Connect with us

Sjølund

Økosystemet er under pres

Offentliggjort for

den

Det nye tøjdyr med udsigt over Lillebælt fra Skamlingsbanken. Foto: Museum Kolding
Det nye tøjdyr med udsigt over Lillebælt fra Skamlingsbanken. Foto: Museum Kolding

Økosystemet i Lillebælt er under pres.

Naturpark Lillebælt har derfor startet et femårigt projekt med navnet ”Bælt i Balance”. Det har Museum Kolding valgt at støtte op om ved at indgå i et partnerskab med foreningen.

Naturpark Lillebælt danner blandt andet rammen om en af Jordens tætteste bestande af verdens mindste hval, marsvin, og tøjdyr af denne hvaltype kan nu købes hos Museum Koldings afdeling på Skamlingsbanken.

For hvert solgt tøjdyr forpligter Museum Kolding sig til at donere mindst 16 kroner til projektet, og tøjdyrsproducenten ”Wild Republic” lægger 10 kroner yderligere oveni.

De indsamlede penge har konkret til formål at støtte forbedringer og forskning i Lillebælts små hvaler.

-Det er særligt oplagt at sælge dem på Skamlingsbanken, da man herfra har frit udsyn over Lillebælt, hvor man måske endda får mulighed for at spotte en af de små hvaler, hvis man er heldig, siger Museum Koldings kommunikationschef, Karen Maria Dixen, i en pressemeddelelse.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Sjølund

Jazz på Skamling

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Som noget helt nyt kan man hver den 1. søndag i måneden læne sig tilbage og lade tonerne fra jazz omslutte sig. Pressefoto.

Med Lillebælt som baggrundstæppe og vistnok det spillested, som er hævet flest meter over havet i Danmark, er Besøgscenter Skamlingsbanken et nyt og anderledes spillested. Og Jazz elsker kan se frem til intimkoncerter på søndage i efteråret og vinter.

Som noget helt nyt kan man hver den 1. søndag i måneden læne sig tilbage og lade tonerne fra jazz omslutte sig.

I samarbejde med Jazz i Trekanten arrangerer Museum Kolding den 1. søndag i måneden Jazz på Skamling – indtil videre er der tre intimkoncerter i kalenderen.

Når der inviteres til Jazz på Skamling, er det på toppen af Syd- og Sønderjyllands højeste bjerg, og man oplever toppen af dansk jazz i koncerter, hvor man kommer helt tæt på kunstneren.

Man kan kombinere koncerten med en tur rundt i landskabet på Skamlingsbanken og et besøg i det nye besøgscenter – entreen er inkluderet i billetten.

Køb billet til hver koncert – og spar penge ved at købe en samlet billet til alle tre koncerter for to koncerters pris.

Læs mere på museumkolding.dk eller jazzitrekanten.dk.

Program 2021

Søndag 3. oktober 17:00 – Oilly Wallace & Johannes Wamberg Duo

De to danske jazzmusikere, saxofonisten Oilly Wallace og guitaristen Johannes Wamberg, er unge (24 og 29 år), bedste venner og to af de største talenter på den danske jazzscene. Denne søndag vil de servere blød, dejlig duojazz med både jazzstandarder og egne numre.

De har kendt hinanden i årevis og dette venskab kommer til udtryk i et helt særligt, symbiotisk sammenspil. Duoens musik tager afsæt i et levende sammenspil — nærmest som klassisk kammermusik. Begge musikere er på trods af deres unge alder efterspurgte musikpersonligheder i det danske miljø, hvor de er kendt for deres alsidighed, nysgerrighed og høje tekniske og musikalske kunnen.

De seneste år har de begge søsat nye projekter hver for sig og er i den grad med til at definere lyden af den moderne danske jazz – Oilly Wallace med gruppen OTOOTO og Johannes Wamberg med bandet Tabloid.

Oilly Wallace: alt saxofon
Johannes Wamberg: guitar

Søndag 7. november 16:00 – Lennart Ginman & Peter Marott Duo

I en helt nye konstellation af Lennart Ginman og Peter Marott rejse man ind i et uopdaget land af lyd inspireret af Skamlingsbankens kraftfulde historie. Deres originale lydlige univers består af akustiske instrumenter mixet med elektronikkens drømmende landskaber.

Improvisation har hovedrollen, og ideer vil spire frem og lede de to musikere videre i deres klanglige udforskninger. Fra minimalistiske mønstre til kraftfulde og overvældende udbrud, fra melankolsk melodik til abstrakte flader, lys og mørke og 100 % uforudsigeligt.

Lennart Ginman: Kontrabas, Elektronik
Peter Marott: Trompet, Flygehlhorn, Elektronik

Søndag 5. december kl. 16:00 – Tigeroak

Tigeroak er en duo af Anna Prinds og Laurits Møberg. Anna og Laurits spiller egne kompositioner, som er ambient musik, melodisk vokal og groovy instrumental. Tigeroaks kompositioner er inspireret af neo-soul og jazz. Når Tigeroak formidler egen musik og fortolker andres fylder det eksperimenterende meget.

Tigeroaks musik er medrivende og stemningsfuld på en måde, der bringer følelser og minder frem hos lytterne.

Tigeroak har bl.a. deltaget i Danmarks Radios Fællessang under Corona nedlukning.

Anna Prinds: Vokal
Laurits Møberg: Guitar og electronica

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Sjølund

Politiet: -Vi kan ikke udelukke, at branden er påsat

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Huset stod ikke til at redde og er nedbrændt. Foto: Elo Christoffersen.

Politiet kender endnu ikke brandårsagen ved nattens brand i Sjølund, men afviser ikke, at branden kan være påsat.

Et ubeboet hus i Skomagergade i Sjølund nedbrændte natten til lørdag.

-Huset var overtændt, da politi og brandvæsen nåede frem, fortæller vagtchef hos Sydøstjyllands Politi, Jesper Brian Jensen, til Kolding Netavis.

Branden udviklede en giftig røg. Derfor blev en nabo i vindretningen evakueret, men kunne senere på natten igen komme tilbage i sit hjem.

Det ubeboede hus har stået tomt i et års tid og stod ikke til at redde. Huset er nedbrændt.

Brandårsagen er endnu ukendt:

-Vi vil ikke afvise, at branden kan være påsat. Men det kan også være en kortslutning i de elektriske installationer. Men det skal vi have undersøgt nærmere, slutter vagtchefen.

Ingen personer kom noget til ved branden.

Se billederne nedenunder…

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Sjølund

Hus nedbrændt i nat

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Huset i Skomagergade er nedbrændt. Foto: Elo Christoffersen

Huset, der var ubeboet, stod ikke til at redde.

Et ældre hus, der har stået ubeboet hen i et års tid, i Skomagergade i Sjølund brød ved 02-tiden i brand.

Flammerne havde godt fat i huset, der ikke stod til at redde.

En nabo blev evakueret på grund af den giftige røg.

Huset er nedbrændt. Trekantbrand – station Tyrstrup – stod lørdag morgen ved 08-tiden fortsat vagt ved huset og klar til at efterslukke, da ilden endnu blusser op i nogle såkaldte “lommer”.

Brandårsagen kendes endnu ikke.

Se billederne nedenunder…

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Sjølund

Kun hatten mindede om en berømt far

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Flamingodanseren Kirstine og Rasmus Dissing her på scenen samtidig. Foto: sebro-press.

Både underholdningen og vejret var i top, da Museum Kolding/Christiansfeld søndag havde indbudt til Folkefest på Skamlingsbanken. Det kneb mere med antallet tilhørere.

Et slag på tasken – så var der ”kun” omkring 150, som i det gode vejr havde fundet vej til det historiske sted. Men de fik så til gengæld en stor oplevelse.

På scenen på plænen foran det nye Besøgscenter – med en flot udsigt over et solbeskinnet Lillebælt – blev der præsenteret underholdning – synes vi – i høj folkelig klasse, skriver netavisen sebro-press.

Præstationerne blev da også belønnet med langvarige klapsalver fra i øvrigt et veloplagt publikum.

Kun hatten mindede om en berømt far

Den gode underholdning scenen sørgede Rasmus Dissing & Flamencolegenderne for – med Dissing og den danske flamencodanser Kirstine i front – flankereret godt af flamingodanse i næsten alle aldre fra Verdenshøjskolen.

Og kun hatten ledte tankerne hen mod, at Rasmus er søn af den berømte visesanger, Povl Dissing. Rasmus har lagt helt sin egen stil.

Og underholdningen skete i et fantastisk møde mellem den danske sangskat sunget og fremfør mesterligt Ramus Dissing og spansk flamencokultur i en oplevelse, som bød på musik, danse, fællessang, paella. Synd ikke flere fik denne store oplevelse med.

På grund af det ret beskedne fremmøde blev det aldrig til en rigtig folkefest – hvis det skal måles på fremmødte tilhørere. Men dem, der var mødt frem, oplevede folkelig underholdning i topklasse i en smuk blanding af god musik og sang for hver smag, kombineret af en flot udsigt i flot vejr på et historisk sted.

Bag festen søndag på Skamlingsbanken stod et vellykket samarbejde mellem Flamenco-Teatret og Verdenshøjskolen.

Sensommerens arrangementer på Skamlingsbanke startede faktisk 12. august med en anderledes aftenkoncert med titlen ”72”. Det var en koncert som også bød på musik, digte og fortælling om drømme, og som foregik i Besøgscentret.Indslagene her var var skrevet og udført af skuespilleren, digteren og sangskriveren, Karen Troldborg.

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Sjølund

På jagt efter “spøgelsesnet” i Lillebælt

Offentliggjort for

den

Forfatter:

Tirsdag blev et meget tungt net fisket op af Lillebælt. Foto: BlumePress.

Jagten på efterladenskaber gav gevinst.

I disse dage bliver der ryddet op i Lillebælt. Miljø- og forskning fartøjerne ’seekuh´ og ’Circular Explorer’ Lillebælt er på jagt efter spøgelsesgarn og marine efterladenskaber.

Tirsdag var de ude ved indsejlingen til Gamborg Fjord, syd for Fænø, hvor Kolding Netavis også var med.

Og der blev hævet et tungt net:

-Jeg vil skyde på, at det er fra en ålegård. Det er modbydeligt tungt. Vi renser nettet for levende væsner, der kommer tilbage i Lillebælt, fortæller dykker og havformidler igennem de sidste 20 år, Martin Pedersen, til Kolding Netavis.

Fiskenettet kommer med tilbage på land.

Det er den tyske miljøorganisation, “One earth One ocean”, der sammen med Scientific Diving Association fra universitet i Kiel, på andet år har arrangeret en kampagne til Lillebælt, på jagt efter marine efterladenskaber på bunden.

Formålet er at opsamle så mange som mulige ”ghost-net” og derved forbedre levevilkår for fisk og dyreliv, samt beskyttelse af havmiljøet.

Se billederne nedenunder…

Få nyheder fra Kolding Netavis direkte i din indbakke. Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Læs mere...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Reklame

Tags

oktober 2021
M Ti O To F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Populære artikler