Kolding Netavis

Pas på din hund: Risikoen for hugormebid er ekstra høj

Elo Christoffersen
De første hunde er allerede blevet tilset af en dyrlæge for hugormebid, og det giver anledning til at minde danske hundeejere om at passe ekstra godt på under gåturen særligt hvis gåturen går til lyng- og hedeområder i den nærmeste tid. Foto: Agria.dk.

De første danske hunde har allerede været i nærkontakt med hugorme, der netop er vågnet fra deres lange dvale. Risikoen for at hunden bliver bidt, er ekstra høj lige nu, fordi hugormene stadig er sløve på denne årstid og derfor tager længere tid om at flygte, når de hører os og hunden komme.

Hugormen findes næsten overalt i naturen, men ses hyppigt ved stengærder og i hedelandskaber. Den er hyppigst forekommende langs den jyske vestkyst og den nordsjællandske kyst. Hugormen er ganske lille (højst en meter, ofte mindre) og falder i med omgivelserne, hvilket gør den svær at få øje på, men hundene snuser sig frem til dem.

Risikoen for at møde en søvnig hugorm er størst om morgenen, før solen har “bagt den vågen”.

På denne årstid, hvor hugormen netop er vågnet og stadig er sløv ovenpå dens lange dvale, vil hundene ofte nå helt tæt på, inden hugormen reagerer. Hvor en vågen hugorm næsten altid vil vælge at tage flugten, så vil en forskrækket og søvnig en af slagsen ofte reagere ved at bide, forklarer Lotte Evers, marketingchef i Agria, i en pressemeddelelse.

De første bid er behandlet

De første hunde er allerede blevet tilset af en dyrlæge for hugormebid, hvilket giver anledning til at minde danske hundeejere om at passe ekstra godt på under gåturen, særligt hvis gåturen går til lyng- og hedeområder i den nærmeste tid, fortsætter Lotte Evers.

Hugorme genkendes på deres ham, som har et zigzag-lignende mønster. Hugorme findes i både grå- og brunlige nuancer, og nogle hunner er endda sorte. Disse kan forveksles med den ufarlige snog, men en snog har næsten altid to gule pletter i nakken.

Giftens konsekvenser

Hvis hunden bliver bidt, vil den ofte kun reagere på selve biddet på grund af forskrækkelse, da den endnu ikke mærker smerten fra giften. Biddet kan derfor være svært for ejeren at spotte med det samme, medmindre man har overværet det på tæt hold. Først efter nogle timer vil de kropsdele, hugormen har bidt, hæve op, og hunden vil blive træt. Hævelsen topper efter et til to døgn. Selve biddet vil vise sig som to små huller ved siden af hinanden.

Hugormen bider typisk fast i hundens snude og poter, som efterfølgende vil svulme op. Giften fra biddet kan forårsage blodmangel og skade både leveren og nyrerne. Heldigvis sker det yderst sjældent, at en hund dør af biddet.

Ved bid i poten, kan situationen være værst, fordi giften spredes, når hunden går på benet. Derfor bør hunden holdes i ro. Hvis hunden er blevet bidt, er det klogt at bære den hjem (hvis muligt) eller afvente at få hjælp og blive hentet i bil. Da hugormen sprøjter nogenlunde den samme mængde gift ind, omkring 30 mg, vil en lille hund rammes hårdere end en større.

Hvis du tager din hund med på ferie eller gåtur et sted, hvor der er risiko for at møde en hugorm, kan det være en god ide at tjekke på forhånd, hvor den nærmeste dyreklinik befinder sig.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel