Plantemarked i Geografisk Have

Tirsdag 25. Februar 2020 19:29 228
Geografisk Have arrangerer traditionen tro plantemarked. Det foregår Grundlovsdag. Foto: Geografisk Have. Geografisk Have arrangerer traditionen tro plantemarked. Det foregår Grundlovsdag. Foto: Geografisk Have.

Der er farver, smil og duft i luften på Grundlovsdag, når dørene åbnes til Geografisk Haves største begivenhed: Plantemarkedet.

Gennem de sidste 24 år har havens store græsarealer været fyldt med rækker af boder og planteinteresserede gæster.

Svensk interesse

Det er flere måneder siden, at svenske haveinteresserede begyndte at spørge til mulighed for gruppebilletter og i det hele taget tilkendegav at de ville deltage med en større gruppe af svenske gæster. Hvert år kommer der flere svenske grupper i busser og deltager i Plantemarkedet på Grundlovsdag, skriver Geografisk Have i en pressemeddelelse.

Det nye er, at der i år også er svenske stadeholdere, der handler med planter, som har vist interesse for at booke en stadeplads. Mange af pladserne er allerede booket, men der er lavet ekstra plads til stader på havens store plæne, så efterspørgslen kan imødekommes.

Havens største hit – botanisk slaraffenland

Fra 1992-1995 hed det ”Plantebyttemarked”, men sidenhen har det vokset sig større, og sidste år kom 125 forskellige stadeholdere og massevis af gæster for at opleve den grønne sommerstemning med legendariske plan¬teauktioner.

Når man går på opdagelse i boderne, kan man især finde spændende planter. Det er blandt andet særlige stauder, helt specielle træer og buske, roser, rhododen¬dron, liljer, pæoner, pelagonier, græsser, lyng og meget mere. Der er virkelig tale om et botanisk slaraffenland.

Imellem plantenørderne finder man selvfølgelig også kunsthåndværkere, der sælger deres unikaprodukter som havekunst, haveredskaber, pileflettede sager, fuglekasser og hæklede sukkulenter. Man kan også lade sig friste af spiselige produkter som honning, super¬foods og økologiske lækkerier.

Stadeholderne kommer fra hele landet og sågar også fra udlandet, hvor man kan møde fagfolk fra Holland, Tyskland og Belgien.

Sidste år besøgte over 5000 gæster haven til Plantemarkedet, som virkelig er en festdag for alle plante- og haveglade mennesker.

Hjælp fra mange frivillige Venner

Plantemarkedet er opbygget gennem de sidste mange år, af havens støtteforening – Geografisk Haves Venner, som har ydet en kæmpe indsats og opbygget god kontakt til alle stadeholderne og i det hele taget organiseret flot på det hele. I de senere år har støtteforeningen og Geografisk Have samarbejdet mere og mere om forberedelserne, kontakten til stadeholderne og ikke mindst markedsføringen.

Sætter Kolding på landkortet

Plantemarkedet er et godt eksempel på, at det tager mange år at opbygge en begivenhed, der vækker genklang langt ud over Koldings grænser. Der er flere ”ingredienser” der skal være til stede for at det overhovedet kan lade sig gøre.

Det hele bunder i en dybfølt plante- og haveglæde og plantemarkedet er ikke alene et sted, hvor gæsterne glæder sig og gladeligt står i kø fra morgenstunden i flere timer.

Det er også et marked, hvor stadeholderne glæder sig til at møde deres kollegaer og dele inspiration og erfaring. Det er tydeligt, at værdien af Plantemarkedet ikke bare kan gøres op i økonomisk omsætning. Gamle venskaber bliver holdt vedlige, nye netværk opbygges og diverse faglige staldtips deles på kryds og tværs mellem gæster og stadeholdere.

Tags