Nytår: Hver anden dansker vil have strammet reglerne for fyrværkeri

Elo Christoffersen
Elo Christoffersen
Pressefoto.

Fra i dag er det igen tilladt at skyde fyrværkeri af for at fejre nytåret, men hvis det stod til mere end hver anden dansker, skulle perioden, det er tilladt, strammes yderligere.

Nytåret står for døren, og traditionen tro er det ensbetydende med høje brag og lysglimt, når danskerne byder det nye år velkommen med fyrværkeri. Og selvom det for mange er et af årets højdepunkter, så er det for andre blandt de mest stressende og generende dage på året.

For otte år siden blev der indført nye regler på området, så det kun var tilladt at affyre fyrværkeri i perioden fra den 27. december til den 1. januar, men selvom det har været med til at begrænse generne fra fyrværkeri væsentligt, så mener mere end halvdelen af danskerne stadig, at reglerne bør strammes yderligere. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige.

Her svarer hele 51 %, at det ikke burde være lovligt at affyre fyrværkeri andre dage end nytårsaften. Tilsvarende er det kun godt 10 % af de adspurgte, der mener, at perioden skal udvides.

Støt stigende opbakning til begræsninger til nytårsaften

Antallet af danskere, der vil have begrænset fyrværkeri til nytårsaften, har været støt stigende de seneste år, og ifølge direktør for skade i Gjensidige, Henrik Sagild, er der flere faktorer, der spiller ind:

-Hvor der tidligere primært blev givet beskyttelse af kæledyr som årsag, så er den gruppe faktisk i dag blevet overhalet af dem, der peger på miljø og klima som årsag til, der skal ske stramninger på området. Selvom det måske er lidt opsigtsvækkende, så siger det også meget om den tid, vi lever i, hvor natur og miljø har fået et langt større fokus, siger han i en pressemeddelelse.

Til trods for, at fyrværkeri kan vække stærke følelser hos både tilhængere og modstandere, så opfordrer han til, at alle bruger deres sunde fornuft, når det nye år skal fejres. Ikke kun for at afværge personskader, men også skader på bygninger, biler og kæledyr.

-Vær fornuftig og opmærksom både på dig selv og dine omgivelser. Hvis du selv skal sende raketter til vejrs, så brug beskyttelsesbriller og følg sikkerhedsreglerne, og har man drukket, bør man bare nyde fyrværkeriet på afstand, slutter Henrik Sagild.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så får du nyheder direkte i din indbakke.

Vi spammer ikke!

Tagget med:
Del denne artikel