Kolding Netavis

Opfører din kat sig anderledes end den plejer?

Kattens adfærd ændres jo ældre den bliver. Pressefoto.

Efterhånden som katten bliver ældre, ændres dens adfærd. Det kan være svært at få øje på, fordi det sker ganske gradvist.

Men det er værd at holde øje med det, for nogle adfærdsændringer er faktisk sygdomstegn.

Tine Antvorskov, direktør hos Agria Dyreforsikring giver dig her et overblik over hvad du skal holde øje med.

Foder og vand

Kattens tarme får tiltagende svært ved at optage de næringsstoffer, der er i maden. Det betyder, at fodersammensætningen nok skal ændres.

-Der findes specialfoder til den ældre kat. Den spiser måske også mindre, fordi både dens smags- og lugtesans forringes med årene, så madlysten bliver mindre, forklarer Tine Antvorskov.

Katten drikker også mindre med alderen og kan komme til at lide af væskemangel. Det er derfor endnu vigtigere end nogensinde før, at katten får frisk vand hver dag, ligesom man kan overveje at give den mere vådfoder end tidligere, så den får væske ad den vej.

Kløerne

Den aldrende indekat bruger ikke kradsebrættet så meget mere, og udekatten klatrer mindre i træer, så de får ikke hvæsset kløerne tilstrækkeligt længere.

Det kan f.eks. betyde, at en klo sidder fast i gulvtæppet eller sofaen, hvilket er meget ubehageligt for katten og kan ende med kloskader.

Sørg derfor for at klippe kattens kløer med jævne mellemrum.

Syn og hørelse

-Kattens syn og hørelse svækkes med alderen, ligesom det sker for os mennesker, fortæller Tine Antvorskov.

En udekat vil være mindre aktiv og tilbringe mindre tid udendørs som følge af den usikkerhed, der følger med at se og høre dårligere.

-Sørg for at holde katten aktiv ved at lege med den. Selv en ældre kat kan have svært ved at stå for en pelstot i en snor, der forsvinder rundt om hjørnet i stuen.

Sygdomstegn

Jo ældre katten bliver, jo større er sandsynligheden desværre for, at den udvikler sygdom, og dens led bliver ømme.

Bemærker du, at katten ikke længere rigtigt kan komme op på sin yndlingsplads i sofaen, så hjælp den med en pude eller en skammel.

Andre sygdomstegn kan være, at katten tisser mere, spiser mindre og taber sig.

Sygdomstegn hos en ældre kat er desværre temmeligt diffuse, men vigtige tegn er betydelige ændringer i afføring, opkast og foderindtag.

Hvis du bemærker ændringer, så er det vigtigt at komme til dyrlægen i en fart, for jo før katten kommer i behandling for f.eks. en nyresygdom, jo større er chance for, at den kan leve godt med sygdommen.

Alderstjek hos dyrlægen

Når din kat bliver 8-9 år, kan det være en god ide at tage den til et “service tjek” hos dyrlægen, også selvom den ikke udviser tydelige sygdomstegn.

Blod- og urinprøver kan fastslå, om katten er ved at udvikle en nyresygdom (noget som er meget almindeligt hos ældre katte), ligesom dyrlægen bedre kan vurdere kattens generelle helbredstilstand, end man selv kan, for vi vænner os ofte til evt. forandringer der kommer snigende over længere tid.

Når livskvaliteten ebber ud

-På et tidspunkt bliver kattens livskvalitet så dårlig på grund af syn- og høretab og andre fysiske skavanker, at man bør overveje at sige farvel, siger Tine Antvorskov.

-Afvejningen, man skal foretage, er jo, om det er for kattens eller ens egen skyld, at den holdes i live. Dyrlægen kan godt have synspunkter set fra et veterinærfagligt udgangspunkt, men i sidste ende er det din beslutning, om det er tid til at tage afsked med din kære, gamle ven, slutter Antvorskov.

Tagget med: ,
Del denne artikel