gang med uddannelsen til VVS-energispecialist på Hansenberg.

-Nogle får en identitetskrise, når de ikke længere er atleter, men for mig er det gået meget nemt. Jeg startede i lære, inden min kontrakt udløb, og det var et helt bevidst valg, for jeg havde ikke lyst til at lave ingenting. Og jeg er fast besluttet på, at jeg vil være VVS’er, så der er ingen grund til at udskyde noget – det er bare om at springe ud i det, fortæller Asbjørn Kragh Andersen i en pressemeddelelse.

Skolen – og branchen – kendte han til i forvejen. Inden Asbjørn Kragh Andersen blev professionel, havde han nemlig taget hul på VVS-uddannelsen på Hansenberg. Da tilbuddet om at leve af sporten så pludselig kom i spil, slog han til – og satte uddannelsen på standby.

-Nu er det så lang tid siden, at jeg er begyndt helt fra starten igen. Jeg trængte til luftforandring – og til at komme i gang med at lære noget. For mig er det vigtigt at få papir på, at man kan noget. Lige nu har jeg ikke papir på noget som helst, forklarer Asbjørn Kragh Andersen.

Sportsdirektør eller svendebrev

Lysten til at få svendebrevet i hus gjorde også, at han inden sit karrierestop takkede pænt nej tak til et prestigefyldt job som sportsdirektør hos sit hold gennem fire år på WorldTouren, Team DSM.

-Behovet for at få papir på noget var større. Men måske vender jeg engang tilbage til sporten, når jeg står med et svendebrev i hånden, siger Asbjørn Kragh Andersen, som dog ikke har sluppet sporten helt, for han arbejder som cykelsportsekspert på Warner Bros. Discovery.

-Det er meget fedt, at jeg stadig er inde i cykelverdenen, hvor jeg møder nogle af de ansigter, jeg kender. Det kan jeg virkelig godt lide. Jeg har fået etableret det ret godt med at kombinere min uddannelse med noget cykling.

Asbjørn Kragh Andersen er da heller ikke i tvivl om, at han har taget noget med sig fra sin tid som cykelrytter, hvor han blandt andet har deltaget i store løb som Paris-Roubaix og Flandern Rundt:

-Jeg vil helt sikkert vove at påstå, at jeg har en vis arbejdsdisciplin. Der er nogle dage, der er mere sure end andre. Det er der også som idrætsudøver, men man gør det alligevel, og den disciplin kan jeg helt sikkert tage med videre.

Brænder for faget

Og videre er han altså i VVS-faget:

-Jeg brænder virkelig for min uddannelse. Det er et meget teknisk fag, og samtidig skal du bruge dine hænder. Det er et aktivt erhverv, hvor du er fremtidssikret. Og det var meget, meget nemt at få læreplads. Jeg bankede sådan set bare på døren, og så havde jeg en læreplads – og jeg er megaglad for at være der, siger Asbjørn Kragh Andersen og fortsætter:

-Jens Kristiansen VVS er et lille og godt firma med nogle virkelig dygtige svende og en god mester, og der er stor variation i arbejdet. Variationen er det bedste ved faget. Ikke to dage er ens, og jeg møder nye mennesker hver eneste dag.

Nye mennesker har den 30-årige VVS-lærling også mødt på Hansenberg:

-Jeg er den ældste ved bordene i klasselokalet, men det er helt okay. De andre på holdet er klar over – og accepterer – at jeg er et andet sted i livet, end de er. Samtidig er lærerne rigtig gode til at snakke med både dem på 17 år og med en fuldvoksen mand – og det er fedt.

Efter planen er Asbjørn Kragh Andersen udlært VVS-energispecialist i maj 2026.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med: ,
Del denne artikel